TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tarım

tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tarım haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarım makine üretim sektörü kısır döngüde Haber

Tarım makine üretim sektörü kısır döngüde

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER- Tarım sektöründe çiftçilerin etkilendiği olumsuz ekonomik şartlar, sektöre zirai alet üreten firmaları da etkiliyor. Makine üretim sektöründe faaliyetlerini yürüten Karaoğlu Ziraat Aletleri yöneticisi Uğur Karaoğlu, üretim sektörüyle ilgili mevcut durum ve sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sektörde ekonomik sorunların yanında işçi bulma sorunu olduğunu da vurgulayan Karaoğlu, yaşanan tüm sorunların ekonomik nedenlerle oluştuğunu dile getirdi. MALİYET HESAPLANAMIYOR Tarımsal makine üretim piyasasının ekonomik anlamda sıkışmış durumda olduğunu ifade eden Karaoğlu, “Şu an sektörde bir durgunlaşma mevcut, ancak bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Şu an için büyümeye ya da gelişmeye yönelik adım atmamayı düşünüyoruz, çünkü pandemi döneminden beri önümüzü göremiyoruz. Sektörel anlamda yaşadığımız sorunların tümü ekonomik durumlar. Satışlarımız var, çok yüksek ama her şeyin fiyatı her gün değiştiği için insan, maliyetini hesaplayamıyor, para kazanıp kazanamadığını hesaplayamıyor, kısır bir döngüdeyiz” dedi. İlaç ve tarım makinesi üretim sektörünün çok geniş bir hacme sahip olduğunu söyleyen Karaoğlu, 2024 yılına ilişkin beklentilerini dile getirdi. İhracatın da sahip olunan geniş hacmin parçası olduğunu belirten Karaoğlu, “2024’te sektör beklentimiz gelişmek, büyümek ve var olan ihracatı daha da arttırmak. Şu anda 8 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ülke sayısının artmasını istiyoruz. Bu durumdan çıkılması için devlete görev düşüyor, üreticiler olarak ucuz krediye ulaşmamız gerekiyor, gerçek anlamda piyasa tıkandı. Bizler bir şekilde teşvik ya da ucuz kredi bulamazsak bu işler hep bir kısır döngüde gider” ifadelerini kullandı. İŞÇİ BULMA SORUNU ÇOK BÜYÜK İlaçlama ile sap ve dal parçalama makineleri ürettiklerini belirten Karaoğlu, sektörde işçi sorunu yaşandığını söyledi. İşçi bulma sorununun oluşmasında, endüstri meslek liseleri ile çıraklık eğitim merkezlerinin yetersiz kaldığını kaydeden Karaoğlu, “Yeni neslin bu mesleklere çok fazla yönelmediğini düşünüyorum. Yakın zamanda işçi bulma sorununun telafi edilebileceğini sanmıyorum, çünkü bu sorun her geçen gün daha da büyüyor. Teknolojiye uysak ve robotlaşsak da sonuç olarak o robotun düğmesine basacak çalışana ihtiyacımız var” diye konuştu.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği belirlendi Haber

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların sorumlulukları, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar belli oldu. Buna göre, tarımsal yayım ve danışmanlık desteklerine (TYDD) başvuran kişi ve kuruluşlara, ilgili yönergede belirlenen işletme sayısının yüzde 80'inin altına düşmemesi ve hizmet sunması koşuluyla bu yıl bir tarım danışmanı için 144 bin lira ödeme yapılacak. Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan, üretici örgütü, ziraat odası ve bunların şubeleri de dahil olmak üzere bünyelerinde çalıştırdıkları en fazla 5 tarım danışmanı için TYDD ödemesi yapılacak. Kişi ve kuruluşa her bir tarım danışmanı için yıllık 144 bin liralık destek, 12 aylık hizmet sunumu zorunluluğu saklı kalmak kaydıyla 11 Mart 2024'ten sonra 72 bin lira ve 11 Kasım 2024'ten sonra 72 bin lira olmak üzere iki dilim halinde Bakanlıkça belirlenen tarihlerde ödenecek. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen yerlerde, kişi ve kuruluşların yeni yetki belgesi başvurularında belediyelerden alınan iş yeri açılış ruhsatı bu tebliğ süresince istenmeyecek.

Muğla, hasat ettiği kaba yemi ücretsiz dağıtacak Video Galeri

Muğla, hasat ettiği kaba yemi ücretsiz dağıtacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi Yatağan İlçesi Madenler Mahallesi’nde 40 dönüm, Seydikemer İlçesi Korubükü Mahallesi’nde 33 dönüm, İzzettin Mahallesi’nde 22 dönüm, Milas İlçesi Koru Mahallesi’nde 339 dönüm olmak üzere toplamda 434 dönüm tarım arazisinde yem bitkisi tohumu ekimi yaptı ve hasadına başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin kaba yem desteğinden yaklaşık kooperatif üyesi 700 üreticinin yararlanması bekleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla genelinde sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması için yaptığı çalışmalar ile hem üretim artıyor, hem de çiftçilere önemli destek sağlanıyor. İl genelinde hayvancılığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için projeler üreten Büyükşehir Belediyesi, küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapan özellikle de süt sığırı yetiştiriciliği yapan çiftçilerin kaba yem ihtiyacına destek olmak için çalışmalarına devam ediyor. Mülkiyeti kendisine ait tarım arazilerinde çok yıllık yem bitkilerinin ekimlerini yapan Büyükşehir Belediyesi, bölgede bulunan kooperatifler ile işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Kooperatif ortağı hayvancılıkla uğraşan çiftçilere doğrudan destekleme yapan Büyükşehir Belediyesi, proje çerçevesinde hem hayvan yetiştiriciliğinin maliyetini düşürüyor hem de üreticiye destek sağlıyor.  ''KABA YEM DESTEĞİ, ÜRETİCİLERE BÜYÜK DESTEK'' Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yatağan İlçesi Madenler Mahallesi’nde mülkiyeti kendisine ait 40 dekarlık tarım arazisinde başladığı hasatta konuşan kooperatif üyesi İsmail Kın, hasadı yapılan kaba yemin hem büyükbaş hem de küçükbaş da kullanıldığını, hayvancılıkla uğraşanlara büyük destek olunduğunu söyledi ve destekleri için Başkan Gürün’e teşekkür etti. Kın, “Kaba yem ihtiyacını karşılamak için bu ikinci sene ve hasat zamanındayız. Hasat ettiğimiz yemleri hem küçük başta, hem büyük başta üreticilerimiz kendileri kullanıyorlar. İlaçsız bir hasat zamanı. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun” dedi,  Muğla’yı turizm, kültür-sanat yanında üreten, üreten köylünün milletin efendisi olduğu bir tarım kenti haline getirmek için mücadele ettiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazilere yem bitkisi ektiklerini, hasadını yaparak kooperatif üyesi üreticilere ücretsiz dağıtacaklarını belirtti. İHA

Aydın’da çiftçilerin zamana karşı yarışı başladı Video Galeri

Aydın’da çiftçilerin zamana karşı yarışı başladı

Aydın’ın yamaç ve engebeli dağlık alanlarında bulunan zeytin ve incir bahçelerinde çiftçiler arazilerini asırlık gelenekle işliyor. Teknolojiyle birlikte tarımda makineleşmenin arttığı ve 55 binin üzerinde traktöre sahip olan Aydın’ın engebeli ve dağlık arazilerinde çiftçilerin imdadına atlar yetişiyor. Bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle toprak tavını kaybetmeden işleyebilmek için adeta zamanla yarışan çiftçilerin zorlu mesaisi de başladı. Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesi’nde dağlık alanlardaki arazilerini karasaban ile işleyen çiftçiler, traktörün iş yapamadığı yerde eski yöntemlerle toprağın verimini arttırmaya çalışıyor. ''ZAMANLA YARIŞIYORUZ'' Traktörün giremediği dağlık arazilerde atlara koştuğu karasaban ile çift sürerek üretim yapan İsmail Açıkgöz, ekonomik imkansızlıklardan değil arazinin engebeli yapısından dolayı bahçelerini atlarla sürerek işlediklerini belirtti. Ramazan ayında oruçlu olmalarına rağmen toprağın tavının kaçmaması için çift sürmek zorunda olduklarını ve yaşanan kuraklık sebebiyle zamanla yarıştıklarını belirten Açıkgöz, “Çocukluğumdan beri çiftçilikle uğraşıyorum. Şartlar zor, arazi engebeli traktör giremediği için hayvanlarla işimizi görüyoruz. Bu sene hava kurak geçti. Normalde oruçluyken zor oluyor ama yağmur olmadığı için ve hava kurak geçtiğinden dolayı zamanla yarışıyoruz. Bugünlerde bu işin bitmesi lazım. Bitmezse kalır ve sonra imar olmaz, inciri kaliteli alamayız. İşimizi atlarla görüyoruz. Çifte başladık. Nasip olursa bir aya kadar bitireceğiz. Keşke şartlar müsait olsa da traktörle, teknoloji ile bu işi halletsek ama olmadığı için beygirler ile eski düzen devam ediyoruz. İmkanlar dahilinde düz yerleri traktörle hallediyoruz ama yamaçlarda traktör ile bu işi beygirlerle hallediyoruz” dedi. ''TRAKTÖR EROZYON OLUŞTURUYOR'' Toprağı traktöre göre atlarla işlemenin ağaç köklerine zarar vermemesi sebebiyle de tercih edildiğini sözlerine ekleyen Açıkgöz, “Ayrıca biz köylü olarak şuna inanıyoruz. Burası traktör ile yapılınca daha derine sürüldüğü için ağaçların köklerini kırıyoruz. Ancak beygirlerle daha yüzeyden sürüldüğünden ağaçlar hırpalanmıyor. O yüzden beygirler tercihimiz. Ayrıca yamaç ve eğimli arazilerde traktör çifti, erozyon oluşturuyor. Onun için beygirlerle sürmek biraz daha avantajlı oluyor. Toprağı yerde tutuyoruz” şeklinde konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.