TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zamlar yapıldı fakat enflasyon göz ardı edildi

Yapılan zamların ardından ekonomiyi değerlendiren Ekonomist Küçüközmen, “Yapılan zamlar ekonomiyi soğutmak için yapıldı ama enflasyon göz ardı edildi” dedi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 05:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zamlar yapıldı fakat enflasyon göz ardı edildi

KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER

Türkiye’de asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zammın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan kararla vergi ve harçlara yeni zamlar yapıldı. Enflasyon oranının gelecek ay daha fazla artması beklenirken, açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan nüfusun sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Son açıklanan vergi ve harçlara yapılan zamlara ilişkin Türkiye ekonomisini değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, “Mevcut yönetim ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıları kısa vadede çözebilmek adına doğal olarak yabancı kaynak arayışına çıktı. Bu kaynakların bulunması hem zaman hem de zahmet içereceği için ilk çareyi akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklere, sonrasında ise vergi ve harçlara zam yaparak giderilmeye çalışıldı. Fakat bunun yaratacağı kaçınılmaz enflasyonu göz ardı edildi” dedi.



EKONOMİDE ORTA AYARI BULAMADIK
Son yapılan genel seçimlerin ardından kazananın muhalefet de olsa, mevcut hükümet de olsa iktidara gelecek ismin üstesinden gelinmesi çok zor bir reçetesi olduğunu söyleyen Küçüközmen, “Seçimlerin ardından iktidara gelenin kim olduğu hiç önemli değil. Şu an önemli olan bu sorunla topyekûn, muhalefetin de desteğiyle üstesinden gelinmesi gerekiyor. Mevcut yönetim ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıları kısa vadede çözebilmek adına doğal olarak yabancı kaynak arayışına çıktı. Bu kaynakların bulunması hem zaman hem de zahmet içereceği için ilk çareyi akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklere, sonrasında ise vergi ve harçlara zam yaparak gidermeye çalışıldı. Öte yandan şu ana kadar vermiş olduğu zamları da fazlasıyla geri alınmak istendi fakat bunun yaratacağı kaçınılmaz enflasyon göz ardı edildi. Yaşanan bu artışları ekonomik çerçevede ‘biz ekonomiyi soğutmaya çalışıyoruz’ şeklinde açıklıyorlar fakat ekonomiyi soğuturken de donduruyorlar. Bunun bir orta ayarı var ama biz o orta ayarı bulamadık” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’Yİ DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Türkiye’yi ilerleyen süreçte zor dönemlerin beklediğini belirten Küçüközmen, “Türkiye’de iki kişilik ailenin ikisi çalışsa bile birinin maaşı evin kirasına ancak yeterken diğerinin maaşıyla yaşam şartları fakirlik değil, açlık seviyesinde oluyor. Toplumun yüzde 80’inin açlık ve yoksulluk seviyesinde yaşadığı, yaşanan ekonomik karmaşayla çok ciddi anlamda servet transferinin olduğu, fiyatlama mekanizmasının tamamen bozulduğu ve demografik bozulmayla birlikte göç unsurlarının vergiden ve SGK’dan muaf olarak iş yapmaları bu ülkedeki vatandaşların iş yapmalarını, yatırım yapmalarını ve geleceğe ilişkin plan yapmalarını ortadan kaldırdı. Vergilerdeki düzensizlik ülke ekonomisine zarar vermeye devam ediyor. İktidarın el atması gereken önemli konularda biri de budur. Türkiye’yi maalesef ki ilerleyen süreçte daha zor günler bekliyor” dedi. 



IMF’SİZ BİR IMF PROGRAMI UYGULUYORUZ
Ekonominin refaha kavuşması için iktidarın bütünsel olarak planlı ve programlı projeler belirleyerek hareket etmesi gerektiğini ifade eden Küçüközmen, “Hastalık ilerledikten sonra ilaç almak fayda etmez. Alınan önlemler bir şeyleri düzeltmek için alınıyor ama plan program olmadığı için alınan her önlem başka dinamiği bozuyor. Petrol bulduk doğal gaz bulduk altın bulduk deniyor ama hepsine arka arkaya yine zam geliyor. Bu insanlar protein almak zorundalar. Et, balık tavuk, peynir yiyemez hale geldiler. Bilime ilime uygun insan yetişmesi gerekiyor diyoruz fakat eğitimin hali de ortada. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı şeyler. Ortaya çıkan tablonun nasıl çözüleceğine karşın ortada bir umut ışığı yok. IMF’siz bir IMF programı uyguluyoruz. Ne demek bu? IMF’nin aldığı sert önlemleri alıyoruz ama para girişi yok” şeklinde konuştu.

ŞİMŞEK, NASIL BİR MASAYA OTURACAĞINI BİLİYORDU
Konuşmasının sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldiği zamanda rasyonel zemine dönme söyleminin yaşanan artışlara alakalı olmadığını ifade eden Küçüközmen, “Sayın Şimşek masaya oturmadan önce nasıl bir masaya oturacağını çok iyi biliyordu. Rasyonel zemine vurgu yaparken keyfi kararlar alıp faizi düşürünce enflasyon da düşecek gibi düşüncelerin önüne geçmek için söyledi. Aslında söylemek istediği tam olarak sert önlemleri alacağım ama bu arada tek adam rejiminin her dediğini yapmayacağım şeklindedir. Şu an yaptığı rasyonellik değil bunu herkes yapar. Önemli olan zamları yapmadan önce zammın enflasyon üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulmasıdır” dedi.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.