TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ahilik haftası

ahilik haftası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ahilik haftası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Selçuk’ta Ahilik Haftası törenle kutlandı Haber

Selçuk’ta Ahilik Haftası törenle kutlandı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan 36. Ahilik Haftası kutlama programında Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Okan Kamak Ahilik Haftası’na dair bir konuşma yaptı. Ahiliğin esnaf birliğinin ötesinde bir kavram olduğunu belirten Kamak Selçuk esnafına bereketli ve bol kazançlar diledi. Selçuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nevin Sayın, Ahiliğin ekonomik açıdan olduğu kadar toplumsal açıdan da önemli bir örgütlenme olduğunu belirterek, “Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin, güzel ahlakın doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bir geleneğimizdir diyerek modern dünyada yer edinen tüketici hakları, kalite gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumların temelinin ahilik teşkilatı aracılığıyla ticaret hayatına yerleştiğini belirtti. "Ahlaklı ticaret daha da önemlisi yardımlaşmadır" Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Serkan Atlan, Ahilik Haftası sebebiyle mesleki eğitimin esnaflığın devamı açısından önemine dikkat çekerek, “Ahilik bu topraklarda esnafların örgüt altında toplanması amacıyla kurduğu bir birliktir. Bu birliğin temeli, doğru ticaret, ahlaklı ticaret daha da önemlisi yardımlaşmadır” dedi. Gelecek kuşakların zanaat ve meslek öğrenmesi açısından mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Atlan, mesleki eğitimin milli eğitimin önemli görevlerinden biri olduğunun altını çizdi. Gıda dayanışmasına ilk destek esnaftan Selçuk'ta Ahilik kültürünün yaşadığını belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, “Çocuklar için gıda dayanışmasına başladığımızda geçen sene esnaf odası bizim ilk iştirakçimiz, esnaflarımız ilk bağışçılarımızdı. Aslında bu şunun bir örneğiydi. Biz gıda dayanışması demiştik. Ama aslında dayanışarak birçok problemi ortadan kaldırabileceğimizi fark ettik. Cömertlikten vazgeçmeden ama her şeyden önce vicdani sorumluluğumuzla gönlümüzü açarak yan tarafa el uzatarak elini sıkmadan, yumuşakça birlikte adım atarak Ahilik Haftamız kutlu olsun” dedi. Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar esnafın toplumsal hayatın merkezi olduğunu belirterek, “Tarih boyunca kasabalar pazarların etrafında kurulmuştur. Pandemide de gördük ki esnafsız hayat tatsız tuzsuz. Geldiğimiz şartlar itibariyle çıraklık eğitimimizin önemi daha fazla anlaşılıyor. Ahilik Haftamızın tüm kesimlere mutluluk, huzur getirmesini, esnafımıza kutlu olmasını diliyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Ahilik Haftası Kutlaması şed kuşanma temsili tören gösterisi ile sona erdi. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- İzmir’de nerede hangi semt pazarları var? İzmir’deki semt pazarları

Manisa Ula’da yılın Ahisine Kaftan Haber

Manisa Ula’da yılın Ahisine Kaftan

18-24 Eylül tarihlerinde kutlanan Ahilik Haftası Muğla’da her yıl değişik bir ilçede kutlanıyor. Bu yıl Ula Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Ahilik Haftasına katılan Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Son yıllarda ülkemizin karşı karşıya kaldığı afetler bizlere Ahiliğin temeli olan dayanışmanın ve yardımlaşmanın önemini bir kere daha hatırlatmıştır. Milli şuurumuzda bu duyguların hala yerini koruduğunu görmek, zor zamanlarda en büyük tesellimiz olmuştur. Birlik ve beraberliğimize sahip çıktığımız sürece aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Kardeşlik ve dayanışma ekseninde asırlardan beri bize yol gösteren ahilik anlayışı, ilimizin ve ülkemizin hedeflerine doğru ilerleyişinde de bizlere rehberlik edecektir. İlimizin ekonomisine katkısı olan her girişimi desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle dünyada bir benzeri olmayan ahilik kurumunu bizlere emanet bırakan Pir Ahi Evran-ı Veli’yi ve onun izinde yürüyen gelmiş geçmiş bütün ahileri rahmet ve minnetle yad ediyor; ekonomik ve sosyal hayatımızın temeli olan esnaf ve sanatkarlarımız, tüccarlarımız, sanayicilerimiz başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum. İşlerinizin hayırlı, kazancınızın bereketli olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen berber ustası Şaban İbrahim Dokur’a Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından kaftan giydirilirken, yılın kalfası ve çırağına da onur ödülleri verildi. Bu haber de ilginizi çekebilir: Manisa'da elektrik kesintisi - 20 Eylül 2023 Çarşamba

Niğde'de Ahilik Haftası törenle kutlandı Haber

Niğde'de Ahilik Haftası törenle kutlandı

Niğde Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan Ahilik Haftası kutlamaları saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Burada bir konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Kılıç, toplumda birlik ve beraberliği, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurun ortak değerlerin korunması ve yaşatılması olduğunu söyledi. Vali Çelik, ‘’ Ahilik anlayışında toplumun ortak değerlerine saygı çok önemlidir bu anlayışa göre dil, din, ırk cinsiyet fakrı gözetmeksizin herkese eşit ve adil muamele yapılır. Kıymetli esnaf ve zanaatkarlar ahilik ilkelerinin yeni kuşaklara aktarılması sizlerin asli görevlerinizden birisi olmalıdır’’ dedi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise Niğde Belediyesi olarak her zaman esnafın yanında ve destekçisi olduklarına vurgu yaparak, ’’ Sosyal, kültürel ve ekonomik hayatımızda ahlaki değerler inşa eden ahilik geleneği hem günümüz için bir rehber hem de geleceğimiz için ışık tutan çok önemli bir yol gösterici olmuştur. Milletimizin inancında, kültüründe var olan birlik, beraberlik ve dayanışma örneklerinden en güzel vücut bulmuş hali olan ahilik teşkilatı insanı esas aldığı gibi insanı insan yapan tüm güzel değerleri de içinde barındıran örnek bir yapıdır’’ dedi. Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil ise ahiliğin sadece esnaf ve sanatkarla sınırlı olmadığını, bütün toplumu kucaklayan bir değerler bütünü olduğuna vurgu yaptı. Konuşmaların ardından yılın ahisi Gürbüz Apaydın, kaftan giydirildi. Yılın kalfası Yağmur Hocaoğlulları ve çırağı Emirhan Salcan’a plaket verildi. Törenin sonunda Niğde Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Propolis nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Sinop’ta Ahilik Haftası törenle kutlandı Haber

Sinop’ta Ahilik Haftası törenle kutlandı

Tören Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sinop Valisi Mustafa Özarslan bir konuşma yaptı. Vali Özarslan, 13. “Yüzyılda Anadolu topraklarında temelleri atılan Ahilik; ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. Muhtevasındaki, sürekli eğitim, çalışkanlık, kanaat, dürüstlük, hamd ve şükür gibi değerlere bağlı kalan Ahilik teşkilatı, istikrarlı bir şekilde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ diyen Ahi Evran; ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri ile günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza rehber olmaya devam etmektedir” dedi. Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı konuşmada, “Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. İşinde daima ‘iyiyi, doğruyu, güzeli’ benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek, ibadet niyetiyle ‘Kazanan kimse Allah’ın sevgili kuludur’ Hadis-i Şerifi ilkesi ile çalışmak, işini düzgün yapmak, müşterilerin güvenini zedeleyecek davranış ve konuşmalardan kaçınmak, kusurlu malına sahip çıkmak gibi evrensel ilkeleri ticarete hakim kılmak amacıyla Ahilik önem kazanarak kutlanmaya başlamıştır” diye konuştu. Konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen Mehmet Tütüncü’ye Ahi kaftanı Vali Özarslan tarafından giydirilerek plaket takdim edildi. Yılın çırağı Emircan Asna, yılın kalfası Uğurcan Tiftik seçildi. Uğurcan Tiftik’e plaketini Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan verdi. Tören sonunda Vali Özarslan, Belediye Başkanı Barış Ayhan ile birlikte vatandaşlara aşure ikram etti. Törene ayrıca, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Sinop İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Hacamat nedir, ne işe yarar? Hacamat nasıl yapılır? İşte hacamatın faydaları ve zararları!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.