TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ESK kararına kasaplardan uyarı: Taşıma suyla değirmen dönmez

Et ve Süt Kurumu’nun kasap esnafına et tedarik edeceği kararı sonrasında İzmir Kasaplar Odası Başkanı Şenkara, ‘ithal et’ uyarısı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 10:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ESK kararına kasaplardan uyarı: Taşıma suyla değirmen dönmez

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Uzun süredir devam eden ekonomik buhran asgari ücretli başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın cebini yakarken krizin en büyük etkisi de mutfaklarda görüldü.

Artan hayat pahalılığının altında ezilen dar gelirli vatandaşlar, temel gıda ürünlerine dahi erişmekte sorun yaşarken et ise lüks haline geldi. Son dönemde et fiyatları ülke gündeminden düşmezken gerek merkezi iktidar gerekse yerel yönetimlerin ‘uygun fiyatlı et’ için attıkları adımlar olmuştu.

khk

Dar gelirliler için alınan ‘et kararları’ kasap esnafının zor durumda bırakması noktasında eleştirilirken, Et-Süt Kurumu konuya ilişkin harekete geçti. Kurum tarafından yapılan açıklamayla, kasap esnafına et tedarik edileceği duyuruldu.

Açıklamada kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak ve arz açığından kaynaklı spekülatif hareketleri önlemek amacıyla kararın verildiği ifade edilirken İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, alınan kararda ‘ithal et’ uyarısı ve beraberinde ‘yerli üretim’ vurgusu yaptı.

bb (ft)

KISA VADEDE FAYDA, UZUN VADEDE ÇÖKÜNTÜ

Alınan kararın kısa vadede faydalı olacağını ancak uzun vadede fayda için üretimin şart olduğunu belirten Şenkara, “Son dönemde et fiyatları çok gündemde. Et Süt Kurumu da gerek sübvanse gerekse ithal et yöntemiyle düşük fiyattan dar gelirli vatandaşlarımıza daha uygun fiyattan et sunmaya çalışıyordu. Bunu son olarak birkaç marketle anlaşarak genişlettiği için biz de Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak isteyen üyelerimizin alıp kontrollü satış yapması amacıyla böyle bir protokol imzaladık. Ama protokolde dikkat çeken bir husus var. O da yeterli ürün olduğunda bu satışların yapılabileceği. Şöyle bir durum var. Bizim halkımız ithal et yanlısı değil. Biz de kasap esnafı olarak ithal ettense yerli etin ve yerli üreticinin çoğaltılması taraftarıyız. Çünkü alınan her karar vatandaş için kısa vadeli fayda sağlayacak olsa da besici için çöküntüye sebeptir. Buradaki amaç, fiyat dengesini kurabilmek. Devletimiz fiyat dengesini kurabilme ve alınabilirliği yükseltmek için elinden geleni yapıyor. Ama bizim ekonomimizde tek mevzumuz et değil. Alınabilecek tüm ürünlerde sıkıntı mevcut. Bunun hepsini ithalatla yapmamız mümkün değil. Yapsak bile, biz yerli üreticiyi baskılayarak, bu işi devam ettirmesini sonlandırarak nereye varabiliriz? Sürdürülebilir bir durum değil. Sonuç olarak biz ithalata bağımlı olursak ve yerli üreticiyi de bitirtirsek yurt dışından gelen bu etler de daha sonra onların istedikleri fiyatlardan bizlere satılacak. Üretim de azaldığı için… Şu anda 400 lira bandına dayanmış olan kıymayı 200 liraya indirmek, besicinin elindeki ürünü yarı yarıya kesmeye çalışmaya eşdeğerdir. Durum böyle olunca anlık baskılamalarla bugün 400 liraya alamadığımız kıymayı yarın bin liraya mı alacağız sorusu aklıma geliyor. Fiyatlamayı uzun süre için konsolide etmek gerekiyor” dedi.

İTHAL ETLE SATIŞIN ARTACAĞI KANAATİNDE DEĞİLİM

İthal etlerin yerli üretimi bitirme riskine dikkat çeken Şenkara, alınan kararın hali hazırda satışları düşen kasap esnafının satışlarına efektif yansımasının olmayacağının altını çizerek, “Ben ithal et ile satışın artacağı kanaatinde değilim. Çünkü halkımız ithal et istemiyor. Zaten 81 ilde satış noktalarında bu halkın ihtiyacını karşılamak mümkün değil. 85 milyonluk ülkede sadece ithalatla ya da kesilecek hayvanla bunu karşılamak çok zor. Zaten bizim yakındığımız durum hayvan yetersizliği, üretecinin azalması. Eğer bir üretici hayvan yetiştiriyorsa bunun yanında tarım da yapıyor demektir. Hayvancılığı durdurduğumuz zaman, tarımı da durdurmuş oluyoruz. Ama durum böyle olunca bu inanlar, ‘yeter ben bu işten para kazanıyorum, zararına satış yapıp da iflas edeceğime hiç yapmam’ diye düşünecek. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bu bir gerçektir. Bunlar, fiyatın yükselmesini durdurma amaçlı şimdilik alınacak önlemlerdir. Yanlış bulmuyorum ama bir günde yükselmek de mümkün değil. Satışlar…Bizim satışlarımız neredeyse yarı yarıya düştü. Bunun bir sebebi fiyatların yükselmesiyse bir sebebi de alım gücünün düşmesi. Mesela 8 bin 500 lira maaşlı bir çalışan. Maaşı 3 ay önce de 8 bin 500 liraydı. 3 ay önce kıyma 300 lirayken şimdi 400 lira bandına geldi. Siz alışveriş yaptığınız yeri değiştirmeseniz bile ayırdığınız bütçeyle alınabilen et yarı yarıya düşüyor. Aynı şekilde kasap esnafının da satışları yarı yarıya düşüyor. Bu durum manav için de marketler için de konfeksiyonlar için de söz konusu. Üretim ve süreklilik olmalı. Ekonomi düzlüğe çıktığında her şey düzlüğe çıkmış olacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.