TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukları obezite, kalp hastalığı ve diyabetten koruyun!

Uzman Diyetisyen Zünbülcan, çocukların obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklardan korunabilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 10:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocukları obezite, kalp hastalığı ve diyabetten koruyun!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Peki, büyüme ve gelişme süreçlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyan çocuklar için ebeveynler nasıl bir yol izlemeli?  Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri ve gelecekteki hastalık risklerini azaltabilmeleri için tavsiyelerde bulundu. Zünbülcan, “Unutmayın ki, çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine ve obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklardan korunmalarına yardımcı olacaktır” bilgisini paylaştı.

DENGELİ VE ÇEŞİTLİ BESLENME

Çocukların her besin grubundan yeterli miktarda tüketmelerinin önemine işaret eden Zünbülcan, “Bu sayede, çocuklar ihtiyaç duydukları vitamin, mineral ve enerjiyi sağlıklı bir şekilde alabilirler. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, yağsız etler, balık, süt ve süt ürünleri gibi çeşitli besinleri tüketmeye özen göstermelidirler. Çocukların güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlaması, enerji seviyelerinin ve konsantrasyonlarının artmasına yardımcı olur. Kahvaltıda süt, yoğurt, peynir, tam buğday ekmeği, taze meyve ve sebze gibi besinleri tüketmek önemli. Şekerli içeceklerin ve abur cuburun çocukların beslenmesinde yer almasını sınırlamaya özen gösterilmeli. Bu tür yiyecek ve içecekler, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çocukların yeterli miktarda su tüketmeleri, vücutlarının düzgün çalışması için gereklidir. Su ihtiyacı ise yaş, kilo ve aktivite düzeylerine göre değişir” bilgisini paylaştı.

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR SUNUN

Çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için düzenli fiziksel aktiviteye ihtiyaçları olduğunu kaydeden Zünbülcan, “Haftada en az 5 gün, günde 60 dakika süreyle orta şiddette fiziksel aktivite yapmalılar. Fiziksel aktivite, çocukların enerji dengesini korumasına, kemik ve kas sağlığını desteklemesine ve ruh hallerini iyileştirmesine yardımcı olur. Onların, sebzeleri ve meyveleri daha çekici bulmalarına yardımcı olmak için tabaklarına renk katmak önemli. Bu sayede, çocuklar daha fazla çeşitli meyve ve sebze tüketir ve daha dengeli bir beslenme sağlar. Ailelerin çocuklarına örnek olacak şekilde sağlıklı beslenmesi, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesine yardımcı olur. Çocukların enerji seviyelerini ve konsantrasyonlarını sürdürebilmeleri için sağlıklı atıştırmalıklara ihtiyaçları vardır. Ara öğünlerde meyve, yoğurt, kuru yemiş, tam tahıllı ürünler gibi sağlıklı seçenekler tüketebilirler” bilgisini paylaştı.

OBEZİTE, KALP HASTALIĞI VE DİYABET…

Çocukların sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmalarının, yaşamları boyunca sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olduğunu hatırlatan Zünbülcan, ailelerin çocuklarına beslenme eğitimi vermelerini ve onları sağlıklı yiyecek seçimleri konusunda bilgilendirmelerini önerdi. Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan son olarak, “Unutmayın ki, çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine ve obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklardan korunmalarına yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.