TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ders zili açlığa çalacak: Okul terkleri artacak!

Okulların açılmasına sayılı günler kala aileler, kara kara çocuklarının beslenme çantasına ne koyacaklarını düşünüyor. Foggo, artan masraflar nedeniyle okul terklerinin artacağını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 05:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ders zili açlığa çalacak: Okul terkleri artacak!

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala ‘boş beslenme çantaları’ hala Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında geliyor. Ekonomik krizin etkisiyle alım gücü giderek düşerken, aileler kara kara okula başlayacak çocuklarının beslenmesini düşünüyor. Okul öncesi hariç, eğitimin hiçbir düzeyinde ‘ücretsiz yemek’ sağlamayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), internet sitesinde çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair çeşitli içerikler paylaşıyor. Fakat bu örnek menülerinin maliyetini her gün karşılamaya ailelerin gücü yetmiyor. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, önümüzdeki günlerde çocuk beslenmesi konusunda okullarda yaşanacak karanlık tabloya dikkat çekti. İhtiyaç sahibi ve okul çağında çocuğu olan ailelerin, beslenme çantasına ne koyacaklarını bilmediğini aktaran Foggo, artan eğitim masrafları nedeniyle okul terklerinin artacağını belirtti. Okul Yemeği Programı’nın eğitimin her düzeyinde acilen hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Foggo, “Asgari ücretle çalışan ve açlık sınırının altında yaşayan ailelerin düzenli olarak çocuklarına beslenme çantası koyması çok çok zor olacak” vurgusu yaptı.

okul-ilksers

HER GÜN BESLENME KOYAMAYACAKLAR

Okulların açılmasıyla birlikte çocuk beslenmesi konusunda karşılaşamadığımız karanlık tabloyu anlatan Foggo, “Haziran ayında en yüksek gıda enflasyonu oranı OECD verilerine göre, ülkemizde yüzde 53,9; bu da gıda güvencesizliği anlamına geliyor. Yani gıda güvencesizliği, ailelerin yeterince gıdaya erişememesi ve satın alamaması demek. Bu durum önümüzdeki öğretim yılında ailelerin çocuklarına beslenme çantalarına her gün düzenli beslenme koyamayacaklarını gösteriyor. 2022 yılında yapılan araştırmalar, çocuklardaki yetersiz beslenmenin düzeyini ürkütücü bir şekilde ortaya çıkarttı. Fakat şu andaki ekonomik kriz, yaşam maliyetlerinin artması ile birlikte önümüzdeki öğretim yılında aileleri, çocukları daha kötü günler bekliyor. 2023 Temmuz dönemi için Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını 15 Ağustos 2023’te açıkladı. Araştırmaya göre Açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı 39 bin 886 TL olduğu ve sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 385 TL. TÜRK-İŞ Temmuz ayı verilerine göre Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken maliyet bir kişi için 2 bin 914.75 TL, 15-19 yaş grubu çocuk için gıda harcaması 3 bin 444.80 TL, 4-6 yaş grubu çocuk gıda harcaması 1862.15 TL. Şimdi bu duruma baktığınızda asgari ücretle çalışan ve açlık sınırı altında yaşayan ailelerin düzenli olarak çocuklarına beslenme çantası koyması çok çok zor olacak” dedi.

okuuul-ilkses

AİLELER ÇARESİZ

İhtiyaç sahibi ve okul çağında çocuğu olan ailelerin bugünlerde en acil taleplerini sıralayan Foggo, “Şu anda en önemli talepleri çocuklarından istenilen kayıt paraları, üniforma ve servis paraları… Ve tabii ki beslenme çantalarına ne koyacaklarını bilememeleri. Bu konularda zorluk çekmelerinin en önemli nedeni tabi ki gıda fiyatları, kiralarını, faturalarını artık ödeyemeyecek durumda olmaları” ifadelerini kullandı.

hacer foggo -ilkses

İLİKLERİNE KADAR YAŞIYORLAR

Artan eğitim masrafları nedeniyle okul terklerinin artabileceğine dikkat çeken Foggo, “Bu öğretim yılında okul devamsızlığı ve okul terklerinin daha da artacağını düşünüyorum, öncelikle çocuklar artık evdeki derin yoksulluğu iliklerine kadar hissediyorlar bu durum çocuklarda kaygı ve depresyona neden oluyor. Bu nedenle artık okula gitmek istemeyen, çalışmak istediğini söyleyen çocuklar var. Çünkü artık kendilerini eğitim masrafları nedeniyle bir ‘yük’ olarak görüyorlar. Çünkü yoksulluk derinleşti ve açlık sınırının altında yaşayan aileler, kiralarını ödeyemedikleri için başka ilçelere mahallere taşınanlar, birtakım yerlere sığınan aileler için eğitim ikinci plana itildi. Bunun yanı sıra şu anda görüştüğüm aileler hem kayıt parası, hem okul servisleri, kırtasiye, üniforma fiyatlarının neredeyse iki üç katı arttığını söylüyor ve bu durumdan yakınıyorlar. Bir de orta sınıf da iyice yoksullaştığı için çocuklarını özel okullara gönderenler de devlet okullarına kayıt ettirmeye başladı ve daha fazla kayıt parası verenler ve diğer aileler arasında da eşitsizlik arttı. Tüm bu nedenlerden dolayı çok fazla okul terkinin olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YETKİLİLERE ACİL ÇAĞRI

Acil alınması gereken önlemler konusunda yetkililere çağrı yağan Foggo, “Öncelikle Aile Bakanlığı 2023-2028 Çocuk Eylem Planı’nda sadece okul öncesi için ‘Okul Yemeği Programı’ndan söz ediyor. Fakat ilk, orta ve lise düzeyi için bundan söz edilmiyor. Bu da ilköğretim ve liseye giden çocuklara okul yemeği verilmeyeceği anlamına geliyor” dedi.

MEB’DEN ÖĞÜT VAR ÖĞÜN YOK

İnternet sitesinde sağlıklı beslenme çantası önerilerinin yer aldığı içerikler yayınlayan Milli Eğitim Bakanlığı’nı eleştiren Foggo, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde sağlıklı beslenme çantası için menü örnekleri var. Sanalda sağlıklı beslenme var ama bu menüleri koyacak ailelerin parası yok! Yani beslenme çantaları yine boş. Bakanlık bu durumu acil olarak görüp bir an önce Okul Yemeği Programı’nı uygulamalı. Ayrıca pandemiden beri birçok devlet okulunda temiz su yok. Çocuklar temiz su içemiyor ve tuvaletlerdeki çeşmelerden içiyorlar. Bu da hastalıkların artmasına neden oluyor. Araştırmalar çocukların yetersiz beslendiğini, kansızlığın, bodurluk ve obezitenin arttığını gösteriyor. Bu nedenle bir an önce devlet okullarında okul yemeği ve temiz suya erişim sağlansın. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi olarak, 2023-2024 öğretim yılındaki en önemli gündemimiz okullarda ‘Okul Yemeği’ ve ‘Temiz Su’ olacak. Bu konuda kampanyalar yürüteceğiz” açıklamasını yaptı.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni Eğitim Dönemine Yeni Bilgisayar ve Tabletle Başlamak İçin En Doğru Zaman Mı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.