TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Hastane’ değil ‘şantiye’ mi açılacak?

İzmir Şehir Hastanesi’nin deprem dayanıklılığına ilişkin soru işaretleri devam ederken 29 Eylül’de gerçekleştirileceği açılışa ilişkin İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 05:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Hastane’ değil ‘şantiye’ mi açılacak?

Temeli Mart 2013’te dönemin AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katıldığı törenle atılan Bayraklı’daki İzmir Şehir Hastanesi’nin depreme dayanıksız olduğu iddialarının ardından hastanenin açılışı bir kez daha muallakta kalmıştı.

2011 genel seçimlerinde de hükümetin seçim vaatlerinden biri olan, Türkerler Holding ve Gama Holding ortaklığıyla 622 bin 530 metrekare arsa üzerinde, 573 bin 546 metrekare toplam inşaat alanına sahip olan 2 bin 60 yataklı dev hastanenin 30 ayda tamamlanıp 2017’de hizmete gireceği duyurulmuş ancak açılış 7 kez ertelenmişti.

Son olarak 27 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi açılışının yapılacağı söylenen hastanenin açılışının 29 Eylül’e ertelendiği iddiaları gündeme gelmişti.

Hastaneye ilişkin depreme dayanıksız olduğu ve üç ayrı blokunda deprem güçlendirme çalışmaları yapıldığı iddiaları da kamuoyunda büyük yankı uyandırırken son olarak 29 Eylül’de yapılacağı iddia edilen açılışa ilişkin doktorlara bildirimin yapılmadığı ifade edildi.

Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, iddiaları doğrularken açılışın törenle kalmaması durumda Sağlık Bakanlığı’nın yükümlülüklerini hatırlattı.

SADECE AÇILIŞ TÖRENİNDEN İBARET OLACAKSA…

Hastanenin şantiye halinde olduğunu ifade eden Kaynak, “Şehir Hastanesi’nin projelendirilmesi 2013 yılında. 2018 yılında açılması planlanıyordu ancak açılış tarihinin üzerinden 5 yılı aşkın bir süre geçti. Bu geç açılmanın topluma ve bütçeye bir maliyeti var. Son dönemlerde de 5-6 kez kamuoyuyla bazı tarihler paylaşıldı. En son 27 Eylül olarak ilan edilmişti. Ancak son birkaç gündür sosyal medyada birtakım duyumların paylaşılmasıyla 29 Eylül tarihi gündeme geldi. Ancak henüz resmi ağızlardan herhangi bir açıklama halen yapılmadı. 29 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan Teknofest için İzmir’e geldiğinde bu arada da Şehir Hastanesi’nin açılış töreninin araya sıkıştırılmış olma ihtimali var. Ancak şu ana kadar doktorlara bu konuda herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Sorun da burada. Biz burada hastanenin açılıp hizmete başlayacağını sanmıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’e gelmişken programına sıkıştırılmış bir tören olarak değerlendirilebilir. Yoksa hastanenin açılıp kamu hizmeti verecek şekilde tam anlamda hizmete girmesi şu anda mümkün görünmüyor. Biz yaklaşık 10 gün önce hastaneyi ziyaret etmek için gittiğimizde ‘Burası bir şantiyedir. İçeri alınmanız mümkün değil’ denildi. 10 gün önce şantiye olarak ifade edilen bir yapının bugün açılıyor olması bunun sadece bir açılış töreni olduğunu gösteriyor bize. Ayrıca bu hastanenin tam anlamıyla hizmete girebilmesi için en az 2 bin 500 hekime, yaklaşık 3 bin 500 hemşire ve en az o kadar da farklı eslek gruplarındaki profesyonel görevliye ihtiyaç vardır. Bu çalışanların burada görevlendirilip buraya yerleştirilip pilot çalışma yapılmadan hastanenin çalışıyor havasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu hastanenin çalışmasıyla ilintili yeterli bir ön çalışma yapıldığını görmedik ya da duymadık. Ayrıca taşınacağı, taşınacağı, insan kaynağı olarak kullanılacağı söylenen Bozyaka ve Tepecik Hastanesi’ndeki hekim arkadaşlarımıza da taşınma ya da Şehir Hastanesin açılıp çalıştırılmasıyla ilgili herhangi bir yeterli bilgi verilmediğini görüyoruz. Dolayısıyla olay sadece bir açılış töreninden ibaret kalacak aslında hastane bir süre daha çalışmayacak gibi düşünülebilir” dedi.

KAMUOYUNU İKNA EDİCİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen hastanenin depreme dayanıksız olduğu nedeniyle kolonlarında güçlendirme yapıldığı iddialarına da değinen Kaynak, “Depreme dayanıklılıkla ilgili olarak maalesef elimizde somut bir veri yok. Hastanenin bulunduğu yerde bir fay hattında olduğuna ilişkin bazı iddialar gündeme getirildi. Ama burada önemli olan fay hattından ziyade İzmir gibi bir deprem bölgesinde böyle büyük bir kompleksin depreme dayanıklı inşaat teknolojileriyle yapılmış olmasını bekliyoruz. O nedenle buna ilişkin ortaya atılan iddialar kamuoyunda birtakım şüpheler doğuruyor. Yetkililerin de çıkıp ‘Burası depreme dayanıklıdır. Karot testlerimiz mevcuttur’ gibi ikna edici açıklamalar yapmaları gerekiyor. Ama bunun yapılmaması çok yoğun spekülasyonlara neden oluyor” diye konuştu.

KİRA VE İŞLETME GİDERİ ÖDENMELİ

Kaynak ayrıca, şirketle yapılan sözleşmeye de dikkat çekerken hastanenin hizmete girmesi durumunda Sağlık Bakanlığı’nın yükümlülükleri olduğunun da altını çizerek şunları söyledi; “Burada kritik olan durum… Kamu-özel otaklığıyla yapılan bu hastanelerin yapımcı yani özel şirketler tarafından kamuya yani Sağlık Bakanlığı’na teslim edilip edilmemesine ilişkin bir husus da vardır. Teslimat yapıldığı takdirde, iki süreç işlemeye başlar. Birincisi, bakanlığın bu binaya sözleşmeler gereği yapması gereken kira ödemeleridir. İkincisi de yüzde 70’lik doluluk oranı itibariyle ve bu doluluk göz önünde tutulmak suretiyle işletme ödemeleridir. Bunların yürürlüğe girip girmeyeceğini bilmiyoruz. Bir teslimat söz konusuysa ve açılış yapılırsa bakanlık, sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getireceğini kabul eder hale gelir. Dolayısıyla olaya bir açılış töreni gözüyle bakıyoruz ama bu törenin kapsamında, yapılmış olan sözleşmenin gerekliliklerini yerine getirmek varsa hizmet vermesi geciktirilmiş bir sağlık kompleksi var demektir. Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir hizmet üretimi yapılmadığı halde bina kirası ve işletme kirasının ödenmeye başlayacağı anlamına da gelebilir. Biz bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir bilgi edinme yazısı yazdık ama henüz bir cevap gelmiş değil.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - İzmir’de deprem meydana geldi!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.