TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#vergi

vergi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, vergi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gayrimenkul alım satımı yapanlar dikkat! Yeni düzenleme 1 Mart’ta başladı Haber

Gayrimenkul alım satımı yapanlar dikkat! Yeni düzenleme 1 Mart’ta başladı

1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan döneminde bildirimde bulunma süreci başladı ve bu süreç 1 Nisan 2024 tarihine kadar devam edecek. Örneğin, 21 Ekim 2022 tarihinde 900 bin liraya alınan bir gayrimenkul, 13 Temmuz 2023 tarihinde 2 milyon liraya satıldığında, alış tarihinden itibaren geçen 5 tam yıl olmadığı için elde edilen değer artışı kazancı vergiye tabi olacak. DEĞER ARTIŞI KAZANCI NEYE GÖRE BELİRLENECEK? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı gayrimenkullerin 5 yıl içinde satılmasına ilişkin gelir vergisi beyanı kağıtlarında, gayrimenkul alım-satım işlemlerinin ticari etkinlik ve değer artış kazancı açısından nasıl değerlendirileceği açıklandı. Eğer gayrimenkul alım-satım işlemleri meslek niteliğinde icra ediliyorsa, elde edilen kazanç ticari kazanç olarak kabul ediliyor. Ayrıca, bir yıl içinde çok sayıda satış yapıldığı durumda bu kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilmekte. Eğer gayrimenkul alım-satım işlemi ticari kazanç hükümlerine tabi değilse, elde edilen kazanç "değer artışı kazancı" hükümlerine göre değerlendirilerek beyan ediliyor. GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA DİKKAT EDİLMESİ BEŞ YIL KURALI Bireylerin ücret karşılığında edindikleri konut, arsa vb. varlıkları satışa çıkarmaları halinde, elde ettikleri kazanç, satın alma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşiyorsa, bu kazanç gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Beş yıllık süre hesaplanırken takvim günü dikkate alınmaktadır. MİRAS YOLUYLA EDİNİLEN GAYRİMENKULLERİN SATIŞINDA VERGİ VAR MI? Eğer konut, arsa gibi gayrimenkuller miras yoluyla size geçtiyse, bu varlıkları 5 yıl içinde satmanız durumunda değer artış kazancı vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Örnek olarak, bir mükellef 16 Ağustos 2020 tarihinde miras yoluyla elde ettiği apartman dairesini, 21 Kasım 2023 tarihinde satışa çıkarsa, bu satıştan elde ettiği gelir, miras nedeniyle intikal ettiği için vergiye tabi tutulmayacaktır. DEĞER ARTIŞ VERGİSİ NASIL HESAPLANIR? Hesaplamalar, değer artış kazancındaki verginin safi değer artışına uygulanan oran üzerinden belirlendiğini gösteriyor. Maliyet ücreti, konut ya da arsanın maliyetini temsil eder ve hesaplamalarda endeksleme uygulanır. Örneğin, bir kişi 2 Kasım 2020'de 1 milyon liraya satın aldığı konutu 1 Şubat 2023'te 4.5 milyon liraya sattığında, değer artış kazancının hesaplanması için önemli bir süreç başlıyor. Bu durumda, gayrimenkulün sağlandığı tarihten önceki ve satıldığı tarihten önceki ayların Yİ-ÜFE endeksleri kullanılarak maliyet ücreti belirlenir. Satış değerinden maliyet ücreti çıkarıldıktan sonra, vergiye tabi gelir belirlenir ve bu durum mükellefin ödeme yapması gereken gelir vergisini ortaya koyar. Ayrıca, satışın gerçekleştiği yıl içinde beyanname verilmesi ve verginin iki taksitte ödenmesi gerekmektedir.

Emlak vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak vergisi online nasıl ödenir? Haber

Emlak vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak vergisi online nasıl ödenir?

Emlak Vergisi'nin ikinci taksitinin son ödeme tarihinin 31 Mayıs olduğunu vurgulayan uzmanlar, mükellefleri ceza almamaları için uyarıda bulundu. Verginin belirlenen süre içinde ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanacağını belirttiler. Vatandaşlar, online olarak ödemek istemesi üzerine Emlak vergisi online nasıl ödenir? Gibi sorularını arama motorlarına yöneltti. İşte emlak vergisi hakkında merak edilenler… EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? Emlak vergisi, ilgili belediyeye bireysel olarak gidilerek ödenebileceği gibi belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yöntemiyle de ödeme yapılabilmektedir. EMLAK VERGİSİ ONLİNE NASIL ÖDENİR? TC kimlik numarası ya da sicil numarası kullanılarak vergilere online ödemeler gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra, e-devlet üzerinden birçok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabilmektedir. KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER? Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mülk sahibi olan her vatandaş, taşınmazlarına ilişkin emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Bu vergi, her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki dönemde tahsil edilir. Belediyeler, bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara ait bu vergilerin toplamaktan sorumludur. EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLMAK İÇİN NELER GEREKLİ? Emlak vergisi muafiyet talebinde bulunmak için belirli belgelerin ilgili belediyelere iletilmesi gerekmektedir. Bu belgeler, başvuru sahibinin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Muafiyet talebinde bulunan kişilere göre gereken belgeler şu şekildedir: Emekliler için emekli olduklarını gösteren belge ve tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi. Engelliler için engelli kimlik kartı fotokopisi ve sağlık kurulu raporu. Geliri olmayan kişiler için vergi muafiyeti olmadığını gösteren belge ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK gibi kurumlardan alınan aktif sigortasının olmadığını belirten belge. Şehit ve gaziler için dul, yetim ya da gazi olduklarını gösteren belgeler. Bu belgelerin yanı sıra, doldurulması zorunlu olan formlar eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve ıslak imza ile ilgili belediyelere teslim edilmelidir.

Maliye Bakanlığı harekette: 1 milyon kişi bulundu Haber

Maliye Bakanlığı harekette: 1 milyon kişi bulundu

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi gelirinden sorumlu bulunan Gelir İdare Başkanlığı, kira vergisi alınması vergi kaybı olmaması açısından teknolojinin tüm olanaklarını kullanıyor. İdare bunun açısından tüm devlet birimleri verilerini elde ediyor. Edinilen bilgilere göre bu yıl içinde Maliye'nin teknolojik denetimleri kira vergisi açısından çalıştı. Maliye kira vergi ödemeleri dönemi gelirken bu vergi ödemeyen kişilerin tespiti açısından denenmeyen bir yol denendi. Tapu kayıtları elinde bulunan Maliye bu kez de Nüfus Müdürlüğü’nden ikamet adreslerini edindi. Vergileri karşılaştıran müfettişler öncesinde tapu kaydı olmayan ikamet etmekte olan vatandaşları tespit etti. Evler açısından vergi ödenekleri araştırıldı.  1.4 milyon ev vergisini ödemiyor Gerçekleştirilen araştırma sonucunda 1,4 milyon ev vergisini ödemiyor. Bu evlerden yaklaşık olarak 400 bin ev sahibi çocukların ya da anne babasının ikamet etmeleri gibi muaf olan durumlar tahmin edilmektedir. Yasa gereğince anne, baba ya da çocuklar hariç olmak üzere evlerde akrabalar ya da çok yakını oturmuş olsa da kişiler yakınlarından kira almamış olsa da emsal kira bedeli üzerinden bu şekilde 1 milyon ev sahibi ödemesi gerektikleri halde kira vergi ödenmemesine işaret ediyor. Nihai tutarların tespiti yapılıyor Bu sebeple şu zamanda Maliye ekipleri tarafınca tespit edilen ve potansiyel bir şekilde vergi ödenmemesi düşünülen bu 1.4 milyon kişi evlerine giderek bir yandan da ikamet edenlerin anne baba ya da çocukları gibi kira vergisi vermeyen kişilerin tespitleri bir yandan da eğer değilse kira bedelleri sorgulanarak kira tutarı tespiti gerçekleşiyor. Bu şekilde ne kadar vergi kaybının olup olmadığı da nihai bir şekilde belirleniyor. Maliyenin vergi kayıp ve kaçaklar onun önlenmesi bu anlamda vergi dairelerine davet edilerek sorgulama ve araştırma gerçekleştirme yetkisi var. Vergi ödemeyen kişiler ise doğal cezalar bulunuyor. Devletten bu sebeplerle vergi kaçırılmamalıdır.  

Emekli Vatandaşların Dikkatine: Evinizi Kiraya Verdiyseniz Bu Haber Size Haber

Emekli Vatandaşların Dikkatine: Evinizi Kiraya Verdiyseniz Bu Haber Size

Maliye Bakanlığı tarafından kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi adına yapılan çalışmalar sonucunda konutlara tebligat gönderilmeye başlandığı görülüyor. Vergi dairelerince bu konutlara gönderilen tebligatlar ile Maliye Bakanlığı, başlatmış olduğu çalışmaların amacına ulaşma sürecine titizlikle devam ediyor. Mersin’de de görülen bu gelişmelerde Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, kiraya verilmiş konutlara sahip olan mal/mülk sahibi vatandaşların vermeleri gereken gelir beyannamelerini Mart ayı itibariyle verdiğini ifade etti. KONUT SAHİBİ OLAN EMEKLİLER DİKKAT Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat’ın yapmış olduğu bilgilendirmeye göre, Maliye Bakanlığının daha önce yapmış olduğu açıklama kapsamında Mersin ilinde de genel anlamda söz konusu tebligatların adreslere ulaşmaya başladığı görülüyor. Adreslerine ulaşan tebligatlar sonucunda, söz konusu vatandaşların Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler amacıyla Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Denetim Koordinasyon Müdürlüğüne gitmelerinin beklendiği ve bu şekilde kiracı vatandaşlara söz konusu ikamette kaç yıldır yaşıyor oldukları, kira miktarlarının kaç TL olduğu, mevcut kira artışı miktarını ve bununla birlikte yapıyor oldukları kira ödemelerini nasıl şekillerde, nereden yaptıkları araştırılıp soruluyor. Sürecin Vatandaşlar Tarafından Doğru Bir Şekilde Gerçekleşmesi İçin; Devlet yararı için vatandaşların ödedikleri vergilerin öneminin altını çizen Mehmet Sinan Canpolat, mülk sahiplerinin kirada olan konutları hakkında herhangi bir şekilde bir cezai uygulamaya tabii tutulmaları için yapmaları gereken şeyin söz konusu kira gelir vergisi beyannamesinin zamanında verilmesine bağlı olduğunu belirtti. Canpolat, emeklilerin bazı vergi durumlarından muaf olmalarına dikkat çekmekle birlikte bu konuda böyle bir muafiyetin de bulunmadığını bu sebeple oldukça dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Söz konusu konuya gereken önemin verilmesinin altını çizen Canpolat, devletin bu konuda oldukça dikkatli ve özenli çalıştığını ve vatandaşların doğru zamanda işlemleri yapılması gerektiğini ifade etti.

Konut sahibi olan bir emekli iseniz bu konuya dikkat! Haber

Konut sahibi olan bir emekli iseniz bu konuya dikkat!

Son zamanlarda yaşanan ev sahibi ve kiracı çatışmalarından sonra kira geliri potansiyeli araştırılmaya başlandı. Bu konudaki uzmanlar kira gelir vergisi beyannamesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Konut sahibi olan emekliler için bu durum oldukça önem arz etmektedir. Maliye bakanının başlattığı bu çalışma neredeyse tüm ülkede sürmektedir. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat’ın yaptığı açıklama ise şu şekildeydi: “Kira gelirine sahip olan emekliler Mart ayında vergilerini ödediler. Bu uygulama şu anda Mersin’de de gerçekleşiyor.” şeklinde açıklama yaptı. Peki, kimler kira gelir vergi beyannamesine dikkat etmeli? Kira vergi beyannamesinde nelere dikkat ediliyor? İşte tüm detaylar haberimizde... KİMLER KİRA GELİR VERGİ BEYANNAMESİNE DİKKAT ETMELİ? Kira gelir vergi beyannamesi, üzerinde bulunan mülkten kira geliri elde edenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi çeşididir. Eğer kişi kira geliri elde ediyorsa bu beyannameyi hazırlayarak bildirmek zorundadır. Ancak son zamanlarda yaşanan durumlardan dolayı bu konu inceleme altına alınıyor. Özellikle hem emekli olup hem de kira geliri elde eden kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar bu konuda kişileri uyarıyor. KİRA GELİR VERGİ BEYANNAMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLİYOR? Kira gelir vergi beyannamesi, üzerinde mülk bulunan ve kira geliri alan herkes tarafından ödenmek zorunda olan bir vergi çeşididir. Maliye bakanının yaptığı çalışma sayesinde kimlerin vergi ödeyip ödemediği araştırılıyor. Yapılan bu araştırma sırasında ise kiracılara bazı sorular soruluyor. O sorulardan bazıları ise şu şekildedir: Burada kaç sene oturuyorsunuz? Ne kadar kira veriyorsunuz? Kira artışı ne kadar? Kira ödemesi hangi kanal aracılığıyla gerçekleşiyor? gibi bazı sorular yöneltiliyor. Emeklilerin çoğu vergiden muaf olduğu biliniyor. Ancak özellikle kira geliri alan emekli vatandaşların bu konuya dikkat etmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Dijital uygulamalar tasarrufu artırdı Haber

Dijital uygulamalar tasarrufu artırdı

GİB'den alınan bilgiye göre, kurumun çevrim içi hizmet çalışmaları Dijital Vergi Dairesi uygulamasıyla taçlandı. Daha önce İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, e-Beyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan uygulamalara, 7 Ekim 2023'ten itibaren Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapma imkanı sağlandı. Böylece, GİB tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetler tek çatı altında birleştirildi. Dijital Vergi Dairesi üzerinden 350'den fazla hizmete erişilirken bu dönüşüm, mükellefler tarafından da yoğun ilgiliyle karşılandı. Geçen yıl 11,8 milyon dilekçe elektronik ortamda verildi. 8,5 milyon "Borcu yoktur" ve 1,4 milyon "mükellefiyet" yazısı da elektronik ortamdan alındı. 23,4 milyonu 2023'te olmak üzere 2016'dan bugüne kadar 130,9 milyon belge elektronik ortamda tebliğ edildi. Bu sayede sadece posta masrafından 3,2 milyar lira tasarruf sağlandı. Ayrıca, 2023 yılında GİB sistemleri üzerinden çevrim içi 43,3 milyon işlem yapılırken toplam 146,8 milyar lira vergi ve harç ödemesi gerçekleştirildi. "Hızlı ödeme" seçenekleri işlemleri kolaylaştırdı Mükellefler, Dijital Vergi Dairesine hem "dijital.gib.gov.tr" adresi üzerindeki internet sürümünden hem de uygulama marketlerinde bulunan "GİB Mobil"den erişim sağlayabiliyor. Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi aracılıyla iki yöntemle vergi ve harçlarını ödeyebiliyor. Birinci yöntemde, Dijital Vergi Dairesine giriş yapan mükellefler istediği borcu seçerek, kredi kartıyla ödeme yapabiliyor. İkinci yöntemde ise Dijital Vergi Dairesi üzerinden kullanıcı giriş yapmadan "Hızlı Ödeme" alanına girerek işlemini tamamlayabiliyor. Dijital Vergi Dairesi güncel ve yeni teknolojilerin yanı sıra açık kaynak kodlu yazılımlarla tasarlanırken tüm mobil cihazlarla uyumlu olacak şekilde geliştirildi. Ayrıca, "GİB Mobil" uygulaması da aynı yaklaşımla revize edildi. Vergi ve harç ödemelerine ilişkin ekranlar yeniden düzenlendi.

2024 yılında vergi, harç ve cezalar ne kadar olacak? Haber

2024 yılında vergi, harç ve cezalar ne kadar olacak?

Enflasyon rakamları açıklandı ve beraberinde 2024 yılı yeniden değerleme oranları belli oldu. Buna göre 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak gerçekleşti. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu oran üzerinden zamlanacak. Cumhurbaşkanı'nın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden değerleme oranında değişikliğe gitmezse 1 Ocak 2024'ten itibaren artış yüzde 58,46 olacak. 2024 VERGİ, HARÇ VE CEZALARI Yeni yılda en düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi 347 liraya, en yüksek 160 bin 285 liraya yükselecek. PASAPORT HARCI Yeni yılda pasaport harcı 6 aya kadar 1639 liraya, 1 yıl için 2 bin 396 liraya, 2 yıl için 3 bin 912 liraya, 3 yıl için 4 bin 845 liraya, 3 yıldan fazla süreli olanlar 7 bin 833 liraya yükselecek. EHLİYET HARÇLARI Yeni yılda ehliyet harçları da artacak ve A sınıfı sürücü belgesi harcı 1308 liraya yükselecek. Bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 3 bin 945 lira olarak uygulanacak. TRAFİK CEZALARI Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 liraya, hatalı park cezası 690,89 liraya yükselecek. Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 1506 liraya, yüzde 50'den fazla aşmanın cezası 6 bin 439 liraya çıkacak. Alkollü araç kullanmanın cezası da 6 bin 439 lira ile 12 bin 977 lira arasında değişecek. TELEFON HARCI 2024'te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liraya çıkacak. Yeni yılda araç muayene ücreti otomobil ve minibüsler için 1821 liraya yükselecek. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.