TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pazar esnafından seçim çıkışı: “Birbirimizi aldatmayalım”

Seçimden önceki son düzlüye girilirken, pazar esnafı da görüşlerini dile getirdi: “Hepimizde biliyoruz ki seçimden sonra birçoğumuz unutulacak!”

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 11:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Pazar esnafından seçim çıkışı: “Birbirimizi aldatmayalım”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

14 Mayıs seçimleri için geri sayım başladı. Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem TBMM'yi seçmek için sandık başına giderek oy kullanacak. Süreç içerisinde toplumun farklı alanlarında hizmet sunan birçok kesimin taleplerini kamuoyuna aktardık. Pazar esnafı da hayat pahalılığından, ekonomideki istikrarsızlıktan ve tarımda yaşanan olumsuz gelişmelerden nasibini alanlardan.

Siyasi aktörlere seçim öncesi taleplerini dile getiren İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Bugün Antalya’da salatalık 6 lira ise buraya gelinceye kadar yüzde 100 zam ile tezgahlarda müşteriye satılıyor. Olan sana, bana kısacası halka oluyor! Çiftçilerin mesleğe teşvik edilmesi, bilinçli ekim olması gerekiyor. Tüm bunlar olmadığı için soğan, patates gibi en temel gıda ürünleri canımızı yakmadı mı? Esnaf olarak seçim sonrasından ümitli miyiz, değil miyiz inanın bilmiyoruz. Bürokratlar seçimden sonra çok fazla zam ile karşılaşmayacağımızı söylüyor. Birbirimizi aldatmayalım” dedi.

İPİN UCUNU ÖYLE BİR KAÇIRDIK Kİ…

Masrafların çok ağır olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini, anlatmaya da devam ettiklerini kaydeden Başkan Erişen, “Pandemi, ekonomik kriz, deprem, hayat pahalılığı derken ipin ucunu öyle bir kaçırdık ki esnaf olarak tek başımıza toparlamak mümkün değil. Bakınız, bugün Antalya’da salatalık 6 lira ise buraya gelinceye kadar yüzde 100 zam ile tezgahlarda müşteriye satılıyor. Olan sana, bana kısacası halka oluyor! İşçiliğinden tutun haline, ulaşımına kadar… Her şey para ile. Pazarcı da bir insan, geçimini en insani şartlarda sağlamak için uğraşıyor. Bunu yaparken de zarar etmemeye çalışıyor. Zarar etmemesi için de zam yapmak zorunda kalıyor, olan yine tüketiciye oluyor. Mal tezgâha gelene kadar hem satıcıdan hem müşteriden giden gidiyor.”  

ÜÇ, BEŞ KURUŞU OLAN DOLARDAN MEDET UMUYOR

“Çiftçinin desteklenmesi lazım” diyen Erişen, “Çiftçilerin mesleğe teşvik edilmesi, bilinçli ekim olması gerekiyor. Tüm bunlar olmadığı için soğan, patates gibi en temel gıda ürünleri canımızı yakmadı mı? Bilinçli ekim söz konusu olursa tüccarların da elinde mal stoku bu kadar az olmaz. Esnaf olarak seçim sonrasından ümitli miyiz, değil miyiz inanın bilmiyoruz. Bürokratlar seçimden sonra çok fazla zam ile karşılaşmayacağımızı söylüyor. Fakat şimdiden insanlar dolara saldırmaya başladı. Elinde üç, beş kuruşu olan bile dolardan medet umuyor. Sabah bir kardeşimiz bankadan dolar almaya gitti, 10 binden fazla vermiyorlarmış. Birçok vatandaşımızın kafası karışık. Bir kesim canhıraş altın alıyor, başka bir kesim döviz kuyrukları oluşturmuş. Belirsizlik ortamı söz konusu!” dedi.

BİRBİRİMİZİ ALDATMAYALIM!

Mevcut iktidarın seçimi kazanması halinde zamların kaçınılmaz olduğunu düşünen Başkan Erişen, şöyle devam etti: “Fakat Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu seçilirse de öyle 3-5 ayda durumun toparlanacağını tahmin etmiyorum. En az 1 ya da 2 sene. Birbirimizi aldatmayalım. Bütçede ne var ki? Ne ile enflasyonu, fiyatları düşürecek? Dün bile memura yapılacak olan zam açıklandı. Ama hepimizde biliyoruz ki seçimden sonra birçoğumuz unutulacak! Her şey güzel olacak deniliyor, tüm olumsuz şeyleri yaşadık. Bu söze katılmak dışında elimizden başka hiçbir şey gelmiyor.”

İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ

Başkan Erişen son olarak, “Halde çalışan esnafın halini soran yok. Satışları o kadar kötü ki. Her bir dükkânda en az 5-6 kişi çalışıyor. Hamalıdır, satıcısıdır, katibidir, kasacısıdır… Halcilik yaptığım için bunu da biliyorum. Belediyelerin kiralara yaptığı yüzde yüzlük zammı da hesaba katarsak işin içinden çıkamıyoruz… 6 Şubat’ta ülke olarak çok acı günler yaşadık. Deprem gerçeğiyle her an yüzleşebiliriz. Pekiyi olası bir afette İzmir’deki pazar yerleri hazırlıklı mı? Bir eksilik varsa tamamlanmalı. Kahramanmaraş’taki deprem sonrasında çadırları sokakların kenarlarına yerleştirdiler. Böyle olmaz. Pazaryerlerine özen gösterilim ki yarın olası bir depremle karşılaşırsak vatandaşın toplanma alanı olsun. Örneğin, İzmir’deki kentsel dönüşüm planlarını incelediğimde konuya duyarlı davrandıklarını görmüyorum” eleştirisinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.