TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

135 yıllık tarihi lisede fahiş fiyatla yemek!

135 yıllık tarihi ile en köklü liselerden biri olan İzmir Atatürk Lisesi'nde fahiş fiyatla yemek iddiası: “Veliler tarafından durum şikayete konu edilmiştir.” 

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 08:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
135 yıllık tarihi lisede fahiş fiyatla yemek!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararnameleri keyfi bir biçimde uygulamaya geçirmediğini açıklayan Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, 135 yıllık tarihi ile ülkemizin en köklü ve başarılı liseleri arasına geçen İzmir Atatürk Lisesi'ni gündeme getirdi. 

Lisedeki, 2698 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu’nda belirtilen kriterlere uygun olmayan yemek ücretlerinin fahiş fiyatlarla öğrencilere sunulduğunu kaydeden Vardal, “Demokrasi kurallar ve ilkeler varsa ancak var olabilir… İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünü sorumluları korumaktan vazgeçmeye ve bakanlık kararnamesini uygulamaya davet ediyoruz” dedi. 

VELİLER ŞİKAYETTE BULUNDU 

Vardal, öncelikle şunları kaydetti: “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğine tabi olan,135 yıllık tarihi ile ülkemizin en köklü ve başarılı liseleri arasına geçen İzmir Atatürk Lisesi'nde; yemek ücretlerinin 2698 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanunu’nda belirtilen kriterlere uygun olmaması ve fahiş fiyatlarla (31 Aralık 2022 tarihine kadar 15.95 TL, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 21,45 TL olması gerekirken 50 TL den satılması) öğrencilere yemek hizmeti verilmesi nedeniyle veliler tarafından durum şikayete konu edilmiştir. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri tarafından başta yemekhanenin ve diğer bazı hususların mali ve idari yönden incelenme-soruşturması yapılmıştır.” 

ÜCRET BELİRLEME KRİTERLERİNE UYULMADI

Vardal, “Yapılan inceleme-soruşturma sonucunda Okul Pansiyonları Kanunu’nda belirtilen ücret belirleme kriterlerine uyulmadığı, toplanan paraların makbuzla belgelendirilerek saymanlıklara yatırılmadığı, mali işlemlerin usulüne uygun olarak gerçekleştirilmediği, 4734 Nolu Kamu İhale Kanunu hükümlerine aykırı işlem tesis edildiği ve okulun daha önce derslik olarak kullanılan bir bölümünün özel bir fotokopiciye usulsüz kullandırılmasına ilişkin tespitlerin yapıldığı iddia edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri tarafından yürütülen inceleme ve soruşturma raporunda İzmir Atatürk Lisesi Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Pansiyondan Sorumlu Müdür Yardımcısının görevlerinden alınarak il emrine çekildikleri yönünde kararname düzenlendiğine dair güçlü iddialar ve kamuoyunda tartışmalar bulunmaktadır” dedi. 

EĞER BU İDDİALAR GERÇEKSE… 

“İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlık kararnamelerini keyfi bir biçimde uygulamaya geçirmiyor” diyen Başkan Vardal, “Demokrasi kurallar ve ilkeler varsa ancak var olabilir. Bu anlamıyla da yasa ve yönetmeliklere uygun olarak verilen bir kararın uygulanmaması mümkün değildir. Böylesi bir durum kamu yönetimi için keyfilik ve buna bağlı olarak yaşanacak kaos anlamına gelir ki bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Söz konusu olaya konu kişilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevden alınma kararnamelerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğünde bekletildiği ve günler geçmesine rağmen gereğinin yapılmadığı iddiası yaygın olarak dillendirilmektedir. Böyle bir durumun olmadığına inanmak isteriz ancak eğer bu iddialar gerçekse, yapılan veya yapılmak istenilen görevden alınma kararnamelerinin işleme konulmaması durumun örtbas edilme çabasından başka bir şey değildir” eleştirisinde bulundu. 

YAPILMASI GEREKEN AÇIKTIR

Vardal son olarak, “Ayrıca MEB tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen görevden alınma kararnamelerinin işleme konulmaması ve gereğinin yapılmaması İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün keyfi bir şekilde yetkisini aşması durumunu ortaya çıkarır ki buna MEB’in ve ayrıca İzmir Valiliğinin müsaade etmesi söz konusu bile olamaz, olmamalıdır. Kamu yöneticileri yaptıkları veya yapmadıkları her işlemden dolayı idari yargıya ve kamuoyuna bilgi ve gerektiğinde de hesap vermek durumundadır. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de söz konusu iddialara ilişkin bir açıklama yapmak ve söz konusu iddialara açıklık getirmek durumundadır. Yapılması gereken açıktır; söz konusu kararnameler işleme konulmalı ve görevden alınma kararları uygulanmalıdır. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü sorumluları korumaktan vazgeçmeye ve bakanlık kararnamesini uygulamaya davet ediyoruz” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.