TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanları ev kiralarını ödeyemiyor

Erdal Erek ile Soru-Yorum programının konuğu Togan Demircan, sağlık çalışanlarının sorunlarına ve memur maaşlarına yapılan zamlara değindi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlık çalışanları ev kiralarını ödeyemiyor

AYSELİN UZUN

Memur maaşlarına gelen ara zamlar sonrasında ülke genelinde birçok sağlıkçı iş bırakma eylemi düzenledi. Katıldığı Soru-Yorum programında, sağlık çalışanlarının 1 günlük iş bırakma eyleminin nedenlerini açıklayan ve hemşire maaşının en az 50 bin lira olması gerektiğini söyleyen Demircan, göreve yeni atanan sağlık çalışanlarının aldıkları maaşla kiralarını dahi ödeyemeyeceğini bu sebeplerle birçoğunun istifa ettiğini belirtti. Enflasyon rakamlarına göre memur maaşlarının belirlenmesine tepki gösteren Demircan, “Enflasyon farkını bizler zam olarak kabul etmiyoruz. Çünkü 6 aylık sürenin sonunda TÜİK tarafından belirlenen enflasyon oranı çalışanlara ve emeklilere zam olarak veriliyor. Ayrıca yoksulluk sınırının altında ücret alıyor arkadaşlarımız, takdir ederler ki herkesin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var” dedi. 

ENFLASYON FARKINI ZAM OLARAK KABUL ETMİYORUZ
Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparak yetkililerin dikkatini çekmeye çalışıldığını dile getiren Demircan, karar meclisten geçmeden önce yeniden düzenlenmesini ve maşların daha makul bir seviyeye getirilmesini talep ettiklerini belirtti. Hemşirelerin kamu hizmeti vermesi için atandıkları şehirde ev kiralarını dahi ödeyemediklerine dikkat çeken Demircan, “Sağlık tesislerinde acil sağlık hizmetleri, acil ameliyatlar, doğum hizmetleri ve onkoloji hastalarımızın tedavilerini kapsam dışında bırakarak bir günlük iş bırakma eylem kararı aldık ve yurt genelinde uyguladık. Bunun yapılma sebebi, kamu personeli olarak çalışan arkadaşlarımızın mali ve sosyal hak kayıpları noktasında ilgililerin, muhatapların dikkatini çekmek. Kamu çalışanlarının her yıl Ocak ve Temmuz ayında maaşlarına toplu sözleşmeye bağlı bir iyileştirme yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın genel seçimler öncesinde, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılacağı yönünde bir ifadesi vardı. Geçtiğimiz günlerde de AK Parti Grup Başkan Vekili tarafından bu oran açıklandı. Seyyanen zam, enflasyon farkı ve 2023 yılını kapsayan 6. dönem toplu sözleşme mutabakatına bağlı olarak da 6 puanlık bir iyileştirme yapıldı. Ancak enflasyon farkını bizler zam olarak kabul etmiyoruz. Çünkü 6 aylık sürenin sonunda TÜİK tarafından belirlenen enflasyon oranı çalışanlara ve emeklilere zam olarak veriliyor. Ayrıca yoksulluk sınırının altında ücret alıyor arkadaşlarımız, takdir ederler ki herkesin bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var” şeklinde konuştu.

HEMŞİRE MAAŞI EN AZ 50 BİN TL OLMALI
Devlet memurlarının ev kiralarını ödeyemediklerini, üstelik lojmanların da satıldığını iddia eden Demircan, bu şartların düzeltilmesi için yeni kararlar alınmalı dedi. Demircan katıldığı Soru -Yorum programında yaptığı açıklamada, “Devlet memurlarının da her insan gibi giderleri var fakat gelirleri bunları karşılamıyor. Yakında meclisimizde plan bütçe komisyonunda da bu oran görüşülecek, sonrasında ise genel kurula gelecek. Gelmeden önce acaba yeniden düzenleme yapılabilir mi diye düşünerek, bir günlük iş bırakma eylemi kararı aldık. Benim gönlüden geçen bugün bir hemşire arkadaşımızın maaşını ele alırsak en az 50 bin lira olmalıdır ki 3 yaşındaki çocuğuyla bir ayakkabı mağazasına girdiğinde 3 bin liralık ayakkabı alabilsin. Çarşıya çıktığında gönül rahatlığıyla kasaba girebilsin. Bugün günümüz koşullarında kira fiyatlarına bakarsak bir devlet memurunun kirayı ödemesi çok zor. Bu şartlarda bizim arkadaşlarımız çalışmak istemiyorlar. Üstelik yeni atamayla göreve başlayan arkadaşlarımız da istifa edip memleketlerine geri dönüyor. Kira sorunlarının yaşanmaması ve kamu hizmetinin devamı için bir formül bulunması gerekiyor. Bizlere lojman verilmiyor. Biliyorsunuz ki lojmanlarımız satıldı. Bugün bir hemşire eğer nöbet tutmuyorsa 17-18 bin TL alıyor. Çeşmede görev yapan bir hemşire kiralar 30 bin lirayken nasıl yaşayacak? Bu mağduriyetin önüne geçek için maaşının en az 50 bin lira olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.