TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halkın kantarına çıkıyor: Orman arazisine madende ‘ÇED kurnazlığı’

Bergama Mıcır Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından ilçenin Karahıdırlı Mahallesinde kurulmak istenen Sulu Tel Kesme Yöntemi İle Mermer Ocağı Alansal Kapasite Artışı Projesinde ÇED alanının ikiye bölünmesi dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 09:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Halkın kantarına çıkıyor: Orman arazisine madende ‘ÇED kurnazlığı’

İzmir’de bir süredir, ormanlık alanda hayata geçirilmek istenen maden projelerindeki artış dikkat çekerken son olarak Bergama’da açılmak istenen “Sulu Tel Kesme Yöntemi İle Mermer Ocağı Alansal Kapasite Artışı Projesi” projesi halkın kantarına çıkacak.

Bergama Mıcır Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından ilçenin Karahıdırlı Mahallesi hayata geçirilmek istenen proje için 26 Ekim Perşembe günü Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilecek.

Proje raporunda daha önce alanın ruhsat sahibi olan Urla Makina San. ve Tic. A.Ş. adına geçerli olan ‘’ÇED Gerekli Değildir’’ kararı Bergama Mıcır Madencilik Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ye devredilerek faaliyet sahibi değişikliği yapılırken İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile Bergama Orman İşletme Müdürlüğü, Yenişakran Orman İşletme Şefliği tarafından 49 bin 677 metrekare alanda maden işletme izni verildiği belirtildi.

PROJE ÖZELLİKLERİ

Rapora konu kapasite artışı kapsamında; 24,95 hektar alana sahip Kalker Ocağı işletmesine ilave olarak ruhsat alanında, aynı anda işletilecek, 20,40 hektar alana sahip 1.Poligon ve 12,71 hektar alana sahip 2. Poligonda; yılda toplamda 54.000 ton malzeme çıkarılacak.

Proje raporunda ayrıca faaliyetin gerçekleştirileceği ruhsat alanının “orman alanı” ve “tarım arazisi” vasfında kaldığı ifade edildi.

cedalani_ilkses00

DİKKAT ÇEKEN DETAY

Proje raporunda en çok dikkat çeken detay ise “25 hektar sınırı“ oldu.

Geçtiğimiz yıl maden faaliyetlerinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı için belirlenen sınırlar güncellenmiş ve “Bu sınır, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ÇED Yönetmeliği'nde belirlenmektedir. Sınırın üzerindeki maden sahaları ÇED sürecine tabi tutulurlar. 2023 senesi için ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında 25 hektar ve üzeri maden işletmeleri ÇED sürecine tabi tutulmaktadırlar” ifadeleriyle 25 hektar ve üzeri için ÇED koşulu sunulmuştu.

Proje kapsamında ise 33,11 hektarlık ÇED alanının faaliyetlerinin 20,40 hektar alana sahip 1.Poligon ve 12,71 hektar olarak ikiye bölünmesi ve bu şekilde ÇED kararını yerel yönetimlerin görüşleri alınmaksızın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylatmayı hedeflediği düşüncesini akıllara getirdi.

Projenin toplam maliyetinin ise 2 milyon 313 bin lira olması bekleniyor.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.