TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Yaşar’a gelince parsel vatandaşa gelince ilkesel’: AK Parti’den ‘imar’ tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının son oturumuna İZBETON ve üç ilçede yapılmak istenen ancak CHP grubunun oylarıyla reddedilen imar değişikliği konularında yapılan tartışmalar damgasını vurdu

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 17:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Yaşar’a gelince parsel vatandaşa gelince ilkesel’: AK Parti’den ‘imar’ tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Toplantıda damgasını vuran konu ise yıl içerisinde daha önce 200 milyon liralık sermaye artırımı yapılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZBETON’a yeniden 200 milyon sermaye artışı yapılması önergesi oldu.

Gündem maddelerinin görüşülmesinde başlayan İZBETON tartışması, gündem dışı konuşmalara da taşındı.

Oturumda ayrıca Kemalpaşa, Seferihisar ve Buca’da yapılmak istenen ve imarlaşmayı öngören maddeler de tartışmalara neden oldu.

SERMAYE ARTIŞINA OYÇOKLUĞU

Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden geçtiğimiz yıllarda alınan meclis kararıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını üstlenen İZBETON A.Ş. için sermaye artışı önergesi gündeme geldi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının emanet edilmesinin ardından kooperatif modeliyle çalışmaları yönlendirmesiyle sık sık meclis muhalefet grubunun eleştirdiği ve tartışmaların odağı olan İZBETON’un borçlarını ödeyemediği ve battığı iddiaları da sık sık gündeme gelirken Büyükşehir, şirketin sermayesinde artışa gitmek için harekete geçti. Geçtiğimiz Nisan ayında 197 milyon 584 bin liralık sermaye artışı yapılmasının ardından bu kez de 200 milyon liralık sermaye artışı önergesi ise AK Parti grubundan tepki gördü.

Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonlarından oyçokluğuyla gelen önerge, mecliste tartışmalara neden oldu.

ÇALIŞKAN: 2-3 MİLYAR ÖDEMESİ GEREKEN TUTAR VARDI

Konuya ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, şirketin borçlarına dikkat çekerek “Şirketlerimizin sermaye artışları ve zararları durmak bilmiyor. İZBETON’la ilgili… Komisyona mali işlerden sorumlu arkadaşımız geldi. Geçen zaten 200 milyon artırmıştık sermayesini. Ama bunun 150 milyonu ödenmiş. Yapılacak sermaye artışıyla da eksik olan kısım ödenecekmiş. Biz sorduğumuzda önümüze rakamsal bir şey gelmedi. İZBETON’da şu anda 5 aydır hak edişlerini alamayan arkadaşlarımız var. Sorduğumuzda bizim de İzBB’den 400 milyon alacağımız var dendi. İzBB’nin bundan birkaç ay önce 2-3 milyar ödemesi gereken tutar vardı. Bu konuda bilgi istiyoruz. Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği bir gerçek. Şirketlerimizin uzmanlaşmadığını söyledik. İZBETON, asfalt üretimi ve serimi için kuruldu. Ama İZBETON bugün her şeyi yapıyor. Bulunmayan arabaların ihalesi yapılmış Büyükşehir’e, sonra bu arabaların olmadığı fark edilip kiralanmış. Belediyeden 10 liraya kiraladılar ise 15 liraya dışarıya kiralandığı söyleniyor basında. Bu konu anlatmak ister misiniz? Takdirinize bırakıyorum” dedi.

HIZAL: İŞİNİ YAPMIYOR SİYASETİ DİZAYN EDİYOR

Çalışkan’ın ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, isim vermeden İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’yı hedef alarak “İzBB’nin iştiraklerinin uzaya mekik göndermesini beklemiyoruz. Her şeyi yapmaya çalışırsanız hiçbir şey yapamazsınız. İZBETON kendi görevlerinden çıkıp o kadar dallanıp budaklandı ki… Müteahhitliğe başladı, gayrimenkuller devredildi, taşıma işine girildi.  Bu konuda Büyükşehir’den milyar liralar aldı. Ama hala finansman desteği vermek zorunda kalıyoruz. Bu şirkette, bir şirketin ne kadar kötü yönetilebileceğini görüyoruz. Ama anlamsız bir şekilde koruma kalkanı olduğunu da görüyoruz. Biz bu şirketin ne kadar zarar ettiğini bile bilemeyecek noktaya geldik. Karanlık kuyu misali atıyoruz ama nereye gittiğini bilmiyoruz. Önümüze o kadar dalga geçercesine bir rapor konulmuş ki… 200 milyon sermaye artışı yapılacak. Ondan önce de 200 milyon yapılmış bunun 57 milyonu hiç edilmiş. Daha önce verdiğimiz parayla uzaya mekik mi gönderdiniz! İlçe belediye başkanları asfaltlarımız yapılmıyor diye bağırıyor. İZBETON da Büyükşehir’den alsın da alsın ama elde var sıfır! Siz İZBETON’un başına bu ilerden anlamayan kişileri atarsanız şirketin geleceği nokta bu. Siyasi saiklerle yönetici atarsanız olacak budur. Şirketlerimiz ciddi anlamda Zarar eden şirketler haline geldi. İZBETON İzmir’in siyasetini dizayn etmek için kaynak mı harcar? İZBETON, yıllarla şantiyelerle ilgileneceğine siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. Geldiğimiz noktada İzmirlinin 400 milyonu harcanıyor. Böyle bir tabloyla gelip Büyükşehir’den 200 milyonluk sermaye artırımı yapılmaz. İZBETON bununla sermaye artırımı yapmayacak. Yine İzmir’in siyasetini dizayn etmeye çalışacak. Onu buraya, şunu oraya aday gösterecek. Ayrıca İZBETON’ın girdiği ihaleye hiçbir şirket girmiyor. Sonuçta istediği gibi ihaleleri alıyor. En son araç ihalesine girdi. İZBETON’un araçları bile yoktu. İhaleden 90 gün sonra o araçları tedarik edip Büyükşehir’e verdi. Aradan geçen 90 günün ödemesi? İZBETON çok kısa sürede hak edişleri de alamayacak. Ayrıca emanet ettiğiniz kentsel dönüşümde de İZBETON ceza alacak. Şimdi de İZBETON’a 200 milyon sermaye artırımı yapacağız. Hadi oradan derler” diye konuştu.

KÖKLÜ: MALİYETLERİ ARTIRAN İZBETON MU?

Eleştirilerin ardından konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü, “İZBETON konu olduğunda Özgür Bey’in takıntısı mı var anlamadım ama konu hep başka yere gidiyor. Konumuz 200 milyon sermaye artışı. Bütün kurumlar ek bütçe yaptı. Devlet ek bütçe yapa yapa devam ediyor. Demek ki devlet de mi düzgün yönetilmiyor? Yönetimde eksiklikler, personel giderleri fazla olabilir. İşsizliğin bu denli arttığı bir dönemde istihdam yapıyoruz. 200 milyon gitti, daha da gidecek demek çok yanlış. Bu kentin asfaltlarını kim yapıyor? Bunların maliyetini artıran İZBETON mu” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından yapılan oylamada sermaye artışı önergesi Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘Evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

PLANLAMADA ‘İMAR’ GERİLİMİ

Oturumda ayrıca, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda, Kemalpaşa ilçesi, Yukarı Kızılca Mahallesi, 289 ada 2, 3 ve 4 no’lu parselleri kapsayan alanda; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi de gündeme geldi.

Aynı konuda Seferihisar ilçesi Camikebir Mahallesi ve Buca ilçesi Dumlupınar Mahallesi 10184 ada, 1 parselde yapılacak değişiklikler de gündeme geldi. İlgili alanların imara açılmasını öngören üç madde de komisyonlarda oyçokluğuyla reddedilirken AK Partili isimler önergelerin reddedilmesi üzerinden CHP’ye tepki gösterdi.

BOZTEPE: GÜVEN EKEN KENTİN PLANLAMASINA SOYUNMUŞ

Önergelere ilişkin söz alan AK Partili meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Burada aslında yapılaşma çoğunlukla bitmiş. Daha sonra insanlar mülkiyet haklarını korumak için başvuruda bulunmuşlar. Biz de diyoruz ki ‘İlkesel olarak reddediyoruz.’ Mülkiyetle ya da ihmalle ilgili konulara ilkesel bakmak bence yanlış. Büyükşehir belediye başkanımızın danışmanı Güven Eken… Bu arkadaşımız çevre, Körfez’in kirliliğiyle ilgili şeyler yaptı şimdi de imar ve şehircilik daire başkanlığına soyunmuş. Yapmayın bunu. Danışmanın yapacağı şey belediye başkanına danışmanlık yapmak. Bu konuda yetkili kişiler varken İzmir’in planlamasını bu kişi yapıyorsa… İZDOĞA artık bu kentin planlamasına da soyunmuştur. Güven Eken planlamaya başlamıştır. Neden hem Kemalpaşa hem de Seferihisar’daki planlara neden ‘Hayır’ diyorsunuz? Vatandaş başvurusunu yapmış. Kendi parasını kazanacak. Buna hayır dememeliyiz. Çünkü etrafı yapılaşmış buraların. Yapılaşma olması tamam diyeceğiz. Gelin bu ilkesel tavırdan vazgeçelim. Bütün partiler olarak kalan 5 ayda ciddi işler yapalım” dedi.

YILDIZ: MECLİS ÜYELİĞİMDEN İSTİFA EDECEĞİM

Boztepe’nin ardından söz alan AK Parti Grup sözcüsü Hakan Yıldız, daha önce yapılan planları hatırlatarak iddialı konuştu ve şunları söyledi; “Urla’da bir şahsın alanında parsel bazlı planlama yapabiliyorsanız, Foça’da tarım alanında bir vakfa eğitim amacı altında yer açabiliyorsanız, Torbalı’da üzüm bağlarında turizm planı yapabiliyorsanız… Buralarda ilke kararının bir önemi yok ama burada… 100 binlik ya da 25 binlik planlara uygun bir 5 binlik planlama yapmak istiyor vatandaş. Nasıl yapacak? Bölgelerin tamamında yapılaşma var. Bir alan düşünün sağı solu orman. 400 dönüm alanda 16 dönüm kalmış kalanının tamamına yapılaşma yapılmış, insanlar evlerini yapmış. Sonra da ilke diyorsunuz. Siz ilçe kararlarına bir baksanız orada yapılaşsam olduğunu göreceksiniz. Sizin ruhsatlı bir yapıyı yıkma hakkınız var mı? O halde haklarını koruyacaksınız. Seferihisar’da yapılaşma neredeyse tamamlanmış. Siz Urla’da geçirdiğiniz yeri parsel bazlı mı yoksa bütünsel planlama bazlı mı? Bu kadar açık sorular yanıt verin. İzBB’nin en temel görevi plan yapmaktır. Belediyeler bu amaçla kurulmuşlardır. Üst ölçekli planlara uyarak alt ölçekli planları yapmalıyız. Bir alan düşünün ki… Önünde arkasında sağında solundaki parsellere geçmiş yıllarda imar hakkı vereceksiniz. Konutlaşacak.  Ancak siz sonra bütünsel plan diyeceksiniz. Siz bu kentteki insanların haklarını gasp ediyorsunuz. Eğer ki birinde bile bütünsel planlama yaptıysanız ben meclis üyeliğimden istifa edeceğim. Hukuku çiğniyorsunuz. Vatandaş gelip üst ölçekli planlara uygun planlama yapılmasını istemiş. Ben dört yer sordum. Dört yerin de dosyasını çıkarıp getirsinler. İşinize gelince parsel işinize gelince bütünsel planlama yapıyorsunuz.” 

ÖNAL: BUNLARI RET SEBEBİMİZ…

AK Parti’nin eleştirilerinin ardından önergelerin reddedilme nedenlerine ilişkin açıklama yapan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve CHP’li Meclis üyesi İrfan Önal, “İlçeler arasında bir ayrım yapmıyoruz. 3 ve 4 nolu önergeler 5 binlik planların yapılması yani bir yerin imara açılması. Arkadaşlar bundan rahatsız olabilir. Biz daha önce de söyledik. Bizim daha önceden yapılan planlarımız 6,5 milyon nüfusa yetecek şekilde. Bunun dışında alacağımız yapılaşma kararı yok. İlkesel yaklaşımımız bu. Daha önce planlama yapılırken 6,5 milyon nüfusa yetecek şekilde yapılmış. Vatandaşın mağduriyeti deniliyor. 5 binliklerin bütünsel yapılmasının sebebi… Parsel bazlı geliyor ama devamında yol varsa biz bunu görmüyoruz. Vatandaş sadece kendi parseliyle ilgili 5 binlik plan gönderiyor. Yüzde 45 zayiatı verse bile bir taraf park diğer taraf konut olabiliyor. Bütününü görmek istememizin sebebi bu. Buradaki ret sebebi sadece parsel bazlı gelmesi değil, bütünlükte bazı yerlerin imara açılmasına karşı çıkmamız” dedi.

HIZAL: URLA’DA YAPTIĞINIZ PARSEL BAZLI DÜZENLEME DEĞİL MİYDİ

Önergelere ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, mülkiyet hakkı vuruğu yaparken Urla’da Yaşar Holding’e ait parselde bütünsel değil parsel bazlı planlama yapıldığını hatırlatarak “İmar komisyonu başkanımız kentsel dönüşüme çalıştığı kadar imara çalışsaydı daha güzel bilgiler verirdi. Konuşmak için konuştu. 25 binlik planlar için önümüze önerge geliyor, yapılsın diyoruz. 25 binlik planlar yapıldı onlara uygun 5 binlikler yapılsın diyoruz. İlkesel karar diyorsunuz. Nedir bu karar? Yazılı karar varsa tamam. Bu hepimizi bağlar. Nedir bu ilkesel karar? 6,5 milyon nüfus dendi. Hangi plana göre? Mülkiyet hakkı denen bir şey var. Yapmayacaksanız kamulaştırın. Hadi geçtik 5 binlik planları siz yapın. Ama onu da yapmıyorsunuz. Sonra da vatandaşlar kaçak yapı yapıyor. Belediye, belirli işleri objektif kurallar göre yapar. Eğer öyle olmazsa Kemalpaşa’da ayrı Urla’da ayrı planlama yaparsınız. Urla’da yaptığınız parsel bazlı düzenleme değil miydi” ifadelerini kullandı.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Tunç Soyer’le ilgili açıklama

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.