TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enflasyon memur maaşlarını buharlaştırdı

Memur ve memur emeklileri için geçtiğimiz hafta imzalanan TİS’ten sonra açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Yılmaz “Maalesef emekçilerimiz enflasyon karşısında ezilmeye devam edecek” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 06:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Enflasyon memur maaşlarını buharlaştırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon oranları memur ve memur emeklilerinin yüzünü güldürmedi. Yoğun geçen toplu iş sözleşmelerinin (TİS) ardından memurlara 2024 yılı ilk ay için 15, ikinci altı ay yüzde 10 ve 2025 için ise yüzde 6+5 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Ayrıca, tüm memurlara 8 bin TL seyyanen zam yapılmasına karar verilmişti.  Yapılan zamların ardından bu hafta açıklanan yüzde 9,09 enflasyon oranı memura yapılan zamların şimdiden erimesine yol açtı. 2023'ün ikinci yarısı için yüzde 6 toplu sözleşme zammı alan memurlar, iki ayda çıkan yüksek enflasyon rakamları nedeniyle mağdur durumda. Enflasyon farkı, şimdiden yüzde 12,68 olarak oluştu. TİS görüşmeleri devam ederken Memur – Sen olarak zamların enflasyon oranlarının altında ezilmemesi için 3’er aylık dilimlerde yapılması gerektiğini savunduklarını dile getiren Memur- Sen İzmir Başkanı Gencer Yılmaz, “Biz yükseliş trendinde olan enflasyonu göz önünde bulundurarak 3’er aylık maaş zamlarının yapılmasının istememizin sebebi buydu. Fakat bu talebimiz maalesef hükümet tarafında karşılık bulmadı. Sonuç böyle olunca da yükselen enflasyon ve döviz kuru sebebiyle memurun ve memur emeklilerinin maaşı her geçen gün daha çok eriyecek” diye konuştu.

gencer yılmaz

BİZİM ISRARIMIZ BU YÜZDENDİ

TİS masasında ilk olarak değerlendirilmesi gereken konulardan birinin de zamların enflasyon oranlarının altında ezilmemesi için önlemler alınması olduğunu belirten Yılmaz, “Biz yükseliş trendinde olan enflasyonu göz önünde bulundurarak 3’er aylık maaş zamlarının yapılmasının istememizin sebebi buydu. Yapmış olduğumuz başkanlar kurulu toplantısında ve TİS görüşmeleri devam ederken sürekli olarak bunu dile getirdik. Enflasyonu. Bu talebimiz maalesef hükümet tarafında karşılık bulmadı. Hakem heyetinden beklentimiz de bu yöndeydi. En azından zam oranlarını yükseltilmesiyle ilgiliydi ama heyet noter gibi davrandı. Sadece kamu iş vereninin vermiş olduğu teklifi onaylamaktan başka bir şey yapmadı. Sonuç böyle olunca da yükselen enflasyon ve döviz kuru sebebiyle memurun ve memur emeklilerinin maaşı her geçen gün daha çok eriyecek. Bir müddet hem emeklimiz hem memurumuz enflasyonun altında ezilecek gibi duruyor. Umarım bunu kısa sürede çözüm bulunur ve düzeltirler” ifadelerini kullandı.

TEKLİFLER RASYONELLİKTEN ÇOK UZAKTA

Kamu işverenleri ile yapılan görüşmelerde enflasyon farklıyla ilgili tespitlerinin rasyonellikten çok uzak olduğunu söyleyen Yılmaz, “Memur- Sen olarak Türkiye gerçeklerini göz önünde bulundurarak bir zam talebinde bulunduk. Bunun karşılığında kamu işverenlerinin 2024- 2025 yılına ait bize verdikleri teklifler piyasa gerçeğinin çok ama çok uzağındaydı. Tüm ısrarımıza rağmen hakem heyetine giden kararın ardından böyle bir sonuç ortaya çıktı. Öte yanda, TİS görüşmelerinin ardından sevindirici tek gelişme 4688 sayılı yasada oldu. Tekrar ele alınmasını istemiştik ve bunla ilgili kısmi bir mutabakata varıldı. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 4688 sayılı yasa yenilenirse o zaman masada hakem heyeti noterlik yapamayacak. Memurun ve memur emeklisinin hakkını koruyacak yasal düzenlemelerin geleceğine inanıyoruz” diye belirtti.

MEMURA UMUT OLACAKTI

TİS görüşmeleri sırasında sendikalar tarafından verilen teklifler kabul edilseydi memurların enflasyon oranlarının altında bu kadar ezilmeyeceğine dikkat çeken Yılmaz, “Yılda 2 kere verilecek şekilde ayarlanan zam oranları 3’er aylık olarak ayarlansaydı, memura ilk 3 ayda yüzde 15, ikinci dilimde yüzde 15’lik bir zam verilseydi yine bizim taleplerimizden uzak kalacaktı ama memur ve memur emeklimiz 3’er aylık dilimlerde de olsa rahatlatmış olacaktı. Belki yine zamların enflasyon altında kaldığını konuşuyor olacaktık ama en azından memurumuz ve emeklimiz bu kadar ezilmeyecekti. Zamların enflasyon oranına göre 3 ayda bir yapılması en azından memur için bir umut olacaktı. Olmadı o yüzen bir süre kemer sıkmak zorunda kalacağız” dedi

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ÖĞRENİNCE ŞOK OLACAKSINIZ! BU ÜRÜNLER ASLINDA ERKEKLER İÇİN ÜRETİLDİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.