TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kronik hastalara uzmanından diyet planı 

Kronik hastalıklara özel bir diyet planı oluşturan Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yeterli miktarda su tüketiminin önemine dikkat çekti 

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2023 09:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kronik hastalara uzmanından diyet planı 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Kronik hastalıklar, yaşam süresi boyunca sürekli olarak devam eden ve genellikle ilerleyici olan hastalıklar olarak tanımlanıyor. Diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, obezite, böbrek hastalıkları ve kanser kronik hastalıklara örnek olarak gösterilirken, sağlıklı beslenme bu hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynuyor.

uzman diyetisyen zünbülcan_ilkses

Kronik hastalıklara özel bir diyet planı oluşturan Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.  

CEVİZ, YOĞURT, BADEM… 

Öncelikle diyabet hastalarına değinen Zünbülcan, “Kan şekerini dengelemeye yardımcı olacak düşük glisemik indeksli gıdaları tüketmek ve karbonhidrat alımını yönetmek önemlidir… Hipertansiyon için tuz alımını azaltmak, potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdalar tüketmek faydalıdır. Kalp hastalıkları için de doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltarak, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir” bilgisini paylaştı.

diyet_ilkses

Kronik hastalıklar için beslenme tedavisi konusunda bazı ipuçları paylaşan Zünbülcan, “Düzenli ve dengeli öğünler oluşturun. Her öğünde protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren gıdaları dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin. Bu, kan şekeri ve enerji seviyelerinin dengede tutulmasına yardımcı olacaktır. Öğün aralarında sağlıklı atıştırmalıklar tüketin: Kan şekeri düzeylerini dengede tutmak için, öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar seçin. Ceviz, badem, yoğurt ve meyve gibi besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin” dedi.

sağlık_ilkses

YETERLİ MİKTARDA SU TÜKETMEK ÖNEMLİ! 

Su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Zünbülcan, “Yeterli miktarda su tüketmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesine yardımcı olur. Günlük su ihtiyacınızın yaş, cinsiyet ve aktivite düzeyine göre değişebileceğini unutmayın. Alkol ve sigara tüketimini sınırlandırın. Alkol ve sigara tüketimi, kronik hastalıkların seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu alışkanlıkları sınırlandırarak veya tamamen bırakarak sağlık durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi artırın. Egzersiz ve fiziksel aktivite, kronik hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynar. Haftada en az 150 dakika orta yoğunluklu aerobik egzersiz yapmanızı öneriyorum. Stres yönetimine önem verin. Stres, kronik hastalıkların seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Stres yönetimi için meditasyon, yoga ve derin nefes alma teknikleri gibi rahatlama yöntemlerini deneyin” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.