TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçiler omuz omuza mücadelede: ‘Biz Buradayız’

İZELMAN ve İZENERJİ’deki toplu iş sözleşmesi için bir araya gelen işçiler, halaylar eşliğinde ‘Biz buradayız’ dedi

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2023 12:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İşçiler omuz omuza mücadelede: ‘Biz Buradayız’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / KEMAL ÖZKURT 

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZELMAN ve ESHOT’ta toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için şoförler eyleme geçmişti. Kadın şoförler kokart takarak, erkek şoförler ise saç ve sakal uzatarak sivil inisiyatifte bulundu. İZELMAN ve ESHOT’ta örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubelerin, 60 günlük grev ilan sürecine girilirken, dün ve bugün bir kez daha toplu iş sözleşmesi için görüşme yapıldı. 

İŞÇİLER UMUTLU
Dün, 1 ve 3 No’lu Şubelerin, İZELMAN şirketinde gerçekleştirdiği görüşmede işçiler yüzde 40’ı da reddettikten sonra bugün bir kez daha toplantı yapıldı. İZELMAN önünde şoförlere destek için toplanan kalabalıktan alınan bilgiye göre, toplantı henüz tamamlanmış değil. Ne zaman biteceği de bilinmiyor. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız’ın da toplantıda yer aldığı belirtilirken, yaklaşan seçim dolayısıyla anlaşma sağlanması yönünde işçilerin umutlu oldukları belirtiliyor. 

AMACIMIZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL… 
Görüşlerine yer verdiğimiz DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Disiplin Kurulu Başkanı Bayram Kesgin, şu ana kadar yapılan toplantılarda 46 maddenin onaylandığını, 19 maddenin ise halen görüşme aşamasında olduğunu söyledi. İZELMAN ve İZENERJİ’nin farklı taleplerinin de olduğunu dile getirdi. Kesgin, “İZELMAN ve İZENERJİ’nin birlikte yürüttüğü bir çalışma var. İZENERJİ’nin öncelikli talebi şirketlerde eşitlik, ondan sonra ücret artışı. Aslında toplu sözleşmenin önemini oluşturan maddeler. Şu anda bu maddeler konuşuluyor. Emekli olan bir çalışanın ihtiyacı varsa çocuğunun veya yakının işe başlatılması, izinler ve ücret maddeleri tartışılıyor. Talebimiz sözleşme masa başında, İZENERJİ işçilerinin memnun kalacağı şekilde bitsin. Hazırladığımız taslağa göre yüzde 80 oranında şekillenmesini istiyoruz. Bunlar olmazsa eğer üretimden gelen gücümüzü durdurmaktan kaçınmayacağız.  Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Önemli bir seçim arifesindeyiz. 20 yıllık bir AK Parti iktidarı işçinin, emekçinin haklarını tam olarak karşılamıyor. Burada bulunan bazı arkadaşlarımız özel sektöre göre maaşları düzenli yatsa da çoğu bankalara borçlu bir şekilde yaşıyor. Buradakiler böyleyse ülke genelinde asgari ücretle çalışan vatandaşları düşünemiyorum” diye konuştu.

SÖZLEŞME OLMAZSA EYLEMLER ARTACAK
Öte yandan taleplerin kabul edilmemesi durumunda eylemlerin iş bırakmaya kadar varacağını dile getiren Keskin, “Biz bu gün uyardık, ‘biz buradayız’ dedik. Bu sadece İZENERJİ ve İZELMAN sözleşme önerisi değil, 10 bin 600 İZENERJİ emekçisinin toplu sözleşmesi. Yukarıda toplantıda bulunan temsilci arkadaşlarımız için bizler buradayız, desteklerimiz devam edecek. Bu sözleşmenin bizi memnun edecek bir şekilde bitmesi için elimizden gelen her mücadeleyi yapacağız” dedi. 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ
Eyleme katılan destekçilerden biri olan Güldane Telli ise işlerinden memnun olduklarını sadece eşit işe eşit maaş istediklerini dile getirerek, mücadelelerine sonunda kadar devam edeceklerini ve haklarını söke söke alacaklarını dile getirdi. 
Halaylar ve sloganlar eşliğinde işçilerin desteği sürerken, toplantının 4-5 saat sonra sonlandırılacağı söyleniyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.