TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maaş krizi tırmanıyor: “Karşıyaka işçisi köle değildir!”

Karşıyaka Belediyesi’nin 2 iştirakinde ödeme aksaklıkları nedeniyle patlak veren kriz devam ediyor. Belediye binası önünde eylem yapan sendika ve işçiler, maaşlarının parça parça değil, tek seferde ödenmesini isteyerek, “Karşıyaka işçisi köle değildir” diye haykırdı

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 09:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Maaş krizi tırmanıyor: “Karşıyaka işçisi köle değildir!”

ÇAĞLA GENİŞ
Karşıyaka Belediyesi iştirakleri Kent A.Ş. ve Personel A.Ş.’de ödeme aksamaları nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor. Yüzlerce işçiyi ilgilendiren süreci protesto etmek amacıyla daha önce yapılan 1 saatlik iş bırakma eyleminin ardından bu kez DİSK Genel İş 8 Nolu Şube’nin çağrısıyla Karşıyaka Belediyesi önünde eylem düzenlendi. Eylemde “Emek ucuz hayat pahalı bu böyle gitmez, hakkımızı istiyoruz geçinemiyoruz” yazılı pankart açan işçiler, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Karşıyaka işçisi köle değildir”, “İş ekmek yoksa barış da yok” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Eylemde açıklamayı Genel İş 5 Nolu Şube Başkanı Deniz Gümüştekin okudu.



ŞUBAT MAAŞI HENÜZ ÖDENMEDİ
İşçi maaşlarının aylardır eksik yatması nedeniyle yaşanan mağduriyetleri anlatan Gümüştekin, “Karşıyaka Belediyesi çalışanlarının maaşı, aylardır gününde yatmıyor, eksik yatıyor, geçmiş dönem ücret alacakları ödenmiyor. Personel A. Ş. çalışanlarının; şubat ayı maaşının yüzde 50’si, 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesi’ne ait bir aylık geriye dönük alacağı ödenmemiştir. Kent A.Ş. çalışanlarının ise, ocak ayı maaşından parça parça (5.000 TL+2.000 TL+1.500 TL+3.000 TL), toplamda 11.500 TL yatırılmış, geri kalanı yani yüzde 25-30’ a yakını ödenmemiş olup, şubat ayı maaşı henüz hiç ödenmemiştir. 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesi’ne ait bir aylık geriye dönük alacağı ve 2021 yılından 2 ikramiyesi henüz ödenmemiştir. Bugüne kadar Karşıyaka Belediyesi’nin önünde toplansak da basın yoluyla demeç versek de, üretimden gelen gücümüzü kullanarak 1 saat iş bıraksak da sesimizi kimse duymak istemiyor. İşçinin sesini, çaresizliğini, evine ekmek götüremeyişini, ev sahibine ‘kirayı ödeyemiyorum maaşım yarım yattı’ derkenki mahcubiyetini, eşiyle artık kavga etmemek için eve geç gidişini, kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankaların haciz koyduğunu, bankadan borç alamadığı için tefeciden borç aldığını, onu da ödeyemeyecek duruma geldiğinde ölüm korkusu yaşadığını, intiharın eşiğine geldiğinde ‘ölürsem çocuğuma kim bakar’ diyen yardım çığlığını, yapacak bir şey kalmadığı için yaşadığı çaresizliği, görün, duyun artık. Duymuyorsunuz, duyun, duyun artık” dedi.



HER KURUŞ HAYATİ ÖNEM TAŞIR
Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katıldığı bir televizyon programında sürece ilişkin yaptığı, “Personele borç dedikleri çok düşük miktarda bir borç, yani personelin eline geçecek bu para onlar için çok büyük hayati öneme sahip değil” açıklamasına tepki gösteren Gümüştekin, “Evet para yok biz anlamak istiyoruz, ancak evde çocuk, eş, mahalledeki bakkal, ev sahibi, banka, tefeci anlamıyor, anlatamıyoruz. Peki, siz bize bu durumu anlattığınızda sorun bitti mi zannediyorsunuz; sizin için belki bitiyor ancak çalışanlar için asıl sorun o zaman başlıyor. Sayın belediye başkanı bir TV programında ‘Personele borç dedikleri çok düşük miktarda bir borç, yani personelin eline geçecek bu para onlar için çok büyük hayati öneme sahip değil’ demiştir. Bu enflasyonda, bu yoklukta aldığımız her bir kuruş, bizim için hayati önem taşır, her bir kuruş bizim alnımızın teridir, çocuğumuzun ekmeğidir. Biz bu maaşlarla bir ay boyunca geçinmeye çalışıyoruz, alamadığımız için artık geçinemiyoruz… Alacaklarımızın hepsi, bizim için hayati önem taşıyan, hayatımızı idame ettirdiğimiz ücretlerimizdir, bu sözleriniz Karşıyaka Belediyesi çalışanlarını derinden yaralamıştır. Çözüm ise basın yoluyla kamuoyuna anlattıklarınız değil, aslolan işçinin evine götüreceği ekmeği, çocuğunun cebine koyacağı harçlığı, ödeyeceği faturaları düşünmeden yaşamak istemesidir” ifadelerini kullandı.

PARÇA PARÇA DEĞİL TEK SEFERDE!
Konuşmasının sonunda işçilerin taleplerini ileten Gümüştekin, “Maaşlarımızın ve ücret alacaklarımızın, zamanında ve düzenli olarak ödenmesini istiyoruz! Maaşlarımızın, parça parça değil, tek seferde ödenmesini istiyoruz! Maaş ve alacaklarımızın ödenmediği bir süreçte; işçi alımlarının durdurulmasını istiyoruz. Personel A.Ş. çalışanlarının protokolünün bir an önce imzalanmasını istiyoruz. Biz işçiler olarak bugüne kadar sorumlu bir davranış gösterdik, bundan sonra da bu sorumlu davranışı sizden talep ediyoruz. Derdimiz kavga değil, derdimiz işçinin, emekçinin, çalışanın ekmeğidir. İşçilerin maaşları ve diğer alacak ücretleri bir an önce ödenmeli, işçi huzurla işinin başında olmalı ve bundan sonraki süreç, birlikte yürütülmelidir. Aksi halde eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir” açıklamasını yaptı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.