TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin gündemi asgari ücret zammı

Ekonomistler asgari ücrete yapılacak zammın yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 25 arasında olacağını belirtiyor

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2023 04:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’nin gündemi asgari ücret zammı

AYSELİN UZUN

Türkiye’nin büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta. Bu sebeple asgari ücrete temmuz ayında yapılacak olan ara zammın miktarı merak konusu oldu. Ekonomistler, yaklaşık olarak yüzde 15-25 oranında bir zam yapılacağını beklerken, yapılacak zam ne kadar olursa olsun 2 ay içinde enflasyon karşısında eriyeceğini dile getiriyor. Gelecek ara zammı değerlendiren Ekonomist Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, “Ara zammın yüzde 20 ve 25 arasında olabileceğini düşünüyorum, yani 14-15 bin lira brüt ücret olabilir. Ama bu çok iyimser bir rakam hükümet 15 bin verirse 9 ay sonra yapılacak yerel seçim çalışmaları başlamış demektir” dedi. Ekonomist Prof.Dr. Hüsnü Erkan ise “Bana göre durumu kurtarmak için yüzde 30’a kadar zam yapılması lazım ama hükümet bunu yapmayacaktır. Yüzde 15 zammı geçmezler diye düşünüyorum. Zaten bütün ekonomik krizlerin cezasını sabit gelirliler çeker” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 40’I ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR”

Ekonomist Acar, asgari ücrete yapılacak zamların Türkiye’nin yüzde 40’ını doğrudan etkileyeceğini vurguladığı açıklamasında “Aslında asgari ücrete zam yapmaktan daha çok, asgari ücretlinin enflasyon karşısındaki gelir aşımına engel olunması gerekli. Ekonominin geneli olarak bir refahın ortaya çıkması sonrasında, asgari ücretlinin gelirinin arttırmasının beklenmesi daha uygun olacaktır. Şu anda Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretle çalışıyor olarak görülmekte. Toplumda yüksek ücret alan kesimler bile kendilerini asgari ücretli olarak tanımlayarak, sigorta primlerini eksik ödüyor. Durum böyle olunca asgari ücrette gerçekleşecek bir oynamadan etkilenen çok büyük bir kesim var, yaklaşık olarak 15-16 milyon kişi. Bu kadar büyük bir grup etkileneceği için, bunların aldığı ücret birdenbire arttırılsın diye düşünmek doğru değil” dedi.

YEREL SEÇİM VURGUSU

Acar, asgari ücretlinin insancıl düzeyde yaşamadığını ve sadece gelecek zamların bu duruma etki etmeyeceğini belirti. Aynı zamanda yapılacak ara zammın miktarının yaklaşık olarak yüzde 20 ila 25 arasında olabileceğini söyleyen Acar, “Asgari ücrette bir hükümet tarafı, bir de işçi kesimi var. İşçi tarafı olaya sadece aylıkların arttırılması olarak bakıyor. Bu yanlış bir şey, işçinin daha nitelikli hale gelmesi, üretimin daha verimli hale gelmesi, bütün bunların hepsi birden asgari ücreti etkileyen durum olarak görülmeli. Asgari ücretliler insancıl yaşamıyor. Genel seçimden önce asgari ücret için her aday birtakım sözler ve taaddüt verdi ama buradaki asıl soru asgari ücretin belli bir seviyeye gelmesinden çok asgari ücretlinin hayat seviyesini artıracak olanakları sağlayacak bir gelir seviyesine ulaştırılması. Asgari ücret ne kadar artırılabilir derseniz ben ara zammın yüzde 20 ve 25 arasında olabileceğini düşünüyorum, yani 14-15 bin lira brüt ücret olabilir. Ama bu çok iyimser bir rakam. Hükümet 15 bin verirse 9 ay sonra yapılacak yerel seçim çalışmaları başlamış demektir” şeklinde konuştu.

“TEPKİYİ KONTROL EDEBİLECEK DÜZEYDE ZAM”

Ekonomist Hüsnü Erkan ise asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada zammın yüzde 15’i geçmeyeceğini vurguladı. Ekonomist Erkan, “Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın enflasyon o rakamı yutar. Üstelik bir de işin psikolojik yanı var, ekonomik birimler enflasyon karşısında kendini savunmaya almak istiyor, nasıl olsa her şey zamlandı ben de fiyatları yükselteyim diyorlar. Bu durumda da sabit fiyatlının geliri 2 ayda eriyor. Bu kaotik durumdan çıkmak için hükümetin alacağı kararlar ve bu kararları uygulamadaki istikrar çok önemli. Hükümet seçimden çıktı bu nedenle tepkiyi kontrol edebilecek düzeyde bir zamla yetineceklerdir. Bana göre durumu kurtarmak için yüzde 30’a kadar zam yapılmalı ama hükümet bunu yapmayacaktır, yüzde 15 zammı geçmezler diye düşünüyorum. Zaten bütün ekonomik krizlerin cezasını sabit gelirliler çeker” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.