TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in tarihi kaçak kazılardan çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir’in iki ilçesinde kaçak kazılarda antik dönemlere kalıntıların bulunmasıyla bölgelerle ilgili koruma kararı verdi

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2023 07:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in tarihi kaçak kazılardan çıktı

TENZİLE AŞÇI 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir’deki arkeolojik sit alanına bir yenisini daha ekledi.

Resmî Gazete’de yer alan bilgiye göre; Kiraz ilçesi Çömlekçi Mahallesi Gözlübaba mevkiinde özel mülkiyete kayıtlı tarla vasıflı taşınmazda yapılan kaçak kazıda, M.Ö. 4-5. Yüzyıllara ait olduğu tespit edilen Geç Roman dönemine ait kalıntılar bulunuldu.

Tarihi kalıntıların bulunmasının ardından parsellerin bir kısmının 1. derece arkeolojik sit alanı, bir kısmı da 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. Müdürlük tarafından kaçak kazı hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Alınan karar kapsamında bölgede çıkan Roma dönemine ait taban mozaiği ve etrafında bulunan mimari parçalar dikkate alınarak bölgede daha ayrıntılı çalışma başlatılmasına karar verildi.


BİR KALINTI DA ÇEŞME’DE

İzmir’de kaçak kazılardan tarihin çıktığı başka bir alan ise tatil cenneti Çeşme oldu. İlçenin Ildırı Mahallesi Banyoz mevkiinde İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında “Doğal Sit Alanı” sınırı içerisinde ve “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” kullanımında kalan bölgede Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazlarda yapılan kaçak kazıda Helenistik Dönem’e ait sanduka tipi mezarlar ile yapı kalıntıları, seramik ve çatı kiremit parçalarının bulunduğu belirtildi. 

Yapılan incelemeler doğrultusunda bölgede mezarların ve yoğun kalıntıların olduğu bölgede 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilirken diğer alanlar ise 3. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edildi.


İMARA KAPATILDI

Verilen kararlarla birlikte kalıntıların tespit edildiği bölgeler, yapılaşmaya ve imara kapatılmış oldu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.