TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eris yaz pikine yol açtı… Hastaneye yatışlar artıyor!

Yeni varyant Eris’e dair detaylar paylaşan TTB, tüm dünyada azalan taramalara karşın, salgında ‘yaz pikine’ yol açtığını ve durumun hastaneye yatışlara da yansıdığını kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2023 10:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eris yaz pikine yol açtı… Hastaneye yatışlar artıyor!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu ve TTB Merkez Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı. Yeni varyant Eris’e dair de detaylar paylaşan TTB, tüm dünyada azalan taramalara karşın, salgında ‘yaz pikine’ yol açtığını ve durumun hastaneye yatışlara da yansıdığını kaydetti. Test yapılmadığı takdirde virüsün de tespit edilemeyeceğini söyleyen TTB, hem ulusal hem de uluslararası yetkili kuruluşların, aşı eşitsizliği, aşı kararsızlığı ve aşı karşıtlığıyla mücadele konusunda yeterli çabayı göstermediğini öne sürdü.

TTB, dünyada son aylarda Kovid-19 günlük vaka sayısının 100 binin altında, ölüm sayısı ise binin altında olmakla birlikte halen salgının sürdüğünü belirtti: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 16 Ağustos 2023 tarihine kadar dünyada 769 milyon 806 bin 130 kesinleşmiş vaka ve buna bağlı olarak 6 milyon 955 bin 497 ölüm meydana geldi. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın toplam vefat sayısı olarak paylaştığı 102 bin 174 sayısına rağmen pandemi kaynaklı 300 binden fazla ölümün olduğunu biliyoruz.”

ERİS YAZ PİKİNE YOL AÇTI

Kovid-19 virüsünün halen gelişimini sürdüğünü belirten TTB, şu bilgileri açıkladı: “DSÖ’nün izleme aldığı iki yeni Omicron alt varyantı; EG.5 (Eris) ve BA.2.86’dır. Eris tüm dünyada azalan taramalara karşın, salgında “yaz pikine” yol açtı ve hastaneye yatışlara da yansıdı. Pirola olarak adlandırılan BA.2.86 ise ‘hipermutant’tır. Aşı ve hastalıkla ilişkili bağışıklıktan kaçabileceği endişe verici. Önümüzdeki süreçte yeni varyantlar nedeniyle vaka sayılarının artabileceğinden bahsediliyor. DSÖ ve ilgili kuruluşlar salgın taramalarının sürdürülmesi ve yeni sezonda, sonbaharda, ileri yaş ve eşlikçi hastalıkları olanların aşı tekrarı ve bireysel önlemler ile korunmalarının önemine dikkat çekiyor. Hekimler tüm yaz boyunca süregiden ‘yaz gribi’ gibi alışılmadık bir salgın ile karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. Ancak bireysel ve atık su taramaları yapılmadığı için ülkemizde ‘yaz gribi’ ve ‘ishal’ salgınları ile Kovid-19 yeni varyantları arasındaki bağlantı kurulamıyor.”

TEST YAPILMAZSA VİRÜS DE TESPİT EDİLEMEZ

Açıklamanın devamında ise şunlar yer alıyor: “Sağlık Bakanı’nın söylediği gibi yeni varyantların ülkemizde görülmediğini söylemek kanıta dayalı değildir. Çünkü test yapılmazsa virüs de tespit edilemez. Hem ulusal hem uluslararası yetkili kuruluşlar, ne aşı eşitsizliği ne de aşı kararsızlığı ve aşı karşıtlığıyla mücadele konusunda yeterli çabayı gösterdi. Türkiye nüfusunda Kovid-19 aşısı ile iki doz aşılananların oranı yüzde 62,4. Üç doz aşılananların oranı ise yalnızca yüzde 33,1. 2023 senesinde yapılan toplam Kovid-19 aşısı sayısı yaklaşık 110 bin, Ağustos ayında ise bu sayı yalnızca bin civarında. Ülkedeki mevcut Kovid-19 aşısı çeşitleri ve sayısı hakkında toplumu bilgilendirmek ve gerektiğinde aşılanmaya teşvik etmek Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevidir. Kovid-19 bitmedi, halen hayatımızda duruyor. Yaşlı ve kronik hastalar başta olmak üzere toplumun hem Kovid-19 hem de diğer bulaşıcı hastalıklardan korunması için gerekli önlemlerin alınması hayati önemde.”

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni varyant 'Eris' hakkında bilinmeyenler!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.