TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AK Partili Kaya’dan Kemeraltı Esnaf Odası çağrısı

Bu yıl 36.’sı düzenlenen Ahilik Haftası programında konuşan AK Partili Kaya, Kemeraltı esnafının kalkınması için oda kurulması teklifinde bulunurken, Çeşme Turizm Projesi’nin İzmirli esnafı kalkındıracağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 12:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
AK Partili Kaya’dan Kemeraltı Esnaf Odası çağrısı

İzmir’de bu yıl 36.’sı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları, İzmir İktisat Kongresi’nde düzenlenen etkinlikle gerçekleşti. Törene İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İESOB Başkanı Yalçın Ata katılım gösterdi. Bu sene İzmir’de yılın ahisi olarak berber Muammer Zeybek, yılın kalfası ödülüne ise kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz layık görüldü. Yılın çırağı ise Ömer Akman oldu. Seçilen kalfa ve çıraklara Vali Elban tarafından ödülleri takdim edilerek sembolik olarak ahilik kıyafetleri giydirildi. Ahilik Haftası programında konuşan AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Kemeraltı esnafının kalkınması için oda kurulması teklifinde bulundu.

mahmut atilla kaya

KAYA’DAN KEMERALTI ESNAF ODASI ÇAĞRISI

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Ahilik Haftası’nın önemine değinerek İESOB Başkanı Yalçın Ata’ya Kemeraltı esnafının kalkınması adına Kemeraltı Esnaf Odası’nın kurulması için teklifte bulundu. Kaya, odanın valilik koordinatörlüğü öncülüğünde kurulması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu;

“Bugün, Kemeraltı’nı tartışıyoruz. Tartışmada olmayan tek kesim esnaf. Buradan Yalçın Başkan'a teklifim Kemeraltı Esnaf Odası'nın kurulmasıdır. Bu kültürün içinden yetişmiş sayın valimiz var, kendisinin koordinasyonunda planlamamız ve Kemeraltı’nı bir şirkete bırakmamız gerekmiyor. Dün ve bugün esnafımızın yanında olduk. Sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz.”

ahilik haftası

ÇEŞME TURİZM PROJESİ İZMİRLİ ESNAFA YARAYACAK

Öte yandan, Çeşme Turizm Projesi’nin İzmir’e katkılarına da değinen Kaya, “Çeşme Turizm Planı 40 bin yatak kapasitesinden 80 bin yatakla birlikte kısa vadede 3 milyon turistin gelmesini sağlayacak projedir. Yaptığımız görüşmelerle Çeşme Turizm Planı'nı esnaflarımızla paylaşacağız. Buradan elde edilecek tüm gelirler esnaflara gidecek, yapılan tahsisler İzmir’deki yatırımlarda kullanılacak. Proje tamamen çevre dostu ve yüzde 98 yeşil alan. Ayrıca, sahilde yapılaşmaya izin vermeyen proje ” ifadelerine yer verdi.

Süleyman Elban

AHİLİK KAVRAMINI YENİDEN KAZANMAMIZ LAZIM

Esnafın sorunlarının her zaman gündemlerinde olduğunu fakat bu haftanın çok özel bir anlamı olduğunu söyleyen Vali Elban, “Bugün esnafları konuştuğumuzda sıkıntı içinde oldukları ve talepleri önümüze geliyor. Zincir marketlerden diğer konulara kadar birçok şeyler konuşuluyor. Bunların hepsi doğru şeyler ama bence olayı bir bütün olarak ele almalıyız. Nedir bu bütünlük? Ahilik neyi kapsıyor biz neleri kaybettik, ne kadar cömertiz, ne kadar hayır severiz, ne kadar komşu esnafını kolluyoruz ve ne kadar adiliz bunlara bakmamız gerekiyor. Bunlar esnaflığın temel ilkeleridir. Tüm bunlar tamamen doğru işliyorsa ve ahiliğin temel ilklerini benimsediysek o zaman bu eleştirilen konuları hafifletmek güç olmayacaktır. Ancak bunları biz kaybetmeye başladığımız zaman hem meslek olarak hem de grup olarak güç ve değer kaybederiz. Ana ilkelerimiz etrafında tekrardan toplanmamız gerekiyor. Hiyerarşi sisteminin doğru işlemesi için birlikler olarak devletimize öneriler götürmemiz lazım. Bu meslek kurallarını hatırlatmamız lazım. ” diye konuştu.

abdül batur

MÜHİM OLAN İNSANIMIZA HİZMET

Konak Belediyesi’nin İzmir’de esnafa en çok ruhsat veren belediye olduğunu söyleyen Başkan Batur, “Belediyemiz şimdiye kadar bine yakın esnafımıza ruhsat verdi. Konak Belediyesi her zaman esnafımızla ve odalarımızla iç içe olmuştur. Özellikle pandemi sürecinde esnaf kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Konak Belediyesi olarak şimdilerde elektronik bir hale getirmeye çalışıyoruz. Esnaflarımız çoğu işini oturdukları yerden belediyeye gelmeden yapabilecekler. Mühim olan insanımıza hizmet etmektir. Bunun için hepimiz çabalıyoruz” dedi.

yalçın ata

AHİLİĞİN ÖNEMİ

Törenin açılış konuşmalarını gerçekleştiren İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahiliğin evrensel bir felsefe olduğuna vurgu yaparak, “Bilindiği üzere, Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilatımız, Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, dünyanın birçok yerinde örgütlenen, bugünkü anlamıyla ticaretin, sanayinin, meslek standartlarının ve örgütlenmenin temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır. Ahilik, sadece esnaf ve sanatkârları bir araya getiren bir teşkilat değildir. Teşkilatımız, Anadolu’nun bizlere yurt olarak bırakılmasında öncü rol oynamış ve Moğol istilasında Anadolu topraklarını savunmak üzere çok önemli görevler üstlenmiştir. Yine Ahilik Teşkilatı bünyesinde 13. yüzyılda, Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı’nın kurduğu Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum; dünyanın ilk kadın teşkilatıdır. Bu teşkilat ile Anadolu kadınları iş dünyasında yerlerini almış ve el emeğiyle ürettikleri halı, kilim, çanak-çömlek gibi malları, Anadolu’nun farklı illerinde kurulan, bugünkü fuar niteliğindeki pazarlarda satışını yaparak, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuşlardır” ifadelerini kullandı.

ahilik haftası

AHİLİK FELSEFESİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ahiliği ve Ahilik Felsefesi'ni hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtma ve bu kültürün devamlılığını sağlama açısından hepimize büyük sorumluluk düşüyor diyerek sözlerine devam eden Ata, “Ahilik ve Ahilik Felsefesi sadece belirli haftalar ve günlerle sığdırılamayacak kadar evrensel bir değerdir. Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazlar ve kültürel yozlaşmanın içinden çıkabilmenin en temel ve etkin yolu; bundan yüz yıllar önce Anadolu’nun ortasında, Kırşehir’de kurulan Ahilik Felsefesi ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir. Kurtuluş mücadelesinde, küllerinden yeniden doğmuş bir milletin evlatları olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve herkesi Ahilik Felsefesine ve Kültürüne sahip çıkmaya davet ediyoruz”

ahilik

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir’de Ahilik Haftası coşkusu başladı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.