TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Belediye giderlerinin suçlusu da, borçlusu da biz olduk”

Belediyenin, ticari araç grupları için aldığı zam kararı büyük tepkilere yol açtı: “Büyükşehirlerde siyaseti toplu ulaşım üzerine yapıyorlar.”

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2023 10:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Belediye giderlerinin suçlusu da, borçlusu da biz olduk”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA /  ÖZEL HABER

14 Haziran’da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla, çalışma izin belgesi (ruhsat) ve güzergâh izin belgesi ücretlerine yüzde 10 bine yaklaşan oranlarda zam yapıldı. Taksiden servise, minibüsten bisiklete kadar tüm ticari araç gruplarını etkileyen bu karar, birçok kesimin tepkisine neden oldu. 

Görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Böyle bir zammın olacağını asla tahmin etmezdik. Belediye giderlerinin suçlusu da, borçlusu da biz olduk. Biz belediyeye birçok öneri ile gidiyoruz ama hiçbir şey çözülmüyor. Büyükşehirlerde siyaseti toplu ulaşım üzerine yapıyorlar. Bu zamları bize reva görenlere Allah akıl sağlığı versin!” dedi. 

YILIN İKİNCİ DÖNEMİNDE REKOR ZAM! 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Haziran 2023 tarihli meclis kararı kapsamında, ticari araç gruplarında tahsil edilecek belge ücretlerine göre; Lüks taksi çalışma izin belgesi (2 yıllık) 2023 yılının ilk döneminde 30 lira iken, aynı yılın ikinci döneminde 5 bin liraya, minibüs çalışma izin belgesi (2 yıllık) 2023 yılının ilk döneminde 30 lira iken, aynı yılın ikinci döneminde bin liraya, taksi çalışma izin belgesi (2 yıllık) ise 2023 yılının ilk döneminde 30 lira iken, aynı yılın ikinci döneminde bin liraya yükseldi. 

SUÇLUSU DA BORÇLUSU DA BİZ OLDUK

Alınan karara itiraz eden Başkan Kayışdikici, şunları kaydetti: “Zamlar bizi etkilemez olur mu? Çok yüksek miktarda bir zamdı. Akıl kârı değil. Böyle bir zammın olacağını asla tahmin etmezdik. Başkanımız Tunç Soyer, bisikletine benzin taktırdı sanırım. Demek ki belediyenin kasası boş ve esnafın cebinden alarak doldurmaya çalışıyor. Siyasi amaç uğruna belediyede çalışan sendikalı çalışanlara yüksek oranda zamlar yapılınca bizim de payımıza onların boşalttığı kasayı doldurmak kaldı. Bayramda belediye otobüsleri bedavaya çalışıyor. Biz de araçların yüzde 70’ini kapattık. Belediye giderlerinin suçlusu da, borçlusu da biz olduk.” 

CEZASINI MÜŞTERİYE KESMEYECEĞİZ 

“Bize yapılan zamların vatandaşa bir yansıması olmayacak” diyen Kayışdikici, “Gidip cezasını müşteriye kesmeyeceğiz elbette. Belediye otobüsleri zam yapmadığı sürece biz minibüslere zam yapamıyoruz. Minibüslerde çalışan şoför arkadaşlar ondalık üzerine çalışıyor. Sabahtan akşama kadar 2 bin liralık iş yaptığı zaman 400 lira yevmiye alması lazım. Şöyle örnek vereyim, minibüste çalışan bir şoför arkadaşımız, ESHOT’ta çalışan bir şoförün çalıştığı saatler kadar çalışırsa alacağı maaş 6 bin lira. O kadar ki kötü. Biz belediyeye birçok öneri ile gidiyoruz ama hiçbir şey çözülmüyor” serzenişinde bulundu.  

CEREMESİNİ BİZ ÇEKİYORUZ

Başkan Kayışdikici, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi birçok yere daha doğrusu muhtarların talep ettiği her yere belediye otobüsleri yönlendirmiş. Belediye otobüsleri şu anda inanılmaz derecede zararda. Sadece Başkan Soyer’in geldiği son 4 yıllık dönemde bu sabah ve akşam saatlerinin belirli aralıklarında yapılan yüzde 50 indirim uçuk paralara denk geliyor. Büyükşehirlerde siyaseti toplu ulaşım üzerine yapıyorlar. Tüm bu indirimlerin ceremesini de biz çekiyoruz.”  

ZAMLARI BİZE REVA GÖRENLERE… 

İzmir’de 10 bine yakın ticari araç olduğunu aktaran Başkan Kayışdikici, “M, D, S Plaka, ilçelere çalışan beyaz arabalar, kooperatif araçları… Belediye bunların tamamından bahsini ettiğiniz zamlı ücretleri alıyor… Zaten İzmir’de M Plaka minibüsleri ya da kooperatif araçlarında esnafın hayatını sürdürebilme şansı çok zorlaştı. Esnaf eskiyen aracını değiştiremeyecek bir konumda… Belediyenin yapmış olduğu ulaşım politikası o kadar komik ki. Bugün Gültepe’den Şirinyer’e, Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’ne, Tınaztepe, Bozyaka Hastanelerine giden bir araç yok. Vatandaş oraya giderse iki tane araç değiştirmek zorunda kalıyor. O mesafede yapılan aktarma ücretlerini siz düşünün! Ama biz o gidilen yoldaki kilometre bazını indi bindi fiyatına 10 liraya götürüyoruz. Belediye ile giderse 12 buçuk lira… Bu zamları bize reva görenlere Allah akıl sağlığı versin!” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.