TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

485 tane fayın 13’ü İzmir’de

Ülke genelinde deprem üretme potansiyeli olan 485 tane diri fayın bulunduğunu ve bunlardan 13’ünün İzmir’de yer aldığını kaydeden Başkan Önalan, güvenli alanlarda yapılaşmayı, uydu kentleri ve dönüşümü işaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2023 10:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
485 tane fayın 13’ü İzmir’de

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına konuk oldu. Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından İzmir’e ilişkin endişelerini de dile getiren Başkan Önalan, çözüm önerisi olarak güvenli alanlarda yapılaşma, uydu kentler ve dönüşümü sundu.

TIPKI KAHRAMANMARAŞ’TAKİ GİBİ…

İzmir’in mevcut durumunu yorumlayan ve 30 Ekim 2020 yılındaki depremin ardından yaklaşan riske karşı uyarıda bulunan Önalan, “Ülkemiz genelinde deprem üretme potansiyeli olan 485 tane fay var. Bunlar diri faylar. Her an deprem üretme potansiyeline sahip. Biriken enerji ve deprem periyotlarına baktığımızda fayların 13 tanesi İzmir civarında. 2005 yılında MTA’nın yaptığı çalışmaya göre belirlenmişti. Tespit edilen bu fay hatlarının belirlenmesi için halen güncel çalışmalar sürüyor. Bunların bazıları süresini doldurmuş ve aktif olmayan faylar. Her an kırılma ihtimali bulunan kaç fay var, bunlar yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkacak. İzmir’de şu anda en riskli fay, her an büyük bir deprem beklenebilecek Tuzla fayı. Bu fay süresini doldurdu, neredeyse 2 bin yıldır kırılmadı, büyük bir enerji birikimi var. Tıpkı Kahramanmaraş’taki gibi bir deprem üretebilir” dedi.

Çözüm önerisi olarak güvenli alanlarda yapılaşma, uydu kentler ve dönüşümü sunan Önalan, “2020’de meydana gelen deprem, İzmir için önemli bir uyarıydı. Denizde meydana gelen bir deprem böyle bir hasar yarattıysa, merkezde oluşacak bir depremde halimiz beter olur” ifadelerini kullandı.

İKİ AY SONRA UNUTULACAKTIR

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depreme değinen Önalan, “Gerekli tedbirleri alsaydık, olmazdı. Bilim insanları dinlenseydi, olmazdı. Kent alanlarını planlamaya çalışsaydık, fay hatlarının üzerine bina yapmaya çalışmasaydık, öncelikli yerleşim alanlarını belirleyip kentleri o öncelikli yerleşim alanlarına taşısaydık, sulak alanları ve ovaları imara açmasaydık, o alanlarda imarın önünü kesseydik bunlar bizim başımıza gelmezdi… Tüm bunlara rağmen bir önceki depremden ders almadığımız gibi bu depremden de ders alacağımızı sanmıyorum. İki ay sonra bütün bunlar unutulacaktır, Türkiye ta ki yeni bir depreme uyanana kadar… Umarım ki yanılırım, umarım ki ülkemizdeki paradigmalar değişir. Umarım ki meslek odalarının söyledikleri dikkate alınır. Umarım ki meslek odaları yine düşman edilmez. Umarım yapı denetimi sistemi artık yeniden elden geçirilir. Umarım yapı denetim sisteminin içerisinde jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendisleri, yer bilimciler de yer alır. Umarım Meclis’ten Fay Yasası çıkar ve fayın üzerinde bulunan 24 kentimizdeki yine fayın üzerinde bulunan binalar bir şekilde başka alanlarla taşınır veyahut da o alanlar boş ise imara açılmaz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.