TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem bölgesindeki çalışmaların takipçisi olacağız

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, Türkiye’yi derinden sarsan depremler ile ilgili devam eden çalışmaları meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2023 13:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deprem bölgesindeki çalışmaların takipçisi olacağız

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremler ile ilgili devam eden çalışmalar ve etkilenen depremzedelerin sorunlarını yeni dönemde meclis gündemine taşıdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının cevaplaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Milletvekili Bilici yaptığı açıklamada; Türkiye büyük depremlerin meydana geldiği yüksek sismik aktif Anadolu plakası üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda coğrafi konumu nedeniyle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Güney Anadolu Fay Hattı gibi birçok farklı fay hatlarına sahiptir. Bu fay hatları, Türkiye'nin neredeyse tamamında deprem riski yaratan büyük kırılma hatlarıdır. Bunlardan Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin en uzun fay hatlarından biridir. Bu fay hattı, Türkiye'nin doğusuna kadar uzanmakta olup, hat üzerinde 1983’ten bu yana 6 büyük deprem meydana gelmiştir. 2011 Van Depremi, bu fay hattının en yıkıcı depremlerinden biri olmuş ve hatırlanacağı üzere yüzlerce insanımız hayatını kaybetmişti. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş depremleri bunların en büyüğü olmuştur. 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü ege denizi olan deprem İzmir’i etkilemiş, maalesef büyük yıkıma yol açarak, 117 kişi yaşamını yitirmişti. Bu vesile ile bir kez daha deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de sabır diliyorum.  Ülkemiz genelinde 1900-2023 yılları arasında 269 deprem meydana gelmiştir. Yaşanan bu depremlerde can kaybı ve ağır hasar bakımından en büyük depremler arasında 2023 Kahramanmaraş ilk sıralardadır. 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem, şiddet ve kapsadığı alan açısından yakın tarihimizde eşi benzeri olmayan büyük bir felakete dönüşmüştür.  Büyük yıkımların olduğu 11 ilimizde maalesef 50 bin 500 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ifade edilmiş ve yarım milyondan fazla binanın hasar gördüğü açıklanmıştır. Bu felaket karşısında bütün ayrıştırma çabalarına rağmen aziz milletimiz, güçlü bir birlik ve beraberlik sergileyerek deprem bölgesinin yardımına koşmuş, evini açmış, ekmeğini paylaşmış büyük bir dayanışma örneği sergilemiştir.

Yurt içi ve yurt dışından gelen bağışların nasıl kullanıldığı, deprem yaralarını sarmak amacıyla nelerin yapıldığı, hayatın normale dönmesi için elzem olan kalıcı konutların ne zaman teslim edileceği, borçlandırmanın nasıl yapıldığı ve neye göre artacağı gibi hususları içeren aşağıda ki şekilde toplam 11 soruluk bir soru önergesi vererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın cevaplamasını istedik;

1.     Deprem nedeniyle ne kadar yapı yıkılmıştır? Etkilenen bölgede ağır hasar, orta hasar ve az hasarlı olmak üzere kaç adet bina tespit edilmiştir? Bugüne kadar risk teşkil eden ağır hasarlı kaç bina yıkılmıştır?

2.     Enkaz kaldırma çalışmalarında yeni cansız bedenlere ulaşıldığını duyuyoruz. Deprem bölgesinde enkaz altında kaldığı bilinen, kayıp veya cesedine ulaşılamayan kaç vatandaşımız var? Bu konu ile ilgili özel bir çalışma var mıdır?

3.     Deprem nedeniyle oluşan enkazın ne kadarı taşındı? Enkaz döküm alanlarının tespiti nasıl yapılmıştır, yerler belirlenirken çevresel etkiler dikkate alınmış mıdır?

4.     Depremzedelerin geçici barınmalarını sağlayacak şekilde bugüne kadar kaç adet konteyner kurulmuştur? Konteynerlerin yurt içi ve yurt dışı temini nerelerden, hangi usullere göre nasıl yapılmaktadır?

5.     Depremzede olarak evleri ağır hasarlı olan hak sahiplerinin tamamına kalıcı konut verilecek mi?

6.     Yurt içi ve yurt dışından toplanan bağışlar ile deprem vergisi dikkate alındığında deprem konutlarının hak sahiplerine ücretsiz verilmesi hususunda bir çalışma var mıdır?

7.     İnşaat maliyetlerinin her gün artması nedeniyle orta hasarlı konut ve işyerleri için tahsis edilen güçlendirilme kredi limitinin arttırılması hususunda bir çalışmanız var mıdır?

8.     Önemli kültürel ve tarihsel değerlerimizi barındıran şehirlerin yeniden dönüşümünde söz konusu varlıkların korunması için hangi çalışmalar yapılmış veya planlanmıştır?

9.     Deprem bölgesinin çok geniş bir alana yayılması, şehirlerde ki alt yapıların kullanılamaz hale gelmesi gibi birçok nedenden dolayı depremzedelerin yaşadığı travma halen devam etmektedir. Hayata tutunmalarını sağlayacak en önemli etken olan, kalıcı konutlar ne zaman teslim edilecektir?

10.  Hak sahipleri neye göre borçlandırılacak? Kalıcı konutların geri ödemesi ne zaman başlayacak? Deprem konutlarındaki fiyat artışı neye göre yapılacak?

11.  Bölgede Kentsel Dönüşüm çalışmaları başladı mı? Başlamadıysa bununla ilgili bir çalışma veya planlama var mıdır? HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.