TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarım arazisinden Roma tarihi çıktı Haber

Tarım arazisinden Roma tarihi çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla İzmir’deki yeni arkeolojik SİT alanlarına yenilerini eklendi. Bakanlığa bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentin Küçük Menderes havzasında yer alan Ödemiş ve Tire ilçelerindeki kazılarda bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle iki bölgede de arkeolojik SİT kararı verdi. TARIM ARAZİSİNDE BULUNDU Alınan karar kapsamında; Ödemiş ilçesi Pirinçci Köyü’nde tarım faaliyeti sırasında M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenen in-sutu durumda yazıt çıkarıldı. Ayrıca taşınmazın yüzeyinde çok sayıda çatı kiremidi ile az sayıda cam ve mermer parçaları, Roma İmparatorluk dönemi sikkesi ve seramik örnekleri, su kanalı, künk, testi ve hamam binası kalıntılarına rastlanıldı. Alınan kararla birlikte, bölgenin bir kısmı 1. Derece Arkeolojik SİT ilan edilirken bir kısmı ise 3. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi. Alınan kararla birlikte 1. Derece sit olan bölgede hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Alanda yeni tarım alanları açılamayacak, yalnızca sınırlı mevsimlik tarım faaliyetleri gerçekleştirilebilecek. ÖZEL MÜLKİYETTE TARİH ÇIKTI Müdürlük ayrıca Tire ilçesi Küçükkale Köyü’nde özel mülkiyete ait olan taşınmazda yapılan incelemeler üzerine yoğun olarak seramik-çatı kiremit parçaları ve in-situ olmayan mimari bloklar tespit edilmesi sonucunda bölge3. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi.

İzmir Çeşme’nin Mega Projesine ne oluyor? Haber

İzmir Çeşme’nin Mega Projesine ne oluyor?

İzmir’in Çeşme ilçesinde İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen bir proje bulunuyordu. Ancak bu konuyla ilgili Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ tarafından bir açıklama yapıldı. Dağ, “Mega projesi çok tartışmalı bir konu. Bakanlık tarafından da o kadar savunulduğunu görmedim. Ben o konuya hiç girmek istemedim. Bu konuda tartışmalar giderilmeli.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Peki, İzmir Çeşme’nin mega projesine ne oluyor? Rafa mı kaldırılacak? İşte tüm merak edilenler... İzmir Çeşme’nin Mega Projesi Rafa mı Kaldırılacak? İzmir’in en gözde projelerinden biri mega projesiydi. Ancak Hamza Dağ, bu konuda bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamaya göre şu anda bakanlığın bu projeyle çok fazla ilgilenilmediği ve savunulmadığı anlaşılıyor. Ancak projenin rafa mı kaldırılacağı yoksa uygulamaya mı sokulacağı yönünde net bir açıklama henüz gelmedi. İzmir’in Mega Projesi İçerisinde Neler Barındırıyor? İzmir’in Mega projesi en çok merak beklenen projelerden biriydi. Şu anda uygulamaya geçilip geçilmeyeceği yönünde net bir açıklama bulunmuyor. Ancak insanlar proje içerisinde yer alan uygulamaları merak etmektedir. İşte proje içerisinde yer alan uygulamalar: 20 adet golf sahası, yapılacak turnuvalar uygun spor alanları, kongre, fuar, etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, termal turizm tesisleri, ekstrem spor alanları, tarım ve doğa turizmi, film stüdyosu ve sağlık merkezi gibi alanlar yer alacak. Ayrıca turizm tesisleri denize sıfır olarak planlanmamakta ve sahilde geniş bir bant kullanımı olacaktır. İzmir Çeşme’nin Mega Projesi Nedir? Çeşme’nin Mega projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. Bu proje Çeşme yarımadasında yani Çeşme’nin Alaçatısı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile turizm sezonu 12 aya çıkacak ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, Mevlana Meydan'ında başladı Haber

Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, Mevlana Meydan'ında başladı

Festivalin açılış etkinlikleri kapsamında ilk olarak Alaaddin Tepesi’nden Mevlana Meydanı’na kadar 250 semazen ile birlikte “Vuslat Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Yürüyüşe; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, belediye başkanları, protokol mensupları ve vatandaşlar katıldı. Mevlana Meydanı’nda düzenlenen açılış programında sanatçı Ahmet Özhan riyasetinde “Halvet-i Devranı” adlı dua ve zikir program ilgiyle takip edildi. Programın sonunda ise Konya en özel günlerinden birini daha yaşadı. 250 semazenin aynı anda sema ayini şerifi icra ettiği programda manevi atmosfer yoğun şekilde hissedildi. Programı Konya’dan ve Konya dışından binlerce vatandaş ilgiyle takip etti. Başkan Altay tüm Türkiye’yi Konya’ya davet etti Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Mevlana Meydanı’nda 250 semazenle sema ayini şerifi icra edildi. Tüm Konyalılar ve misafirlerimiz de buna eşlik etti. Hakikaten manevi iklimi yeniden yaşadığımız bir gün oldu. Mistik Müzik Festivalimiz 30 Eylül akşamına kadar kesintisiz bir şekilde devam edecek. Tüm Türkiye’yi mistik müzik festivalimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Mevlana Meydanı’ndaki programı takip eden vatandaşlarla ise ortaya çıkan manevi iklimi hissetmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. 250 semazenin katılımı ile gerçekleşen sema ayini şerifi 24 Eylül saat 17.00’de Mevlana Meydanı’nda tekrar icra edilecek. Büyükşehir Taş Bina’da Ebru Mapping Gösterisi Öte yandan, festival kapsamında Ebru Sanatçısı Garip Ay tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Taş Bina'ya Ebru Mapping Gösterisi yansıtıldı. Taş Bina’daki ebru gösterisi 27 Eylül’e kadar her gün saat 19.15’te sanatseverin beğenisine sunulacak. 30 Eylül Cumartesi gününe kadar sanatseverlerle buluşacak festival kapsamında Türkiye başta olmak üzere Afrika’dan, Orta Doğu’dan ve Türk coğrafyalarından gruplar ve sanatçılar birbirinden özel konserler ve etkinlikler gerçekleştirecek. Sanatseverler festival için detaylı bilgilere “mistik.kulturyolufestivalleri.com” adresinden ulaşabiliyor. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Fabrikada Masal Şenliği’ne rekor katılım gerçekleşti

Türkiye geçen yıl 233 yabancı yapıma ev sahipliği yaptı Haber

Türkiye geçen yıl 233 yabancı yapıma ev sahipliği yaptı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, doğal güzellikleri, teknik alt yapısı ve yetişmiş iş gücünün yanı sıra yeni sinema kanunu sonrasında yabancı yapımcılara sağlanan teşviklerle dünya sinema sektörü için önemli bir film çekim destinasyonuna dönüştü. Bu kapsamda Türkiye'de geçen yıl 18'si sinema filmi olmak üzere 233 yabancı yapımın çekimleri gerçekleştirildi. Çekilen film sayısı 2021 yılına oranla yüzde 46 arttı. Türkiye'de geçen yıl 18 sinema filmi, 30 dizi film, 102 belgesel film, 46 televizyon filmi ve programı, 27 reklam filmi ile 10 müzik klibi çekildi. Oscar ödüllü yapımlar Bugüne kadar Oscar ödüllü "Argo", "James Bond", "Skyfall" gibi dev yapımlara ev sahipliği yapan Türkiye yeni yapımları da ağırlamaya devam ediyor. Son olarak ünlü yönetmen Guy Ritchie'nin, 2. Dünya Savaşı'nın hikayesini konu edinen "The Ministry of Ungentlemanly Warfare" adlı sinema filminin çekimleri Antalya'da gerçekleştirildi. Büyük bölümü Demre ilçesinde kurulan platoda gerçekleştirilen filmin bir bölümüne de EXPO Fuar Alanı ev sahipliği yaptı. Film için Türkiye'de yaklaşık 15 milyon dolarlık harcama yapıldı. Guy Ritchie'nin yönetmenliğini yaptığı ve dünyanın en ünlü aksiyon sanatçılarından Jason Statham'ın başrolünde olduğu "Operation Fortune", Bollywood sinemasının en önemli isimlerinden Salman Khan ve Katrina Kaif'in yer aldığı, "Tiger 3" filmi de Türkiye'de çekilen filmler arasında bulunuyor. Yeni sinema kanunu ile hayata geçirilen "Yabancı Film Yapım Desteği", Bakanlıkça yürütülen tanıtım faaliyetleri, mekan, ışık ve iş gücü alanındaki avantajları Türkiye'yi bu alanda öne çıkarıyor.

Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali sanat ve etkinliklerle tamamlandı Haber

Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali sanat ve etkinliklerle tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlattığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Kapadokya’nın ardından bu yılki ikinci ve üçüncü etapları Trabzon ve Erzurum’da tamamlandı. 19 Ağustos’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla başlayan Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali, 27 Ağustos’ta sona erdi. Festivalde 37 ayrı mekanda düzenlenen 4 binden fazla etkinliğe bin civarında sanatçı katılırken, festival boyunca 1 milyon 360 binin üzerinde katılımcı etkinliklere ilgi gösterdi. Palandöken Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Erzurum Etkinlik ve Miting Alanı’nda Ferhat Göçer, Bengü, Yavuz Bingöl, Elif Buse Doğan, Ali Kınık, Uğur Işılak, Alişan, Sinan Akçıl, Fatma Turgut konserleri gerçekleşti. Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve halk dansları toplulukları da Erzurum’da izleyiciyle buluşurken, 2017 yılında hayatını kaybeden Erzurumlu sanatçı İbrahim Erkal da anıldı. Ayşegül Zaim ve Enver Merallı’nın ‘İbrahim Erkal'a Saygıyla’ konseri Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda dinleyicilerle buluştu. Palandöken Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Türkiye'nin hat ve tezhip sanatçısı Muhammet Mağ'ın ‘Hiç’ sergisi festival boyunca Palandöken Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Erzurum Çifte Minareli Medrese’de görüldü. 19-20 Ağustos tarihlerinde ise Erzurum’da Konaklı Kayak Merkezi'nde çadır kampı ve Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği 2022 yılında 20’ncisi gerçekleştirilen fotoğraf yarışmasının sergisi ve ödül töreni ise Erzurum Resim ve Heykel Müzesi'nde (Kongre Binası) Palandöken Kültür Yolu çerçevesinde gerçekleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.