TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanlık fiyatlarında yüzde 140’lık artış var

Bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüzde 130-140 oranında arttığını söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Şenkara, “Sabit bir piyasa yok” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 05:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kurbanlık fiyatlarında yüzde 140’lık artış var

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla kurbanlık pazarları da hareketlendi. İzmir Kasaplar Odası’na göre et fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığı bir piyasada vatandaş, kurbanlık almak için ciddi bir bütçeyi gözden çıkarması gerekiyor. Oda Başkanı Melih Şenkara, “Geçen seneye göre kurbanlık fiyatlarında yüzde 130-140 gibi bir artıştan söz edebiliriz. Ancak daha Kurban Bayramı’na var. Et piyasasında fiyatlar iki-üç günde değişiyor. Sabit bir piyasadan bahsedemeyiz. O yüzden her an her şey olabilir” dedi.

SABİT BİR PİYASA YOK!

Sabit bir piyasanın olmadığını söyleyen İzmir Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Melih Şenkara, “Şu an sabit bir piyasa yok. Fiyatları ortalama olarak verebiliyorum. İki yıl öncesine kadar bunu söyleyebiliyorduk ama şu anda böyle bir rakam veremiyoruz. O yüzden esnek fiyat aralığı sunabiliriz. 31 aralıktan günümüze kadar yüzde 100’den fazla artış var. Geçen sene 3 bin 750 lira ile 4 bin 500 lira aralığındaki bir kuzu, bugün 7 bin 500 lira ila 8 bin TL lira arasında değişiyor. Şu an et fiyatlarıyla paralel gittiği için bu artışı da normal karşılıyoruz. Geçen seneye göre kurbanlık fiyatlarında yüzde 130-140 gibi bir artıştan söz edebiliriz. Ancak daha Kurban Bayramı’na var. Et piyasasında fiyatlar iki-üç günde değişiyor. Sabit bir piyasadan bahsedemeyiz. O yüzden her an her şey olabilir” diye konuştu.

ET SATIŞLARI 3’TE BİR DÜŞTÜ

Et satışlarında ciddi bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken Şenkara, stabil bir piyasasın oluşması gerektiğini vurguladı. Şenkara, “Üretici geçen yıl 10 küçükbaş sattığında bir büyükbaş alabiliyorsa, bu yıl da 10 küçükbaş sattığında bir büyükbaş satın alabilmeli. Piyasa fiyat rekabetini bu şekilde oturtabilir. Yani üretici için alabilirlik aynı olmalı ki üretimi devam etsin. Ama şu an bu durum yok. Stabil bir piyasanın oluşması gerekiyor. Bunu sadece et olarak algılamıyoruz. Ekonomik güç düştüğü için et satışları 3’te bir oranında düştü. Alabilirliği yükseltmek lazım. Bu da asgari ücretle olmayacağı aşikar. Çalışan grubunun ücretlerinin enflasyonla orantılı oranda yükselmesi gerekiyor. Yakın zamanda bildiğim kadarıyla memura zam yapıldı. Bu bütün piyasaya yayıldığı zaman rahatlama olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

HER ŞEYİN FİYATI BEŞ KAT ARTTI

Her şeyin beş kat arttığı bir piyasada bonfile fiyatının gündem olmaması gerektiğini belirten Şenkara, “Konuştuğumuz fiyat bonfile fiyatı. Altın et grubunda bir et. Alım zorlaştı ve bunun bilincindeyiz. Lakin kıymanın 400 lira olduğu dönemde bonfilenin 700 TL olmaması zor olurdu. Neden diyecek olursanız; bugün sardalyanın kilosu 100 liraya çıkmış. Barbun balığının kilosu bin 500 lira olmuş. Tamam fiyatlar arttı ama sadece ette bir artış olmadı. Her şey beş kat arttı. Bonfile fiyatının gündem olacak bir şey değil aslında” dedi.

İZMİR KASAPLAR ODASI FİYAT LİSTESİ

İzmir Kasaplar Odası’nın 2023 canlı baskül kurban satış fiyat listesi (Kg/TL) şu şekilde oluştu: Dana 160 TL, Düve 145 TL, inek 135 TL, kuzu kuyruksuz 160 TL, kuzu kuyruklu 155 TL, koyun kuyruksuz 130 TL, koyun kuyruklu 125 TL, erkeç 135 TL, keçi 130 TL olarak hesaplandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.