TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretimde dibe yaklaşıyoruz: 3,5 milyon hektar tarım arazisi ekilmiyor

Artan girdi maliyetleri ve ürünlerin alımında uygulanan taban fiyat uygulaması nedeniyle belini doğrultamayan çiftçiler her tarımsal üretimden bir bir çekilirken Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, 3,5 milyon hektar tarı arazisinin ekilmediğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 12:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üretimde dibe yaklaşıyoruz: 3,5 milyon hektar tarım arazisi ekilmiyor

Özellikle tarımsal üretimdeki ciddi düşüşün etkileri her geçen gün başka bir olayla gün yüzüne çıkarken dün Mersin Hal Kompleksi Sebze Meyve sayfasında paylaşılan limon hasadı görselleri durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.

Yerli gübre ve tohum yerine ithal ürünlerin kullanılması, mazot fiyatlarındaki dudak uçuklatan artış çiftçinin maliyetlerini yüzde 400’lere varan oranda artırırken ürünlerin alım fiyatlarında ise taban fiyat uygulanması ülkede tarıma darbe vurmuştu.

Yıllardır girdi maliyetlerinin artmasından şikayet eden çiftçiler, günden güne tarımdan uzaklaşırken dün limon hasadının kepçelerle ağaçlar köklenerek yapıldığı görüldü.

Öte yandan; tarımda gelinen son nokta ve çiftçinin son durumuna ilişkin İLKSES’e konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, ekilmeyen tarım arazilerine dikkat çekti.

hakancakici

SÖKÜYORSA UMUDU KALMAMIŞTIR

Mersin’de meydana gelen görüntüleri değerlendiren Çakıcı, tarı arazilerin turizm arazisi haline getirildiğine de tanık olduklarını belirterek “Çiftçi gelir elde edemediği için bu tarz manzaralarla karşılaşıyoruz. Yaptığı masrafı karşılayamamak, ürününü değerinde satamamak gibi nedenlerle başka bir ürüne dönme çabaları da olabiliyor. Tabii bazen turizme kayma durumları da oluyor. Maalesef arazilerin tarım dışına çıkması söz konusu olabiliyor. Özellikle şehir merkezlerine yakın alanlarda böyle sorunlar var. Çiftçinin emeğinin ve masrafının karşılığını alamaması çiftçinin böyle bir yola gitmesine neden oluyor. Tabii ağaçları söküp başka bir yola girmek çok büyük bir karar. Eğer limon ağaçları sökülüyorsa artık buradan bir gelir elde edemeyeceğini düşünüyordur çiftçi. Kaldı ki limon gibi narenciye ürünler her zaman değerli ürünler olarak satılmıştır. Üretici ona rağmen böyle bir şey yapıyorsa gerçekten zor durumda ve umudu kalmamış demektir. Biz bu durumu maalesef tarımın diğer alanlarında da görüyoruz” dedi.

tarimsaluretim

30-40 LİRAYA SATILAN ÜRÜN 3-5 LİRAYA ALINIYOR

Ürünlerin üreticiden alımı ve Pazar tezgahına gelişi arasında çok yüksek oranda fark olduğuna dikkat çeken Çakıcı, “Tarımda ne üretirseniz üretin sabit giderler var. Hatta şöyle söyleyelim Antalya’dan taşı toprağı paketleyip İstanbul’a gönderseniz bile kilo başına yaklaşık 5 lira masrafı var. Masrafsız bir ürünün bile nakliyesi ambalajı, aracısı, pazarcısı derken değeri katlanıp gidiyor. Ürünün değerinin üstüne kat ve kat masraf konularak satılıyor. Pazarda 30-40 liraya satılan ürünün üreticiden 3-5 liraya alındığını görüyoruz. Nakliye ve mazot hizmeti, aracı gideri derken pazara gidene kadar inanılmaz rakamlara geliyor ürünlerin fiyatları” ifadelerini kullandı.

GELİR GELMEYEN ÜRÜN BIRAKILIYOR

Tarımsal üretimde önemli ölçüde azalma meydana geldiğinin altını çizen Çakıcı, ekilmeyen çok büyük bir arazi stoku olduğunu belirterek “Üretici, kendini korumak için sürekli farklı bir ürüne geçiyor. Ancak ülkemizde 3,5 milyon hektar tarım alanımız ekilmiyor. Bunun nedeni de maliyetlerin karşılanmaması ve ekonomik olmaması. Yani çiftçi bir sene önce gelir elde edemediği ürünü bırakıyor. Sonra da bir sene ucuz ve bol olan bir ürünü ertesi sene çok daha pahalıya buluyoruz. Ürün dengesizlikleri, rekolte farklılıkları gibi her yıl farklı bir durum karşımıza çıkıyor maalesef. Özellikle de tarla ve bahçe ürünlerinde. Maliyetler ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanan ürün kayıplarından oluşan bir tablo bu. Bu da bir ürün dengesizliği yaratıyor. Bir ulaştığımız ürüne bir sonraki yıl ulaşamıyoruz. Bir ürünü hasat edip pazara götürmek işi üretici kurtarmadığı için üretici yetiştirmeyi tercih etmiyor” ifadelerini kullandı.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi: İnsan onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.