TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için bunları tüketin

Değişen hava şartlarından beslenme ile etkilenmemek mümkün mü? Uzmanına sorduk…

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 09:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için bunları tüketin

Bir sıcak bir soğuk ve rüzgarlı havalar derken baş ve mide ağrıları, ansızın gelen üşümeler, hapşırmalar, halsizlik ve burun akıntıları kaçınılmaz olmaya başladı. Peki, bunun önüne geçebilmek için nasıl beslenmeliyiz?  Vatandaşların süreç içerisinde nelere dikkat etmesi gerekiyor? Değişen hava şartlarından beslenme ile etkilenmemek mümkün mü? Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve modu yükselten gıdalar neler?

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan’a sorduk… Beslenmeye dikkat ederek hava geçişlerinden etkilenmeden kurtulabilmenin mümkün olduğunu kaydeden Zünbülcan, bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak ve psikolojik olarak iyi hissetmek için gerekenleri sıraladı.

deniz zünbülcan

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İKİ NOKTA

“Eylül ayı itibari ile havanın bir sıcak bir serin oluşu, güneşin yerini yavaş yavaş bulutlara bırakması ne yazık ki çoğu kişide halsizlik, baş ağrıları, depresyon, burun akıntısı, hapşırmaların yaşanmasına neden olmaya başladı” diyen Zünbülcan, şunları ekledi: “Beslenmenize dikkat ederek hava geçişlerinden etkilenmeden kurtulabilmeniz ise mümkün. Bu noktada dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Bir tanesi bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak, diğeri ise psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan besinlerle modunuzu yükseltebilmeniz.”

Sarımsak

Sarımsak hem anti-viral hem de anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Sarımsağa keskin kokusunu eterli ve kükürtlü yağlardan oluşan allil sülfit maddesi vermektedir. Bu madde ile hayvanlar üzerinde deney yapılmıştır ve bu deneyde allil sülfit maddesinin kanserojen maddeleri etkisiz hale getirdiği görülmüştür. Sarımsak ve bileşenleri tümör yayılmasını dahi önleyebilmektedir.

Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Çok güçlü bir anti-kanserojendir. Kanser oluşumuna engel olur. Kanser tedavisi sırasında iyileşme sürecini hızlandırır. Kemoterapi, tedavi sırasında oluşan mide bulantılarını azaltır.

Limon

İçeriğindeki sitrik asit nedeniyle enzim aktivitesini artırıp karaciğeri temizler dolayısıyla toksik maddelerin atımını hızlandırır. Balgam oluşumunu azaltır. Toksik maddeleri atmasının yanı sıra sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle mevsim geçişlerinde kabızlık sorunu yaşayanlar için de iyi bir besindir. Enfeksiyonlara karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kanser savaşçısıdır. Hem bağışıklık sistemini güçlendirmesi hem de sindirim sistemini düzenlemesinden dolayı Amerikan Kanser Derneği kolon kanserine karşı etkisini onaylamıştır.

Sumak

Sumağın yapısındaki gallotannin, bazı flavanoidler gibi işlevsel besin ögeleri ile antibakteriyel rolü bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve nezle gibi bakteriyel problemlerde olası tedaviye ek bir katkısı bulunabilir.

Yumurta

Tüm esansiyel amino asitleri içermesi ve vücutta neredeyse tam olarak kullanılması açısından anne sütünden sonra dünyada bulunabilecek en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Ayrıca bazı antioksidanlar da içerir. Sahip olduğu esansiyel yağ asitleri de yumurtayı bir süper besin haline getirmektedir.

beslenme 3

MODUNUZU YÜKSELTMEK İÇİN

Muz: Magnezyum içeriği nedeniyle mutluluk vericidir. Magnezyum yetersizliği depresyon, uykusuzluk ve sinirlilik haline neden olur. Beslenme programında yeterli miktarda magnezyum alımı iş stresini yenmeye ve genel stres yönetimine yardımcı olur.

Ceviz: Selenyumdan zengin bir besin olması nedeniyle mutluluk halini arttırmaya yardımcıdır. Antioksidan özelliği ve vücutta seratonin salgısını arttırmaya yardımcı olan ceviz aynı zamanda omega-3 yağ asidi içeriği nedeni ile kalp sağlığını da korumaya yardımcıdır.

Avokado: Avokado sadece salatalarda, soslarda kullanılan bir malzeme değil aynı zamanda önemli bir omega-3 kaynağı olan çok değerli bir besindir. Bu esansiyel yağ asidi olumlu bir duygu durumu sağlamada, konsantrasyonu artırmada, stresi ve anksiyeteyi azaltmada yardımcı olur.

Hindi Eti: Kendimizi daha iyi ve dinamik hissetmemize yardımcıdır. İçerdiği tirozin isimli protein yapı taşı, noradrenalin ve dopamin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak strese olan dayanıklılığı ve stres yönetimi konusunda daha rahat olmayı sağlar.

Tam Buğday Ürünleri: B vitaminleri, sinir sisteminin doğru çalışmasında ve vücutta sinir iletilerinin sağlıklı bir şekilde aktarılmasında görevlidir. B vitaminlerinden zengin olan tam tahıl ürünlerinin de stresi kontrol etmede ve kendini iyi hissetmede önemli role sahiptir.

Yağlı balıklar: Her ne kadar çoğu kişi yağından korksa da oldukça önemli ve sağlıklıdır. Omega-3 yağ asidinin önemli bir kaynağıdır. Bu da stresin azaltılmasında başlıca bir besin olduğu durumunu açıklar. Omega-3 yağ asidi ve yağlı balıkların depresyonun hafiflenmesinde etkili olduğu birçok çalışma sonucunda bulunmuştur çünkü omega-3 yağ asitleri sinir hücrelerinin iletişimini kolaylaştırır. Yağlı balık olarak; somon, ringa balığı, uskumru, sardalya ve göl alabalıklarını tercih edebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİREN SMOOTHİE

1 bardak kefir

1 fındık büyüklüğünde taze zencefil

1 limon suyu

1 tatlı kaşığı sumak

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderize edin ve bekletmeden tüketin.

MODUNUZU YÜKSELTECEK SMOOTHİE

1 bardak süt

1 tane yerli muz

2 tam ceviz

1 yemek kaşığı ham kakao tozu

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderize edin ve bekletmeden tüketin.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.