TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süt krizinde yeni perde: “USK devre dışı kaldı”

USK’nın çiğ süt fiyatının belirlenmesinde etkisini kaybettiğini belirten Osman Öztürk, şu anda hiçbir firmanın USK’nın belirlediği fiyatlarla süt alışverişi yapmadığının da altını çizerek, “Bakanlık USK’yı tekrardan toplamalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2023 05:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Süt krizinde yeni perde: “USK devre dışı kaldı”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Besicilerin ürettiği ürünleri değerinde satması için her platformda olan ve özellikle çiğ süt fiyatının belirlenmesinde büyük rol oynayan Ulusal Süt Konseyi (USK), son dönemde bu etkinliğini kaybetti. Bu konuyu dile getiren isim ise Türkiye’nin kooperatifçilikte rol model aldığı ve Birleşmiş Milletler tarafından ‘Örnek Kalkınma Modeli’ seçilen Tire Süt Kooperatifi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk… Çiğ süt fiyatının ülkenin her yerinde farklı değerlerde belirlendiğini belirten Öztürk, şu anda hiçbir süt firmasının USK’nın belirlediği fiyatlarla süt alışverişi yapmadığını söyledi. Öztürk, “USK’daki arkadaşlar veya Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Bakanımız; 2023 yılında USK’yı tekrar toplamak zorunda, işlevini geri vermek zorunda. Çünkü UKS olması gereken bir kuruluş” dedi.

USK DEVRE DIŞI KALDI!

USK’nın 2021’e kadar düzenli faaliyetleriyle çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde üreticiye nefes aldırdığını ancak son dönemde devre dışı kaldığını belirten Öztürk, “USK kuruluşundan 2021 yıllarına kadar güzel bir faaliyet göstermiş, bu faaliyetleri içerisinde USK’yı oluşturan akademisyenler, bakanlığın temsilcileri, birlikler, üreticiler güzel bir çalışma ortamında vatandaşın da çok sıkıntı çekmeyeceği oranlarda süt fiyatlarını oluşturmuşlardır. Bu fiyatlara da uyulmuş ve birçok firma bu fiyatlar üzerinden ürünlerini üretmişler. Ancak gelinen noktada en son temmuz ayında USK, 7,5 TL süt fiyatı açıkladıktan sonra bir duraksama dönemine girdi. Sonra USK bir kez daha toplandı. Bu arada gıda sanayisindeki arkadaşlar da bu toplantıya dahil oldu. Bunların bir kısmı fiyatların artmamasını isterken, üretici ve birliklerdeki arkadaşlar fiyatların artırılması anlamında baskı uyguladı. Bu baskılar karşılıklı olunca devletimiz araya girdi ve ‘Çiğ süt fiyatı 7,5 TL ve taban fiyat olsun’ dedi. Çünkü daha önce daha düşük de alıyorlardı. USK, baktı ki piyasada bu fiyatlar rağbet görmedi, 15-20 gün içerisinde nakliye ve soğutma giderleri ilave edilmek şartıyla; fiyatı 8,5 TL yaptı. USK’nın belirlediği fiyat 8,5 TL iken, dışarıda bu fiyat 10 TL. Dolayısıyla böyle bir ortamda USK özelliğini yitirdi, değerini kaybetti ve şu anda hiçbir süt firması USK’nın belirlediği fiyatlarla süt alışverişi yapmıyor” ifadelerini kullandı.

USK’YI TEKRARDAN TOPLAMALIYIZ

USK’nın üretici için olması gereken kuruluş olduğunu da sözlerine ekleyen Öztürk, USK’nın olmadığı yerde ülkenin her yerinde çiğ süt alımlarında farklı fiyatların konuşulduğunun altını çizdi. Öztürk,  “USK’daki arkadaşlar veya Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Bakanımız 2023 yılında USK’yı tekrar toplamak ve işlevini geri vermek zorunda. Çünkü UKS olması gereken bir kuruluş. USK’nın olmadığı yerde fiyatların nerelerde olduğunu gördük. Çiğ süt fiyatları ülkenin bir yerinde 8 TL, bir diğer yerinde 9,5 TL, başka bölgesindeyse 11 TL’den bahsedenler var. AB onaylı süt dediğimiz sütlerde de 12-13 TL’lerden bahsedenler var. Fiyat makasının bu kadar açık olduğu bir yerde küçük çiftçinin yaşama şansı yok. Bu yüzden UKS’nın yeni yılda Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın da emirleri doğrultusunda tekrar toplanacağını düşünüyorum. Belirli bir süt fiyatı açıklayacağını da düşünüyorum. Günün şartlarında geri kalmamak şartıyla… Bu konuda üreticiler olarak yapmamız gereken varsa, biz de yapalım. Ürettiğimiz ürünler için uygun bir pazar bulamazsak, üretmemizin bir anlamı kalmayacak. Kısacası hayvancılığımıza sahip çıksınlar, destek versinler biz de üreticiler olarak yeri geldiğinde ülkemize, tüketicimize sahip çıkmasını biliriz” değerlendirmesinde bulundu.  Öte yandan dün çıkan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 2023 ve 2024 yıllarında yapılacak çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlemesine ilişkin karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.