TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soyer: Kentlerimizle ilgili sorumluluk üstlendik

‘Dirençli Kent’ temalı belediye başkanları buluşmasında konuşan Başkan Soyer, deprem ve dirençli kent için ellerini taşın altına koydukları mesajını verdi

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2023 12:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soyer: Kentlerimizle ilgili sorumluluk üstlendik

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin “Sadakate Davet” başlıklı 6. gününde Millet İttifakı çatısı altındaki büyükşehir belediye başkanlarının katılımıyla “Geleceğin Dirençli Kentlerinde Yerelden İktisadi Kalkınma” temalı forum düzenlendi.

Foruma, ev sahibi sıfatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve İzmir ilçe belediye başkanları katıldı.

Programda konuşan Başkan Soyer, dirençli kentler için yerel yöneticiler olarak sorumluluk aldıklarını söyledi.

UMUDUM ARTIK DAHA FAZLA

İktisat Kongresinin tarihsel sürecine değinerek konuşmasına başlayan Başkan Soyer, “Bu buluşma iktisat kongresinin belki de en tarihi buluşmalarından biri. Yanmış, yıkılmış bir ülke… Böyle bir iklimde İzmir İktisat Kongresiyle Misak-ı İktisadi belirlendi. Bu, bizim için başlı başına bir ders. Ülkelerin tarihinde 100 yıllık süreçler önemli dönüm noktalarıdır. Hele bugünün dünyasında çok önemli bir dönüm noktası. Çünkü dünya bazen yavaş yavaş evrilirken bazen büyük sıçramalar oluyor. Dünya böyle bir dönüşümün eşiğinde. Biz, 100 yıl atalarımızın izlediği yol haritasından ilham alarak bu kongreyi hazırladık. Aylar süren toplantıların kapanış toplantısını yarın yapacağız. Paydaşların hazırladığı bildirgeleri oylayacağız. Belki yine bazı noktalarda uzlaşamayacaklar. Onu bilemiyorum. Ama sonuçta bunlar oylanarak nihai metin ortaya çıkacak. Biz bunları neden yaptık? Yola çıkarken Mustafa Kemal Atatürk'ün izlediği yol haritasını izlemeye karar verdik. Ortaya nasıl bir içerik çıkacağı konusunda hiçbir fikrimiz yoktu. Ama gördük ki ortak akılla inşa edilecek süreç, çok güçlü bir içeriği ortaya çıkartıyor. Ortak akıl, ayakları yere basan ve zengin bir içerik üretilmesine yardımcı olan bir vesileye dönüştü. Şu anda yola başladığımdan daha fazla umut taşıyorum bu memleket için. Her katılımcı, yatıkları işin tarihsel bir işin sorumluluğu bilincinde yaptılar” dedi.

6’LI MASA FİKİRLERİ TALEPLERLE UYUŞUYOR

Yaklaşık 8 aydır devam eden toplantı ve forumlardan elde edilen çıktılarla Millet İttifakı vaatlerinin uyuştuğuna dikkat çeken Soyer, “Aşağıdan yukarıya hayallerin ortaya dökülmesi bu memlekette siyaset yapan herkes için çok kıymetli. Hele ki yerel yöneticilerimiz için. Tahmin ediyorum ki son toplantıda, yapılan toplantıların tutanaklarını sizlere ulaştıracağız. Özetle İktisat Kongresi, bize adeta bir pusula görevi icra edecek, yol göstericilik yapacak son derece zengin verilerle sonlanmış olacak. Kısacası farklılıklarla zenginleşen, toplumsal bir sözleşmeye dönen zengin bir kongreyi tamamlayacağız. Kongreden sonra ne olacak? Sonrasında her sene ilerleme raporunu gözden geçireceğiz. Karar ve ilkelerin akıbetini takip edeceğiz. Ne kadar yol alındı, nerede tıkanıklık var, hangileri aşıldı vb. Değerlendirme kongresi yapacağız yani. Özetle bu kadar büyük emeğin, umudun ve zengin fikirlerin takipçisi olacağız. Bunun yeni fikir ve hayallerin ortaya konulmasına da vesile olmasını istiyoruz. Yani biz bu alınan kararların takibini yapmayı sürdüreceğiz. Bugünün siyasal iklimindeki ayrışmalardan ve siyasallaşmalardan ayrışmaya ve uzak durmaya çalıştık. Bu şekilde toplumun tüm katmanlarının katılımını sağladık. Nihayetinde Van’daki bir kooperatifin kadın üreticisiyle Francis Fukuyama’yı buluşturabildik. Gördük ki 6’lı masanın liderlerinin ortaya koyduğu fikirler, aşağıdan gelen bu taleplerle çok uyuşuyor” diye konuştu.

İZMİR’DE DEPREMLE TOPYEKUN MÜCADELE

Deprem gerçekliği üzerinden dirençli kentler için İzmir’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Soyer, şunları söyledi; “Bugünün Türkiye’siyle 100 yıl önceki Türkiye’ye baktığımızda benzer bir tablo var. İşsizlik, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon… Bir de üstüne on binlerce insanın hayatını kaybettiği büyük deprem felaketi. Tam da bu noktada bizim ketlerimizle ilgili yeni bir sorumluluk ve görev üstlendiğimiz bu kongre vesilesiyle ortaya çıkarttık. O da şehirlerimizi depremlere ve afetlere dirençli hale getirmek Bunun için 3 safhada çalışma yapıyoruz. Birincisi, şehrimizin depremle olan ilişkisinin tespiti. Yani mikro bölgeleme çalışmasıyla İzmir’in yer altı fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. İkincisi depremsellik ve zemin hareketinin tespiti çalışması. Üçüncüsü de binalara deprem güvenlik karnesi veriyoruz. Bayraklı tamamlandı, Bornova’da yapılıyor. Ardından tüm İzmir’in güvenlik karnesini çıkartmak istiyoruz. Bunlar deprem öncesinde depreme hazırlık için neler yapabileceğimiz olan birinci etap. İkincisi deprem esnası. Bunlardan ikili toplanma ve barınma alanlarının tespiti. 29 barınma alanı, 2 bin 5472 toplanma alanı var İzmir’de. Bu ay sonuna kadar barınma alanlarının elektrik, temiz su, pis su ve mobil şarj istasyonlarının kurulumunu tamamlıyoruz. 2024 sonuna kadar da toplanma alanlarında bunları tamamlayacağız. Biz İzmirlilere Allah korusun bir afet yaşandığında gideceğiz toplanma alanı şurası, barınma alanınız şurasıdır diyoruz. Burada nasıl çadır ya da konteyner edineceksiniz bunu ortaya koyuyoruz. İkincisi de mahalle afet gönüllüleri. Muhtarlıklarla başladık. Her muhtarın 9 afet gönüllüsünü getireceği ve dalga dalga büyüyecek bir çalışma. Son olarak bütün bu hikayenin deprem bilinciyle paralel yürümesi gerekiyor. Onun da müfredatını hazırladık ve çalışıyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.