TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HAARP nedir, gerçekte deprem yaratabilir mi? İşte HAARP hakkında merak edilenler…

Harp teknoloji son zamanlarda gündemden düşmez bir hele geldi. Peki insanları ikiye ayıran bu teknoloji aslında ne, deprem yaratabiliyor mu, yapay zekâ ile kontrolü sağlanıyor mu? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 02:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
HAARP nedir, gerçekte deprem yaratabilir mi? İşte HAARP hakkında merak edilenler…

Yapay zekanın ve teknolojinin gelişip birleşmesi sonucu ortaya kafa karıştıran söylentiler çıktı. Bunlardan biri de HAARP teknolojisinin deprem yaratabiliyor olmasıydı. Peki gerçekten de öyle mi, HAARP deprem yarabilir mi, HAARP aslında nedir? merak edilenleri sizler için araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

HAARP TEKONOLOJİSİ NEDİR?

HAARP, günümüzde Yüksek-Frekans Aktif Auroral Araştırma Programı (High-Frequency Active Auroral Research Program) isimli bir araştırma projesi olarak bilinmektedir. Alaska yakınlarında bulunur ve inşası 1993 senesinde başlamıştır. 2014 yılında askeri faaliyetlerini sonlandıran araştırma programı, Ağustos 2015'te Fairbanks'teki Alaska Üniversitesi'ne devredilmiştir ve bilim insanlarının kullanımına açılmıştır. Aynı zamanda sivil tesis konumunda da kullanılmaktadır.

Projenin amacı, atmosferimizin iyonosfer tabakasının sınırlı bir bölgesini geçici bir süreliğine uyarmak ve değişimleri gözetim altına alıp incelemektir. Bu nedenle HAARP projesi dahilinde İyonosferik Araştırma Aleti (‘’IRI") adı verilen güçlü ve yüksek frekanslı bir verici üretilmiştir. Bu verici, 180 adet 22 metrelik antenlerden oluşmaktadır, 133,546 m2 bir alana yayılmaktadır ve vericinin toplam gücü 3,6 megawatt (MW) civarındadır. IRI tarafından uyarılan iyonosfer bölgesinde meydana gelen fiziksel değişimler tespit edilebilmektedir. HAARP sayesinde ABD ordusu, özellikle de denizaltı gibi erişmesi güç araçlarıyla neredeyse kusursuz bir iletişim ağı kurabilmeyi sağlamıştır. 

Aslına bakıldığı zaman HAARP, yüksek frekanslı sinyaller kullanarak aktif auroralar yaratmaktadır ve bu sayede atmosferi, spesifik olaraksa iyonosfer tabakasını incelemektedir. HAARP ilk olarak Sırp asıllı ABD’li bilim adamı Tesla tarafından başlangıç düzeyinde oluşturulmuştur. Tesla, atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir. Ayrıca HAARP’ın kurulmuş olduğu bölgeye ve yakınlarına herhangi bir uçağın yaklaşması yasaktır.

HAARP’IN DEPREM OLUŞUMUNDAKİ ETKİSİ NEDİR?

HAARP’ın depreme olan etkisinin büyük olduğunu düşünenler oldukça fazladır. HAARP projesi ile deprem yaratma veya deprem etkisi yaratacak şeyler yapmak mümkün değildir. HAARP ile iyonosfere birtakım dalgalar yollanabilmektedir ancak bu dalgaların fay hatlarını tetikleyecek bir etkisi yoktur. 

HAARP projesinin deprem etkisi yaratması veya direkt fay hatlarını tetiklemesi iddialarına Prof. Dr. Celal Şengör’ün açıklaması şu şekilde oldu; “Bundan güzel bir saçmalık duymadım. O enerjiyi nasıl üreteceksin? Hem de gemiyle. Güldürmesinler. Yüzbinlerce atom bombası lazım.”

HAARP PROJESİNİN ASIL AMACI NEDİR?

Alaska Fairbanks Üniversitesi tarafından bildirildiği üzere, HAARP'ın amacı iyonosferi çözümleyerek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme teknolojisini kullanıp iyileştirmektir.

HAARP HAKKINDA SÖYLENTİLER VE GERÇEKLER NELER?

HAARP projesi hakkında iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü yaratabilmesi gibi söylentiler doğmuştur. Pek çok bilim insanı ve eleştirmenler tarafından bu iddiaların eksik veya yanlış bilgiye dayandığını söylemiştir. Stanford Üniversitesi profesörü Ümran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim denetimi ile ilgili komplo teorilerinin tamamen yanlış bilgiye dayandığını söyleyip, “Dünya gezegeninin sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşeğin gücü ile kıyaslandığında çok küçüktür ve tüm dünyada saniyede 50 ila 100 şimşek çakmaktadır, HAARP'ın yoğunluğu çok küçük" demiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.