TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayalar davasında söz tanıkların: Villalarla ilgili ne söylendi?

Geçtiğimiz Temmuz ayında Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Menderes Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyon kapsamında yargılanan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar davasında ikinci celse gerçekleştirildi. Tanıkların dinlendiği duruşmanın ana gündemi iddialara konu villalardı

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 07:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kayalar davasında söz tanıkların: Villalarla ilgili ne söylendi?

2019 yerel seçimlerinde CHP’den aday olarak Menderes Belediye Başkanı seçilen ve ‘yolsuzluk’ iddialarıyla yargılanan Mustafa Kayalar, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Kayalar, geçtiğimiz Temmuz ayında Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Menderes Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyon ile gözaltına alınmış, ardından da görevden uzaklaştırılmıştı. Rüşvet suçlamalarıyla 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlamıştı.

Öte yandan; bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmada sanık Mustafa Kayalar, Kayalar'ın avukatlığını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve eski Yargıç Murat Aydın ve tarafların avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmada tanıkların ifadeleri dinlenirken, 16 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ilk celsede ifadesi alınamayan ve iddiaların odağında yer alan Bien Otel’in sahibi Nurullah Ercan’ın ifadesi Ercan’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden hastaneye kaldırılması nedeniyle yine alınamadı.

kayalar duruşma

SURAL: ELİMDE KANIT YOKTU

Bir önceki celsede zorla getirtilme kararı çıkarılan Nurullah Ercan’ın Marmaris’teki oteline komşu olan otelin sahibi tanık Volkan Sural, “Biz burada sanıklardan Nurallah Ercan ile otel komşusuyuz. Bundan 3 yıl önce kadar sahil kiralamayla ilgili sürtüşme yaşadık. O dönemde birbirimizi resmi kurumlara şikayet ettik. Ama ben o dönem bu şikayetlerimin takibini yapmadım” dedi.

Hakimin “Teknik bilgi ve detaylara nasıl ulaştınız” sorusuna yanıt veren Sural, “Ben otel sahibiyim. Gidip ölçüm yapmadım. Genel olarak otellerde bu tip durumlarda rastlanabilecek durumlara hakimdim. Otellerde böyle bir şey yapılabilir diyeydi. Elimde bir kanıt ve belge yoktu. Ben Menderes’e hiç gelmedim” ifadelerini kullandı.

Hakimin Mustafa Kayalar’ın ‘ihbarı bekletin’ talimatı iddiasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Sural, “Tamamen burada karşı tarafı suçlamak için yazılmış şeyler. Gerçek bir bilgiye dayanmıyor” dedi.

ÖZKAN: BELEDİYEDEKİ RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN GÖSTERDİK

Başkan Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak’tan iddianamede de yer alan villayı satın alan tanık Duygu Özkan, “Ben söz konusu evi Ruhi Durak’tan 1 milyon 400 bin liraya satın aldım. Emlakçı vasıtası ile aldım, Kendisini tanımam. İş Bankası’ndaki hesabımdan bütün para aynı gün çekilmiştir. 15 bin lira eksiğim vardı. Birini Merzifon’daki avukat, diğerini de Balıkesir’deki kardeşimden isteyerek 1 milyon 400 bin liraya tamamladım. Belediyedeki rahiç üzerinden gösterdik. Sanırım harcı az göstermek için böyle yapıldı. Bunu emlakçı söyledi, ben de bedeli ödedim. Halen taşınmazı kendim kullanmaktayım” diye konuştu.

GÖKDEMİR: O DÖNEMDE ORADAKİ VİLLALAR 500-550 BİN LİRAYDI

İddialara konu dönemde bölgedeki villalardan birini almak isteyen tanıklardan Mehmet Gökdemir, “Ben başkanın görevden alındığını biliyorum. Ben İzmir ilinde ikamet ederim. Söz konusu olan arsayı Bodrum’daki yerin biz bakımını yapıyorduk. Bodrum’daki Akyarlar 133 ada 9 parsel 27 nolu bağımsız bölümü ben ve bir doktor arkadaşımla beraber almaya karar verdik. 29 Ocak 2021 tarihinde KDV dahil 550 bin ve 550 bin lirayla pazarlık yaptık ve karşılığında 50 bin lira kaparo gönderdik. Sonra ekspertiz yaptırdık. Ekspertiz raporunda söz konusu yerinde 800 bin lira olduğu, sigortaya değerin 600 bin lira olduğu ortaya çıktı. Bize ‘o kadar bekleyemeyiz, başkasına satacağız’ dediler. Biz de tamam dedik ve paramızı geri aldık. O dönemde oradaki villaların rayiç bedelleri 500-550 bin liraydı” diye konuştu.

DEMİRCİ: VİLLA İŞ KARŞILIĞI VERİLDİ

Tanıklardan hem Bodrum hem de Menderes’teki projelerin inşaat şefi İbrahim Demirci, “Ben Ertan Bey’i (Sanıklar arasında yer alan Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç) 2016 yılından beri tanırım. Bizim bütün projelerimizde mobilya şefliği yapmaktadır. Bodrum'daki projemizde de yine kendisi ile çalıştık. Barter sistemiyle kendisine villa verilmiştir. Firmamız genelde iş karşılığı daire vermektedir. Daha önce de uyguladığımız bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

Hakimin “Ertan Güleç ne kadar çalıştı” sorusuna yanıt veren Demirci, şunları söyledi; “Kendisi Bodrum’daki 35 villalık yerde 35 villanın tamamının mobilya işlerini yaptı. Menderes’te de 30 dairenin İstek Firması’na ait projenin mobilya işlerini yaptı. Ücret olarak da barter sistemi üzerinden anlaşıldı. Bodrum’daki villa projemiz 2017 yılında başladı. Arazi zor ve eğimliydi. 6 ay çalışma yasağı nedeniyle çalışamadık. Bu nedenle kaba inşaat işimiz uzun sürdü. Ertan Bey takribi olarak 2019 yılında çalışmaya başladı. Ben hem Bodrum hem de Menderes’teki inşaatların kalfalığını baştan sona yaptım. Bu villayı alış sebebi Ertan Bey’in mobilya işleri İstek Firması'na yaptığı mobilya işleri karşılığında firmadan aldığı yer.”

AVUKAT GÜL: İKİ İSİM YENİDEN DİNLENSİN

Tanıkların dinlenmesinin ardından konuşan iddia avukatı Nihan Gül, ifadeler sonrası ise, "Gürsel Rüzgar ve İbrahim Yalça’nın beyanları arasında çelişkiler olduğu için tekrar dinlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

AYDIN: İDDİALARIN ÇÜRÜDÜĞÜNE İNANIYORUZ

Tanıkların dinlenmesinin ardından savunma avukatı olarak söz alan Kayalar’ın avukatı Aydın, “Bu davada iddianameye konu olan tek eylem taşınmazın değerine yönelikti. Sizin de gördüğünüz gibi bu taşınmazın gerçek alıcısı olayı olduğu gibi anlattı. İddianamede belirtilen taşınmazın o tarihte yüksek olduğuna ilişkin iddianın çürüdüğüne inanıyoruz. Ekspertiz raporu da bunu doğruluyor. Tanık Zafer’in de beyanları ortada. Kendisi bu ihbarın ticari husumetten kaynaklı olduğunu söyledi. Biz iddia makamının tanıkların yeniden dinlenmesi talebini doğru bulmuyoruz. Çelişkileri gidermek bizim işimiz değil, mahkeme heyetinindir. Sanık Nurullah’ın ifadesi alınmadan davanın sonuçlanamayacağının farkındayız. Ama bu süreç 3,5 yılı bulmuştur. Ve müvekkilim Mustafa Kayalar şu anda görevden uzaklaştırılmıştır ve mağdurdur. Nurullah Ercan’ın getirilip dinletilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme, iddia avukatı Gül’ün bir önceki celsede dinlenen iki tanığın yeniden dinlenilmesi talebinin reddine karar verdi.

Sanık Ertan Güleç müdafinin, sanığın duruşmalardan muaf tutulması talebi de mahkemece reddedildi.

Sanık Nurullah Ercan’ın da hastanede olduğu ve duruşmaya gelebilecek durumda olmadığı kanaati ve beyanlar da dikkate alınarak sanığın hastanede hükümlü bulunduğu anlaşıldığından mahkeme heyetiyle birlikte sanığın bulunduğu hastanede ifadesinin alınmasına karar verildi.

Duruşmanın 20 Ekim Cuma gününe ertelenmesine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 2 yıl süren soruşturmanın sonunda, yargılanmaya esas iddianame hazırlanmış ve iddianamede 2018-2021 yılları, toplam 10 çöp toplama ve iş makinesi kiralama ihalesini incelerken 7 ihalede, 'ihaleye fesat karıştırma' suçunun oluştuğunun belirlendiği ve ihalelerde, kamunun 9 milyon 934 bin lira zarara uğratıldığı iddia edilmişti. İddianamede ayrıca Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, eşi Aslı Kayalar ve kayınpederi Ruhi Durak’ın isminin karıştığı savcılık soruşturmasında banka kayıtları ve tapu dökümlerine yer verilirken Antalya merkezli Bien Otel’den rüşvet alındığı iddia edilmişti.

Kayalar’ın 1 numaralı sanık olduğu duruşmada ayrıca Kayalar ile birlikte görevden alınan Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç, Bien Otel’in sahibi Nurullah Ercan, Ali Bektaş, Mustafa Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak ve Songül Van da sanık olarak yargılanıyor.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasına neden olmuştu: O otelle ilgili önemli gelişme

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.