TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kovid’in yan etkileriyle aşının yan etkileri karıştırılıyor

Dünyanın gündeminde Kovid-19 aşılarının yan etkileri var. Aşı karşıtı bazı kesimler, aşının insanlar üzerinde önemli sorunlara yol açtığını iddia ediyor

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2023 04:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kovid’in yan etkileriyle aşının yan etkileri karıştırılıyor

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Kovid-19 aşısının olası yan etkilerinin daha net anlaşılması için beklenmesi gereken 2 yıllık bir zaman dilimi sona erdi. Sürecin bitmesinin ardından, bazı kişiler aşının ciddi yan etkileri olduğunu öne sürerek, aşıyı üreten ilaç şirketlerine dava açtı. Konu hakkında konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, “RNA aşıları bilindiği gibi SARS-CoV-2 salgınından sonra devreye giren aşılardır. Bu aşıların şimdiye kadar gözlediğimiz yan etkileri bilinen ve tahmin edilen yan etkilerdir. Bunları basitçe şöyle sıralayabiliriz. Bunlar aşı yerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı bazen hafif bir üşüme, ürperti ve kas ağrıları olarak kendini gösterebilir. Bu yan etkiler her aşıda olabilir. Önemli bir yan etkisi şimdiye kadar yapılan araştırmalarda gözlenmemiştir” dedi.

MUSTAFA TORUN

GÖZLEMLENENLER AŞININ DEĞİL HASTALIĞIN YAN ETKİLERİ

Kovid-19 aşılarının gözlemlenen ciddi bir yan etkisi olmadığına, yan etkiler ile Kovid’in vücutta bıraktığı hasarının karıştırıldığına değinen Torun, “RNA aşıları bilindiği gibi SARS-CoV-2 salgınından sonra devreye giren aşılardır. Bu aşıların şimdiye kadar gözlediğimiz yan etkileri bilinen ve tahmin edilen yan etkilerdir. Bunları basitçe şöyle sıralayabiliriz. Bunlar aşı yerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı bazen hafif bir üşüme ve ürperti ve kas ağrıları olarak kendini gösterebilir. Bu yan etkiler her aşıda olabilir. Önemli bir yan etkisi şimdiye kadar yapılan araştırmalarda gözlenmemiştir. Sadece gelip geçici olabilen ve tedaviye yanıt veren bir yan etki olan perikardit dediğimiz kalp zarı intihabı ve kalp kası iltihabı olarak bilinen miyokardit yapabiliyor. Fakat bu etkiler çok uzun sürmüyor. Sonuç olarak Kovid aşılarının önemli bir yan etkileri aksi ispat edilene kadar yoktur diyebiliriz. Bunu da bilimsel araştırmalar çözecektir” şeklinde konuştu.

Kovid-19 aşısı

AŞIYI KÖTÜLEMEK BİLİM DIŞIDIR

Aşılanmanın ilk günlerinden beri basında çıkan haberleri son derece yanlış bulduğunu söyleyen Torun “Basında çıkan çeşitli sansasyonel haberler son derece yanlış ve aşı reddi gruplarınca magazinsel haberlerdir. Bunlara kesinlikle inanmamak lazım. Çünkü 13 milyardan fazla kişi aşılandı ve bu aşıların önemli yan etkileri olsaydı zaten yayınlanırdı. İngiltere’de çıkan çift karşılaştırmalı, meta analiz sonuçlarına göre Kovid aşılarının ciddi bir yan etkisi olmadığı ortaya koyuldu. Aslında aşı yan etkileriyle Kovid’in etkileri benzer olduğu için, Kovid geçirmeye bağlı sorunlarla aşı yapılan grup birbirine karıştırılıyor. Halbuki gözlemlenenler aşının değil de hastalığın yan etkileri, yani Post-Kovid Sendromu dediğimiz Uzamış Kovid Sendromu durumdan kaynaklanıyor. Hastalıkla aşının yan etkileri birbirine karıştırmamak lazım. Çünkü aşı birçok sorunun önüne geçmiş, dünyayı büyük bir felaketten korumuştur. O sebeple bu denli önemli ve yararlı bir başarıyı kötülemek bilim dışıdır” ifadelerini kullandı.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.