TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir örneği Türkiye’ye ilham verecek

Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı ‘Rescon Expo’nun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşümde İzmir örneği üzerinden Türkiye’ye ilham verecek uygulamayı anlatacaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 09:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir örneği Türkiye’ye ilham verecek

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı “Rescon Expo” sektörün tüm bileşenlerini, 25 Aralık 2022 tarihine kadar fuarizmir’de bir araya getirecek. Kapılarını ziyaretçilere açan Rescon Expo’da

hem yerinde dönüşüm ve yüzde 100 uzlaşı esasıyla sağlıklı bir çevrede yaşamak için hayata

geçirilen kentsel dönüşüm projelerini tanıtarak Türkiye’ye örnek modeller sunmak hem

gayrimenkul sektörünün gelişimi için çözümler üretmek hem de sektörün yerinde dönüşüme

desteğini hızlandırmak fuarın amaçları arasında yer alıyor.

VATANDAŞIN SİGORTASI BELEDİYEMİZDİR

İzmir’de ilk defa düzenlenen fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,

fuarda kentsel dönüşümde İzmir örneği üzerinden Türkiye’ye ilham verecek uygulamayı anlatacaklarını belirterek, “Nüfusun kentlerde yoğunlaşması plansız ve denetimsiz yapılaşmaları beraberine getirdi. Kentsel alanlarda yaşanan alanlar kentsel dönüşüm ihtiyacını ortaya çıkarttı. Ülkemizde maalesef son 20 yıldır gerçekleşen kentsel dönüşüm projeleri bütüncül planlama ve betonlaşma hedefine yaklaşan bir süreç olarak ortaya çıktı. Kent kimliğini yok eden bu uygulamalar nedeniyle dönüşüm alanındaki insanlar giderek mutsuzlaştı. Daha sonra da kentsel dönüşüm soruna derman olmanın aksine toplumsal adaletsizliğin derinleştiği bir meseleye döndü. İzmir’de uygulanan kentsel dönüşüm projeleri ülkemizde 20 yıldır yapılan hataların panzehridir. Çünkü İzmir’de kentsel dönüşümü üç temel ilke ile yürütüyoruz. İlk ilkemiz yerinde dönüşüm, ikinci ilkemiz ise her bir vatandaşımızın rızasını almak yani yüzde 100 uzlaşı. Son olarak bu süreci İZBB güvencesi ve garantörlüğü ile yürütüyoruz. Biz kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken ruhları incitmiyoruz. Kentsel dönüşümde vatandaşın sigortası belediyemizdir. Ekonomik krizin derinleştiği inşaat sektörünün zor bir dönemden geçtiği süreçte bu ilkeler ile kentsel dönüşüm yapmak bir hayli zor. Ama bizler mazeret değil icraat makamlarıyız. Bu model ülkenin geleceğinde çok daha fazla yer alacak. Biz geleceğin Türkiye’sini inşa edecek bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

6 NOKTADA ÇALIŞMALAR VAR

Kooperatifçilik modelini kentsel dönüşme taşıdıklarını da sözlerine ekleyen Soyer, “İzmir’in 6 noktasında toplam 248 hektarlık alanda adeta seferberlik ruhu ile kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Meclisimiz tarafından yetkilendirilen İZBETON şirketimiz bu konudaki çalışmaların önünü açıyor. Bizim odağımız sadece İzmir değil biz geleceğin Türkiye’sine ve dünyasına yol gösterecek bir vizyon ile çalışırız” diye konuştu.

Rescon Expo Progamı

Fuar kapsamında düzenlenecek forumlar, etkinlikler, söyleşiler de sektöre katkı sağlayacak. Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, konuşmacı olduğu oturumda, “Kentsel Dönüşümde Ankara Deneyimi”ni anlatacak. İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar akademisyenler, sektör ve sivil toplum kuruluşu ile derneklerin temsilcileri ve bürokratların katılımıyla “UNESCO Dünya Mirası olma yolunda İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresindeki kültürel mirasın korunması ve işletilmesinde yeni bir iş ve yatırım modeli”, “Kentsel dönüşüm: Kentlerin planlanması ve tasarımı”, “Emlak ve inşaat sektöründe gelişen trendler”, “İzmir’de yatırım fırsatları”, “Kentsel dönüşümün İzmir için önemi ve geleceği”, “Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları /Sorundan çözüme” ve “Akademisyen ve proje üreticisi gözüyle kentsel dönüşümde olgular, olanlar, beklentiler ve öneriler” oturumları da düzenlenecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.