TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#YKS

YKS haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, YKS haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Üniversite sınavı başvuruları bitiyor! Pazartesi sona erecek! Haber

Üniversite sınavı başvuruları bitiyor! Pazartesi sona erecek!

Şubat'ta başlayan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru penceresi halen açık ve başvuru yapmak için Pazartesi gününe kadar zamanınız bulunuyor. Peki, YKS’ye nasıl başvuru yapılır? YKS ücretleri ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar… YKS başvurusu nasıl yapılır? YKS başvurunuzu nasıl yapacağınızı mı merak ediyorsunuz? Adaylar başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla ya da ÖSYM'nin web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden online olarak rahatlıkla yapabilecekler. Son dakika telaşından kaçınmak için başvurunuzu Pazartesi gününe kadar tamamladığınızdan emin olun. Sınav programı Takvimlerinize 8 ve 9 Haziran 2024 tarihlerini işaretleyin, çünkü bu yılki YKS tarihleri bunlar. Sınav, akademik yeterliliğin çeşitli yönlerine odaklanan farklı oturumlarla iki gün boyunca gerçekleştirilecektir. Son başvuru tarihi yaklaşırken hızlı hareket etmeniz ve YKS başvurunuzu tamamlamanız çok önemli. Son teslim tarihini kaçırırsanız hala umut var! Geç başvurular 5-7 Mart tarihleri arasında kabul edilecek ve ihtiyaç duyanlar için kısa bir süre uzatılacaktır.  Başvuru ücretleri İşte YKS başvuru ücretleri şöyledir: •    Temel Yeterlilik Sınavı: 295,00 lira •    Yeterlik Sınavları (Temel Yeterlilik ile Alan Yeterlilik ya da Yabancı Dil testinden birine girmek isteyen kişiler): 590,00 lira •     Üç oturumun tamamı: 885,00 lira Şehir eşleri, şehit çocukları, gaziler ve aileleri de dahil olmak üzere sınav ücretinden muaftır. 

Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler Haber

Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine yüzde 156 zam yaparak, sınav ücretini 295 TL’ye yükseltti. Bu durumu başta eğitimci ve öğrenci olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirdi. Yapılan fahiş zamların eğitime ulaşılabilirliği zorlaştırdığını belirten Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” şeklinde konuştu. EĞİTİME ERİŞİM ÖNÜNDE ENGELDİR Sınav ücretlerinde ya da eğitimle alakalı herhangi bir alanda yaşanacak en ufak fiyat artışı öğrencileri, ailelerini doğrudan etkileyeceğini belirten Başkan Lülüfer Körükmez, bu durumun uzun vadede ülke kalkınmasını da olumsuz yöne sokacağını çünkü eğitim düzeyinin, karşılanamayan eğitim ücretleri sebebiyle düşeceğini belirtti. Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Ancak bu sadece eğitimin öğretim döneminde devam eden şeylerde değil. Erişim dediğimiz şey aynı zamanda sınava başvuru ücretlerini ve sınava hazırlık dönemlerinde okul dışında bir destek atamamayı de kapsıyor. Dolayısıyla sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” dedi. EĞİTİM HERKES İÇİN EŞİR OLMALI Körükmez, Türkiye’de çok uzun zamandır eğitim sistemin olması gereken kalitede olmadığını ve buna rağmen eğitim masraflarının ve sınav ücretlerinin fahiş bir şekilde arttığını söyledi. Öte yandan sınav ücretlerini bile ödemekte zorluk çeken öğrencilerin mevcut ekonomik krizde okula başladıklarında eğitim masraflarını karşılamakta da zorlanacaklarını vurgulayarak “Bu gibi durumlar öğrencilerin başvurudan vazgeçmesine ya da sınava borçlanarak başvuru yapmasına sebebiyet verir. Bu kapsamda öğrenciler daha başvuru sürecinde bu denli zorlanırken eğitime nasıl devam edeceğini düşünüyor. Eğitimin her aşamada ve her haliyle eşit ve herkes için ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyorum. Bu talebimiz yönünde eğitimin yeniden organize edilmesi ve kaliteli bir seviyeye çekilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Unutkan adayın imdadına başka bir adayın velisi koştu Video Galeri

Unutkan adayın imdadına başka bir adayın velisi koştu

Yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de adaylar, YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri için sabahın erken saatlerinde okullara gitti. Üniversite adayları ve veliler, okul kapılarının kapanma saati olan 10.00’dan önce okul bahçelerinde yerlerini aldı. Okulda görevli yetkililer, üst aramasının ardından adayları sırayla içeri aldı. İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sınava girecek olan bir aday ise kimliğini unuttuğu için zor dakikalar geçirdi. Üst aramasından geçen ancak kimliği gelene kadar sınava giremeyeceğini söylenen adayın yardımına, bir başka adayın velisi koştu. Kimliğini unutan adayın telefonuyla birlikte adayın evine arabayla giden veli, sınavın başlamasına 3 dakika kala kimliği yetiştirdi. Unutkan aday, kimliğin gelmesiyle sınav salonuna giriş yaptı. Zamanla yarıştılar Kimliğini unutan adayı tanımadığını belirten Meriç Kırık, “Bir öğrenci kardeşimiz kimliğini unutmuş, velisinden kimliğini alıp kendisine ulaştırdım. Kendisini tanımıyorum. Benim de kızım bu okulda sınava girdi. Öğrenci kardeşimizi kapıda beklettiler. Ben de kimliğini son dakika ulaştırabildim” dedi. Veliler, okul bahçesinde ter döktü Çocuğunun sınavdan çıkmasını bekleyen veli Tuğba Yüce, “Bu elbette bir günlük bir süreç değil, 12 yıldır hazırlanıyoruz ama özellikle son bir yıl çok yoğun geçti. Çocuğum hukuk fakültesini kazanmak istiyor. Biz de en az onlar kadar heyecanlıyız. İnşallah istediği yer olur” derken, Mesut Beşer isimli veli de “Bu dönem oldukça güzel ve başarılı geçti. Çocuklarımız ellerinden gelen yaptığı sürece biz velilere çok da iş düşmüyor, her şey onlarda bitiyor. Bu süreçte çok destek olduk, onu rahatlatmak amacıyla konuşmalar yaptık. Dünkü sınav çok güzel geçti, bugün de aynısını bekliyoruz” diye konuştu. İHA

İktisat nedir? iktisat mezunları ne iş yapar? İşte iktisat bölümü maaşları! Haber

İktisat nedir? iktisat mezunları ne iş yapar? İşte iktisat bölümü maaşları!

İktisat bölümü mezunu ne iş yapar sorusu üniversite tercihleri yapacak olan adaylar tarafından merak edilen bir konuydu. İktisat mezunlarının kaymakam ya da hâkim olabilme imkânı vardır. Peki iktisat mezunlarının yapabileceği işler nelerdir? sizler için ‘’ İktisat nedir? iktisat mezunları ne iş yapar?  İktisat bölümü maaşları ne kadar?’’ gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz. İKTİSAT NEDİR? İktisat, üretim, tüketim gibi ekonomik konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. İktisat bölümü, öğrencilere ekonomik sistemler, mikroekonomi, makroekonomi, istatistik, finans, matematiksel ekonomi, uluslararası ekonomi, kamu ekonomisi gibi konularda dersler ve eğitimler verilir. İKTİSAT BİLİMLERİ BÖLÜMÜ DERSLERİ NELERDİR? İktisada Giriş İşletme Genel Muhasebe Mikro İktisat Makro İktisat Para Politikası Ekonometri Türk Vergi Sistemi İktisadi Düşünceler Tarihi İktisat Tarihi Uluslararası İktisat Türkiye Ekonomisi Matematiksel İktisat İstatistik Kamu Maliyesi İktisat Tarihi İktisat Politikası Para Teorisi İKTİSAT MEZUNLARI NE İŞ YAPAR? İktisat, üretim, tüketim ve dağıtım gibi ekonomik konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. İktisat bölümü, öğrencilere ekonomik sistemler, mikroekonomi, makroekonomi, istatistik, finans, matematiksel ekonomi, uluslararası ekonomi, kamu ekonomisi gibi konularda eğitim verir. Bu bölümde öğrenciler, ekonomik kalkınma, farklı ülkelerin ekonomik sistemleri ve finansal piyasalar gibi konular hakkında da bilgi sahibi olabilirler. İktisat mezunları, birçok farklı alanda görev alabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulma imkanına sahiptirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Çalışma alanları kısaca şöyle sırlanabilir; Bankalar Merkez Bankası Vergi Dairesi Mali Müşavirlik Ofisleri TBMM İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) Borsa İstanbul Kaymakamlık SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Aracı Firmalar Muhasebe Ofisleri gibi yerlerde çalışabilirler. İKTİSAT BİLİMLERİ MEZUNLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR? Bu bölümden mezun olanların aldığı ortalama maaş en az 16.500 TL, en fazla 37.000 TL olarak belirlenmiştir. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ekonomideki adımlar "dış finansman" kapılarını aralıyor

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.