TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#sınav

sınav haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sınav haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İSG sınavı nedir? İşte 2024 İSG/1 sınavı başvuru tarihi Haber

İSG sınavı nedir? İşte 2024 İSG/1 sınavı başvuru tarihi

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında yapılan bir sınav olan ve bu sınavın beş sertifika alanından ilki olan İSG/1 sınavına ilişkin detaylar belli oldu. Adayların büyük bir dikkatle takip ettiği sürece ilişkin bilgiler, internet üzerinden açıklandı. Bu kapsamda İSG sınavı nedir sorusu başlıca olarak sorulurken, İSG/1 sınavının yapılacak olduğu tarih ile başvuru sürecine ilişkin bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı. İSG/1 sınavı hakkındaki bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik. İSG sınavı nedir? İSG sınavı, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında yapılan bir sınavdır. Bu sınavlar, işyerlerinde çalışanların ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlar. İSG sınavları; iş sağlığı ve güvenliği yasaları, risk yönetimi, iş kazalarının önlenmesi, iş güvenliği kültürü, acil durum planları gibi konuları içerebilir. İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak isteyenler veya bu alanda görev yapan profesyoneller, belirli bir yeterlilik seviyesine ulaşabilmek için bu tür sınavlara girerler. Bu sınavlar, işyerlerinde daha güvenli çalışma ortamları oluşturmak ve iş kazalarını önlemek için önemli bir araç olarak kabul edilir. İSG sınavları, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir ve çeşitli seviyelerde düzenlenebilir. İSG/1 sınavı ne demek? İSG/1 sınavı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı’dır. 2024 İSG/1 sınavı ne zaman yapılacak? 2024 İSG/1 sınavı tarihi belli oldu. Buna göre 2024 İSG/1 sınavı 5 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. 2024 İSG/1 sınavı başvurusu nasıl yapılır? İSG/1 sınavı başvuru yapmak isteyen adaylar, başvurularını ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) başvuru merkezlerine bireysel olarak yapabilecekleri gibi ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet sitesi üzerinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması aracılığıyla da gerçekleştirebilirler. 2024 İSG/1 sınavı son başvuru tarihi ne zaman? 5 Mayıs 2024 Pazar günü yapılacak olan İSG/1 sınavı son başvuru tarihi 27 Mart 2024’tür.

YÖKDİL Sınavına Büyük Rağbet: Toplam 104 Bin 485 Aday Sınav Oldu Haber

YÖKDİL Sınavına Büyük Rağbet: Toplam 104 Bin 485 Aday Sınav Oldu

Bugün gerçekleşen YÖKDİL sınav sonuçlarının 15 Mart 2024 tarihinde açıklanacağı beklenirken YÖKDİL sınav sonuçları geçerliliğini 5 yıl süre boyunca koruyacak. YÖKDİL Sınavı İçin Binlerce Kişi Görevlendirildi Bugün 10:00’da başlamış olan ve 13:15’de sonlanmış olan yabancı dil sınavı YÖKDİL için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, söz konusu sınava katılmış olan toplam 104 bin 485 adayın bulunduğunu ifade etti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un gerçekleştirmiş olduğu açıklamaya göre; adayların herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına kimlik kartını yanında bulundurmamış olan, kimlik kartını kaybetmiş veyahut sahip olduğu kimlik kartında kişinin kimlik numarası ile fotoğrafı bulunmayanlar adına, bulundukları il ve ilçe nüfus müdürlükleri YÖKDİL sınavı için o gün içerisinde açık tutuldu. ÖSYM Başkanı Ersoy, Lefkoşa, Bişkek ve bununla birlikte 81 şehrimizde düzenlenmiş olan sınavda toplamda görevlendirilmiş kişi sayısının 15 bin 254 olduğunu yapmış olduğu açıklamada ifade etti. Bununla birlikte Başkan Ersoy, yapılmış olan YÖKDİL sınavı için 341 binanın ve 4 bin 23 salonun kullanıldığını yapmış olduğu açıklamasına ekledi. YÖKDİL sınavı, 89 sınav merkezinde meydana geldi. 10:15’te başlamış olan sınav için adayların saat 10:00’dan önce sınav merkezlerine teşrif etmesi gerekiyordu, saat 10:00 itibariyle hiçbir adayın girişi kabul edilmedi. Bugün gerçekleşmiş YÖKDİL sınavında bulunan engelli adaylara 30 dakika ek süre verilme imkanı da sunuldu. Sınav Hangi Alanlarda Yapıldı Yabancı dil sınavı olan YÖKDİL, İngilizcede fen bilimleri, sağlık bilimleri ve bunun yanında sosyal bilimler alanlarında gerçekleştirildi. Arapça dilinde ise yalnızca sosyal bilimler alanında yapılmış olan sınavda sınava girmiş olan adaylara 180 dakika süre verilirken 80 soru sorulduğu biliniyor. Başkan Ersoy adaylara iyi temennilerde bulunurken, bugün yapılmış olan YÖKDİL sınav sonuçlarının 15 Mart’ta duyurulacağını ifade etti.

Dikey Geçiş Sınavı DGS 2024 ne zaman yapılacak? Haber

Dikey Geçiş Sınavı DGS 2024 ne zaman yapılacak?

Öğrencilerin en sık araştırdıkları sınavlardan biri olan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), her sene belirli tarihlerde yapılıyor. Bu sınava girmek isteyen kişiler, ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimini takip ederek, günü ve saatine ilişkin bilgilere ulaşıyor. DGS 2024 ne zaman yapılacak? Dikey Geçiş Sınavı’na ilişkin bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik. DGS 2024 ne zaman yapılacak? Dikey Geçiş Sınavı, 30 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek. DGS 2024 başvuru tarihi ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 sınav takvimini yayımladı. Yayımlanan bu takvim ile Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) başvuru tarihi ile geç başvuru tarihleri belli oldu. Buna göre tarihler şu şekildedir: DGS 2024 başvuru tarihi: 10 Mayıs 2024 – 20 Mayıs 2024 DGS 2024 geç başvuru tarihi: 28 Mayıs 2024 DGS 2024 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 30 Haziran’da gerçekleştirilecek olan DGS’nin sonuçları 14 Ağustos’t açıklanacak. DGS nedir? Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltması olan DGS; 2 yıllık meslek yüksek okullarından ya da açıköğretim üniversitelerinin ön lisans programlarından mezun olarak, eğitimlerini 4 yıllık bir lisans programına tamamlamak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır. 2000 yılında uygulanmaya başlayan bu geçiş sınavı, günümüzde de pek çok öğrenci tarafından tercih ediliyor. Her yıl yapılan DGS, temmuz ya da ağustos ayında gerçekleştiriliyot. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından organize edilen Dikey Geçiş Sınavı, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden meydana geliyor. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü bu sınavda, yapılan yanlış hangi bölümde ise o bölümün doğrusundan eksiltiyor. DGS sınavına kimler girebilir? DGS sınavına girmek isteyen bir kişinin taşıması gereken bazı nitelikler bulunuyor. Bir öğrencinin Dikey Geçiş Sınavı'na girebilmesi için meslek yüksek okulu ya da açıköğretim önlisans programlarından herhangi birinden mezun olması gerekiyor. Bu şartlar dışında DGS'ye gireceği yıl son sınıfta okumakta olan ve staj harici mezuniyet şartlarının tümünü yerine getiren öğrencilerin de DGS'ye başvurma hakları bulunuyor.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS 2024 başvuruları ne zaman? Haber

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS 2024 başvuruları ne zaman?

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (EKPSS) 2024 yılı başvurularının ne zaman yapılacağı hem bu sınava girecek kişiler hem de bu kişilerin yakınları tarafından yakından takip ediliyor. Binlerce kişinin mercek altına aldığı EKPSS 2024 başvuruları ne zaman? EKPSS başvuru tarihi ve şartları hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı nedir? Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engellilerin engel grupları ve eğitim seviyelerine göre düzenlenen ve sonuçları devlet memurluğu ve kamu kurumlarındaki işçi pozisyonlarına alınmalarında kullanılan merkezi bir sınavdır. EKPSS 2024 başvuruları ne zaman? Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı, 28 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. EKPSS başvuru şartları nelerdir? 1. Türk vatandaşı olmak. 2. 18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanunu’nun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.) 3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak. 4.Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. 5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak. 6. Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde; “Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri, … ifade eder.” hükmü gereğince en az yüzde 40 ve üzerinde çalışabilir engelli olmak. 7. Tercih edilecek kadrolar için aranan diğer başvuru ve atanma şartlarını taşımak.

Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler Haber

Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine yüzde 156 zam yaparak, sınav ücretini 295 TL’ye yükseltti. Bu durumu başta eğitimci ve öğrenci olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirdi. Yapılan fahiş zamların eğitime ulaşılabilirliği zorlaştırdığını belirten Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” şeklinde konuştu. EĞİTİME ERİŞİM ÖNÜNDE ENGELDİR Sınav ücretlerinde ya da eğitimle alakalı herhangi bir alanda yaşanacak en ufak fiyat artışı öğrencileri, ailelerini doğrudan etkileyeceğini belirten Başkan Lülüfer Körükmez, bu durumun uzun vadede ülke kalkınmasını da olumsuz yöne sokacağını çünkü eğitim düzeyinin, karşılanamayan eğitim ücretleri sebebiyle düşeceğini belirtti. Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Ancak bu sadece eğitimin öğretim döneminde devam eden şeylerde değil. Erişim dediğimiz şey aynı zamanda sınava başvuru ücretlerini ve sınava hazırlık dönemlerinde okul dışında bir destek atamamayı de kapsıyor. Dolayısıyla sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” dedi. EĞİTİM HERKES İÇİN EŞİR OLMALI Körükmez, Türkiye’de çok uzun zamandır eğitim sistemin olması gereken kalitede olmadığını ve buna rağmen eğitim masraflarının ve sınav ücretlerinin fahiş bir şekilde arttığını söyledi. Öte yandan sınav ücretlerini bile ödemekte zorluk çeken öğrencilerin mevcut ekonomik krizde okula başladıklarında eğitim masraflarını karşılamakta da zorlanacaklarını vurgulayarak “Bu gibi durumlar öğrencilerin başvurudan vazgeçmesine ya da sınava borçlanarak başvuru yapmasına sebebiyet verir. Bu kapsamda öğrenciler daha başvuru sürecinde bu denli zorlanırken eğitime nasıl devam edeceğini düşünüyor. Eğitimin her aşamada ve her haliyle eşit ve herkes için ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyorum. Bu talebimiz yönünde eğitimin yeniden organize edilmesi ve kaliteli bir seviyeye çekilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler mutsuz... ÖSYM'nin sınav ücretlerine büyük zam Haber

Öğrenciler mutsuz... ÖSYM'nin sınav ücretlerine büyük zam

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), altı aylık sınav dönemlerinde düzenlediği sınavlarla yıllık gelirini %21.8 artırarak 1 milyar 257 milyon TL'ye çıkardı. 2024 yılında sınav ücretlerinde 5 oranında bir artış yapıldı. Bu artışla birlikte, bu yılın sınav gelirinin 2 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Ancak, sınav maliyetlerindeki düşüş nedeniyle artan gelirin bir kısmı Hazine'ye aktarılıyor. ÖSYM'nin yıllık olarak düzenlediği 52 sınav arasında üniversite sınavları (YGS, YKS), KPSS, DGS gibi önemli sınavlar bulunuyor. 2022 yılında ÖSYM'nin sınavlardan elde ettiği gelir 1 milyar 31 milyon 649 bin TL iken, bu rakam 2023 yılında %21.8 artışla 1 milyar 257 milyon TL'ye yükseldi. ÖSYM'nin geliri, 2024'te artan sınav ücretleriyle birlikte 2 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Sayıştay'ın Eylül 2023 raporuna göre, ÖSYM'nin 2022 yılı bütçesi 931 milyon 623 bin TL iken, artan maliyetler nedeniyle bu rakam %67.5 artışla 1 milyar 556 milyon 269 bin TL'ye ulaştı. ÖSYM'nin gelirinin %89.9'u, başta YKS ve KPSS olmak üzere 11.2 milyondan fazla adayın katıldığı sınavlardan elde edildi. 2023 yılında ÖSYM'nin düzenlediği 52 sınava toplamda 11 milyon 202 bin 784 aday katıldı. Bu adaylardan 1 milyon 614 bin 280'i ücretsiz sınavlara katıldı. ÖSYM'nin bütçe giderleri, 2022'ye kıyasla %93.8 artarak Ocak-Haziran 2023 döneminde 864 milyon 610 bin TL'ye yükseldi. Gelir fazlası, Hazine'ye aktarıldı. Sınav ücretlerinde 5 zam yapıldı. Anayasanın eşitlik ilkeleri gereği sınavların ücretsiz olması gerektiği halde, 2024 yılı sınav ücretlerinde artış yaşandı. Örneğin, MSÜ sınav ücreti 2023'te 130 TL iken, 2024'te 295 TL'ye çıktı. YÖKDİL-1 sınav ücreti ise 2023'te 185 TL iken 5 zamla 490 TL'ye yükseldi. YKS ücretlerinin 2024'te 800 TL'yi aşması bekleniyor.

Unutkan adayın imdadına başka bir adayın velisi koştu Video Galeri

Unutkan adayın imdadına başka bir adayın velisi koştu

Yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de adaylar, YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri için sabahın erken saatlerinde okullara gitti. Üniversite adayları ve veliler, okul kapılarının kapanma saati olan 10.00’dan önce okul bahçelerinde yerlerini aldı. Okulda görevli yetkililer, üst aramasının ardından adayları sırayla içeri aldı. İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sınava girecek olan bir aday ise kimliğini unuttuğu için zor dakikalar geçirdi. Üst aramasından geçen ancak kimliği gelene kadar sınava giremeyeceğini söylenen adayın yardımına, bir başka adayın velisi koştu. Kimliğini unutan adayın telefonuyla birlikte adayın evine arabayla giden veli, sınavın başlamasına 3 dakika kala kimliği yetiştirdi. Unutkan aday, kimliğin gelmesiyle sınav salonuna giriş yaptı. Zamanla yarıştılar Kimliğini unutan adayı tanımadığını belirten Meriç Kırık, “Bir öğrenci kardeşimiz kimliğini unutmuş, velisinden kimliğini alıp kendisine ulaştırdım. Kendisini tanımıyorum. Benim de kızım bu okulda sınava girdi. Öğrenci kardeşimizi kapıda beklettiler. Ben de kimliğini son dakika ulaştırabildim” dedi. Veliler, okul bahçesinde ter döktü Çocuğunun sınavdan çıkmasını bekleyen veli Tuğba Yüce, “Bu elbette bir günlük bir süreç değil, 12 yıldır hazırlanıyoruz ama özellikle son bir yıl çok yoğun geçti. Çocuğum hukuk fakültesini kazanmak istiyor. Biz de en az onlar kadar heyecanlıyız. İnşallah istediği yer olur” derken, Mesut Beşer isimli veli de “Bu dönem oldukça güzel ve başarılı geçti. Çocuklarımız ellerinden gelen yaptığı sürece biz velilere çok da iş düşmüyor, her şey onlarda bitiyor. Bu süreçte çok destek olduk, onu rahatlatmak amacıyla konuşmalar yaptık. Dünkü sınav çok güzel geçti, bugün de aynısını bekliyoruz” diye konuştu. İHA

Öğrenciler sınavda, veliler dışarıda ter döktü Video Galeri

Öğrenciler sınavda, veliler dışarıda ter döktü

Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu Teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, Aydın’da 17 ilçede 235 okulda, 965 salonda, 13 bin 717 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2 bin 755 salon görevlisinin gözetiminde yapılacak olan LGS sınavı saat 09.30 ve 11.30 olmak üzere iki oturum halinde gerçekleştirilirken, öğrenciler aileleriyle birlikte 1 saat öncesinde sınav merkezlerine geldi. Sınav merkezleri önünde görevlilerce karşılanan öğrenciler salonlara yönlendirildi. Birçok öğrenci sınav esnasında ter dökerken aileler de okul önlerinde ter döktü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınav merkezleri önündeki manzara değişmedi. Çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen bazı veliler sınav merkezleri önünde bekleyerek Kur'an-ı Kerim okuyup dua ederken, bazı veliler ise öğrenciler kadar dışarıda heyecan yaşadı. "ONLAR İÇERDE BİZ DIŞARDA SINAVDAYIZ" Öğrencilerle beraber ailelerin de dışarıda sınav verdiğini ifade eden velilerden Hasan Basri Çetin, “Evladımız sınava girdi. Rabbim emeklerini zayi etmesin. Allah başarılı eylesin bütün evlatlarımıza. İnşallah umdukları yerlere girebilirler. Allah nasip etsin inşallah, dua ediyoruz. Onlar orada sınavda biz burada sınavdayız” dedi. Bütün çocukların emeklerinin karşılığını bulmasını temenni eden velilerden Said Kırkaş ise, "Bütün aileler de olduğu gibi biz de evladımızı bekliyoruz. Onlar içerde biz dışarda sınavdayız. Rabbim bütün herkesin evladının emeklerinin karşılığını verir, umdukları yere inşallah gelirler. 4 sene boyunca, ortaokul yılları boyunca çalıştılar. İyi bir liseye gitmek için ellerinden geldiğince çaba gösterdiler. İnşallah hak ettikleri yere gelsinler. Temennimiz o. Bizler de burada evlatlarımızı bekliyoruz sabırla. Onlar içerde ter döküyor, biz de burada ter döküyoruz” dedi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.