TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de Ahilik Haftası coşkusu başladı

İzmir’de 36.’sı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Bir hafta boyunca sürecek olan etkinliklerin ilk gününe yılın kalfa ve çırağına ahilik önlüklerini giydirildi

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de Ahilik Haftası coşkusu başladı

İzmir’de her yıl coşkuyla kutlanan ve bu yıl 36.’sı düzenlenecek olan Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Bir hafta boyunca devam edecek olan kutlamaların açılışı İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata önderliğinde yapılan kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakma töreniyle başladı. İzmir İktisat kongresinde renkli görüntülere sahne olacak etkinliklerin sonunda İzmir Valisi Süleyman Elban, yılın kalfası ve çırağına ahilik önlüklerini giydirecek.

ahilik haftası26 (6)

Açılışta yaptığı konuşmada ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir esnaf geleneği olduğunu söyleyen Başkan Ata, “Ahilik, kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygı göstermeyi, siftah yapınca müşterisini komşusuna yönlendirebilecek kadar dayanışmayı esas alır. Esnaf kesimi arasında ve toplumsal yaşamda yardımlaşmayı emreder” diye konuştu.

TOPLUMSAL YARDIMLAŞMAYI EMREDER

Ahilik ilkelerinin dürüstlüğü, bilimi ve eğitimi esas aldığın dikkat çeken Ata, ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir esnaf geleneğidir. Kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygı göstermeyi, siftah yapınca müşterisini komşusuna yönlendirebilecek kadar dayanışmayı esas alır. Esnaf kesimi arasında ve toplumsal yaşamda yardımlaşmayı emreder. Ahi Teşkilatları Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu'na değin devlet ve toplum yaşamına yön vermiş, bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının da temelini oluşturmuşlardır’ şeklinde konuştu.

ahilik haftası26 (5)

GENÇLERE AHİLİĞİ AŞILAMAK İSTİYORUZ

Ahilik Haftası kutlamalarının bu yıl farklı bir anlam taşıyacağını da kaydeden Başkan Ata,  ‘Bin yıllık geleneğe sahip olan Ahilik Öğretilerini, ruhuna uygun olarak yine Türkiye için tarihi öneme sahip bir mekanda yapacağız. Türkiye’nin ilk ekonomi politikalarının belirlendiği, bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde toplanan 1. İktisat Kongresi’nin toplandığı binayı seçtik. O dönem yeni Türkiye Cumhuriyeti’ne uygun ekonomik anlayışın aşılanmasına çalışılıyordu, biz de özellikle gençlere Ahilik gelenek ve ilkelerini aşılamak istiyoruz. Bu düşüncelerle, yenilerek amacına uygun hale getirilen İktisat Kongresi Binası’nı seçtik’ diye konuştu.

ahilik haftası26 (1)

AHİ KIYAFETLERİNİ VALİ GİYDİRDİ

Bu sene İzmir’de Yılın Ahisi olarak berber Muammer Zeybek’in seçildiğini kaydeden Ata, İlin Kalfası olarak kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz’ın, İlin Çırağı olarak ise görüntü ve ses sistemleri mesleğini icra eden Ömer Akman’ın seçildiklerini açıkladı. Yılın Ahisi Muammer Zeybek’in Ahi kıyafetlerini, İzmir Valisi Süleyman Elban giydirecek. 

ahilik haftası26 (2)

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Başkan Oral’dan Ahilik Haftası mesajı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.