TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YKS nedir? AYT -TYT ve YDT sınavları ne işe yarıyor? Hangi bölüm için hangi sınava girilmeli?

YKS nedir, hangi bölüme hangi sınav ile girilir? Üniversiteye geçiş sınavları hakkında merak ettiğiniz her şeye haberlerin detaylarından ulaşabilirsiniz.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2023 23:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
YKS nedir? AYT -TYT ve YDT sınavları ne işe yarıyor? Hangi bölüm için hangi sınava girilmeli?

Yeni sınav dönemine girilmesi ile birlikte sınava girmeye hazırlık yapanların arama motorlarını ‘YKS nedir, AYT-TYT-YDT sınavları ne işe yarıyor, hangi bölüm için hangi sınava girilmeli?’ gibi sorular meşgul etmeye başladı. Biz de sizler için üniversiteye geçiş sistemi hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylar haberde!

YKS NEDİR?

YKS, ülkemizde ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından 2018 yılından itibaren uygulanmakta olan ve her sene tekrarlanan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemine denir. YKS, lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye gidebilmek için girmesi gereken sınavdır. Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmesini ve tercihlerine göre yerleştirilmesinin sağlamak amacıyla uygulanır. YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır ve adaylara lise müfredatından sorular sorulmaktadır. İlk oturumu (TYT) zorunludur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, üniversite okumak isteyen herkes için oldukça önemlidir. İkinci oturum (AYT) lisans programı okumak isteyenlerin girmesi gereken sınavdır. YDT ise üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan bir sınavdır. 

AYT NEDİR? İŞTE AYT DERSLERİ

AYT açılımı, "Alan Yeterlilik Testi anlamına gelir. YKS, Türkiye'deki üniversitelere giriş için yapılan bir sınavdır ve AYT, bu sınavın ikinci oturumunu oluşturan bir bölümdür.

AYT, lise mezunlarının tercih ettikleri bölümlere yönelik olarak test edilen alan bilgisi, matematik, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya ve felsefe grubu derslerini içerir. Sınav, 180 dakika (3 saat) süresinde yapılmaktadır. AYT puanı, üniversite tercihlerinde önemli bir rol oynamaktadır ve öğrencilerin hangi üniversite ve bölümlere yerleşeceği üzerinde etkili olmaktadır.

Bu sınavda 3 alan vardır. İsteyen istediği alanı çözebilir ama tercih verirken ve bölüm seçerken çözdüğün alanın puan türünden tercih vermelisiniz. Puanı hesaplanmayan alandan vereceğiniz tercih geçersiz sayılacaktır. Bölümler şunlardır;

Sayısal Alan; Matematik ve Fen Bilimleri

Eşit Ağırlık Alanı; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler- 1 testi ve Matematik testi

Sözel Alan; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler – 1 ve Sosyal Bilimler- 2 testi 

TYT NEDİR? İŞTE TYT DERSLERİ

TYT, "Temel Yeterlilik Testi" anlamına gelir. TYT, üniversiteye giriş sürecindeki adayların Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki genel yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Tercih vermek isteyenler bu sınava girmek zorundadır. TYT puanı ile tercih verecekler ön lisans programlarında okuyabilir.

YDT NEDİR? İŞTE YDT DERSLERİ

YDT, ‘’Yabancı Dil Testi’’ anlamına gelir.  Öğrencilerin yabancı dil bilgisini ölçmek için uygulanan bir testtir. Genellikle İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi yaygın olarak bilinen dillerden birinde yapılır.  Üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.  

HANGİ BÖLÜM İÇİN HANGİ SINAVA GİRİLMELİ?

 Ön lisans ve lisans programında okumak isteyen herkes TYT sınavına girmek zorundadır. Ön lisans programı için TYT sınavı yeterli oluyorken lisans programında okumak isteyenler hem TYT hem de AYT sınavına girmesi gerekmektedir. Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyenler ise hem TYT hem de YDT sınavlarına girmelidirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.