TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi: İnsan onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz!

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Yoksulluğun önlenmesi, azalması ve nihayetinde bitirilmesi umuduyla, sosyal devlet ilkesi gereği insan onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi: İnsan onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi, ‘17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Tüketici Hakları Derneği’nin Nisan 2023’te açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 60,4’ünün yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşarken, yüzde 37,6’sı yani 32 milyon 150 bin kişi ise yoksulluk sınırının altında hayatını sürdürmeye çalıştığı belirtildi. “Bu dramatik tablo, sosyal devlet ilkesinin anayasal bir hak olarak değil, sadece kâğıt üzerinde kaldığını göstermektedir” denilen açıklamada, yoksullukla mücadele için kararlılık vurgusu yapıldı.

OKUL BESLENME PROGRAMI ÇAĞRISI

Çocuk yoksulluğuna ve bunun eğitime etkilerine dikkat çekilen açıklamada, “Yetersiz beslenmenin, okul terklerinin arttığı bu dönemde yıllardır söylediğimiz gibi acilen, Okul Beslenme Programı acilen hayata geçirilmelidir. TÜİK verilerine göre 2010 yakında 100 binin altında olan suça sürüklenen çocuk sayısı 2022 yılında ikiye katlanarak 206 bin 853’e yükselmiştir. Yani 2010-2022 arasındaki 12 senede, suça sürüklenen çocuk sayısı yüzde 148 artmıştır. Öğrenme Yoksulluğu, 10 yaşına kadar uygun kısa bir metni okuyamama ve anlayamama durumunu ifade etmektedir. 2019 yılında öğrenme yoksulluğu oranı yüzde 22 iken, 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 15 olarak kaydedilmiştir. Benzer şekilde, okula kayıtlı olmayan çocuk oranı 2019’da yüzde 5 iken, 2021 ve 2022’de sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 5 olarak devam etmektedir. Ancak asgari yeterlilik düzeyini geçemeyen öğrenci oranı 2019’da yüzde 18 iken, 2021’de yüzde 10’a düşmüş, 2022’de ise tekrar yüzde 15’e yükselmiştir” denildi.

GENÇLERDE YOKSULLUK TIRMANIYOR

Türkiye Gençlik Araştırması 2023 verilerine göre, her 2 gençten 1’inin yaşadığı en büyük zorluk beslenme giderleri olduğu kaydedilen açıklamada, “Bunu takip eden diğer zorluklar ise yüzde 51.4’lük bir oranla internet ve telefon harcamaları; yüzde 50.4 ile eğitim masrafları olmuş. Yani her 2 gençten 1’i hem iletişim hem eğitim hem de beslenme haklarına erişimde zorluk yaşamaktadır. Araştırmaya katılan gençlerin ise sadece yüzde 17.3’ü mutlu hissettiğini belirtmiş. Gençlerin geleceğe yönelik en büyük beklentisi, yüzde 46.7 ile iyi bir yaşam sürmektir. Öte yandan, iyi bir yaşam için gerekli şeyleri Türkiye’de bulabileceklerinden şüpheliler. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 63’ü, fırsat verilmesi halinde başka bir ülkede yaşamak istediklerini ifade etti. Gençlerin yarısından fazlası, yüzde 71.3’lük bir oranla, kamu sektörü pozisyonları için işe alım sürecinde nitelik ve liyakatin yeterince dikkate alınmadığını düşünüyor. Ülkemizin onurlu gençleri maalesef ne çocuklukta ne de gençliklerinde, hak ettikleri onurlu bir yaşamı yaşayamıyorlar. Ülkenin dört bir yanından gelen intihar haberleri de cabası” sözlerine yer verildi.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Yoksullukla mücadelenin sürdürüleceği belirtilen açıklama şöyle sonlandırıldı: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sosyal devlet ilkesini hayata geçirilmesi, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal sorunlarını çözecek, her bireyin yaşam hakkını ve onurunu koruyacak politikaların hayata geçirilmesi ve ülkemizin zenginliklerini halkımızla paylaşmak, adil bir ekonomik düzen kurmak, emeklilere, asgari ücretlilere ve işsizlere hak ettikleri yaşam standardını sağlamak için çalışacağız. Yoksulluğun önlenmesi, azalması ve nihayetinde bitirilmesi umuduyla, sosyal devlet ilkesi gereği insan onuru için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MÜSİAD Vizyoner'23 İş Dünyasına ilham olacak

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.