TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize

Türkiye’nin en büyük topraksız tarım OSB’si olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Jeotermal Kaynak Arama Sondajı projesine bakanlıktan vize çıktı

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 11:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Turistik ilçede ‘jeotermale’ bakanlıktan vize

Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tarımsal sanayi kümelenmesi olması hedeflenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirilmek istenen “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesinde karar çıktı.

OSB’nin açılışında ‘yerli ve milli enerji kaynağı’ denilen Jeotermal Enerji kaynağının kullanılacağı belirtilen dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bakan Vahit Kirişçi, “Her şeyden önce burası bir OSB. Ancak Sera OSB. Burada JES kaynağın kullanılması ve böylelikle enerji gibi önemli girdinin daha uygun şartlarda temini ve üretimde etkin olarak değerlendirilmesi var” ifadeleriyle bölgede alternatif enerji kaynaklarının kullanılacağını söylemişti.

sondaj

BAŞVURU YAPILDI

Öte yandan; bölgede enerji amacıyla kullanılmak üzere İzmir’in Bergama ilçesi Çamköy Mahallesi mevkiinde “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesi için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.

Proje raporunu inceleyen bakanlık ise projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değil” kararı verdi.

sondaj

TARIM VE MERA ALANINDA KALIYOR

Proje raporunda, ruhsat sahasında 3 adet jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj yapılacağı belirtilirken açılacak kuyular ısıtma amaçlı kullanılacağı ifade edildi.

2 bin 623 hektarlık ruhsat alanının 0,573 hektarlık ÇED alanında yapılacak çalışmalarda açılacak sondaj kuyularının derinlikleri ise yaklaşık bin 200 metre olacak.

Proje dosyasında yer alan bilgilere göre; ÇED Alanının arazi mülkiyeti İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli onaylı Çevre Düzeni Planı haritasına göre ise “Tarım ve Mera Arazisi” niteliğinde kalıyor.

9 milyon 539 bin liraya mal olması beklenen projede ÇED alanına en yakın konut ise 80 metre mesafede bulunuyor.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ‘Meryem Ana’ya ikinci darbe: Yargının ‘Dur’ dediği proje yine kantarda

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.