TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlara eşitlik yok, yoksulluk çok

Nafakayla ilgili değişiklikler öngören kanun teklifine tepkiler sürüyor… Platform, “Kadınlar korkmayın. Bu teklifi kölece bir yaşam dayatılan kadınlar olarak bizler durdurabiliriz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 09:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadınlara eşitlik yok, yoksulluk çok

Yeniden Refah Partisi, TBMM’ye nafaka düzenlemesiyle ilgili Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi sundu. Kanun teklifinde; nafakanın süresiz olmaması, nafaka ödemesinin 5 yılla sınırlandırılması gibi düzenlemeler yer aldı. Duruma toplumun her kesiminden tepki yükselirken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da ses yükseltti.

Yazılı bir açıklama yapan platform, “Geçtiğimiz günlerde Meclis’te 6284 karşıtı bir söz alıp ‘Kadınları korumak için yasalara ihtiyacımız yok’ diyen Yeniden Refah Partisi aynı vakitlerde kendi milletvekillerinin tümünün imzası ile nafaka hakkının sınırlandırılması için yasa teklifi vermişler. Şu an teklif alt komisyonlarda. ‘Kadınları korumak için yasaya gerek yok’ diyen düşünce erkeklerin sözde mağduriyetleri gerekçesiyle yasa teklifi için kollarını sıvamış. ‘Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ demeyeceğiz çünkü kadınlar için istedikleri dünyanın, kadınların köleliği olduğunu biliyoruz” eleştirisinde bulundu.

nafaka3

EL UZATTIKLARI SADECE NAFAKA HAKKI DEĞİL…

“Her gün saldırıları kadınların modern haklarına” denilen açıklamada, “El uzattıkları sadece nafaka hakkı değil, nafaka ile birlikte 6284, Medeni Kanun kapsamındaki mal paylaşımı, miras, boşanma gibi nice haklarımız. Sadece bununla da sınırlı değil, belirli bir inancın belirli bir yorumu doğrultusunda Anayasa değişikliği hedefleri. Bugün tekrar gündeme getirdikleri nafaka ile ilgili olarak unutmamamız gereken birkaç noktayı tekrar hatırlatıyoruz: Yasanın hiçbir maddesinde nafakanın kadın tarafına verileceğine ilişkin bir madde yoktur. Ama yobazların ve gericilerin tartışmaları hep kadınlara verilen nafakalar üzerinden ilerliyor. Nafaka miktarına ve süresine boşanma aşamasında kadın ve erkeğin gelir durumu gözetilerek karar veriliyor. ‘Erkekleri yoksullaştırdığı’ yönündeki iddialar tabii ki kalan tüm açıklamaları gibi gerçek dışıdır. 1 gün evli kalıp süresiz nafaka veren yoktur” mesajı verildi.

EŞİTLİK MADDESİ İHLAL EDİLMEKTE

Açıklamada öne çıkan diğer cümleler ise “Esas sorun ve soru yoksulluğa düşen tarafın neden hep kadınların olduğudur. Yoksulluk, iştirak nafakalarının kim tarafından, kime, ne miktarda ve hangi koşullar devam ettiğinde verileceği mahkeme kararı ile belirlenmektedir. Tekrar mahkeme kararı ile de kalkmaktadır. Bu anlamda süreye ilişkin iddia edilen mağduriyetler de gerçek dışıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sürdüğü sürece nafaka hakkı var olmaya devam edecektir. Ev içerisinde eşitsiz ilişkiler son bulmadığı sürece, kadınların istihdamı, yaşlı, çocuk bakımı gibi kadınlara yüklenen sorumluluklar kamusal olarak düzenlenmediği sürece bu hak devam edecektir. Anayasanın eşitlik maddesi Yüksek Refah Partisi’nin bu önerisi ile ihlal edilmektedir” şeklinde.

nafaka6

ARTIK BİZ KONUŞACAĞIZ

Platform tarafından son olarak “Son hatırlatmayı 2011 yılında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile yapalım:  Medeni Kanun’un 175. maddesinde yer alan ‘süresiz olarak’ ibaresinin Kestel Aile Mahkemesi tarafından iptali istenmişti. Anayasa Mahkemesi de ‘itiraz konusu kuralın boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek eşi korumak için getirildiği ve diğer eşin koşulları bulunduğu sürece, herhangi bir süre sınırı olmaksızın yoksulluk nafakası vermesi yükümlülüğünü düzenlediğini ve bu yükümlülüğün de sosyal hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu’ vurgulamış ve talebi reddetmiştir. Böylesi haklarımıza yönelik saldırılar peşi sıra geliyor. Bu saldırılar eşitliği ortadan kaldırmaya yönelik olduğu gibi özgürlüklerimize birer kasıt. Kadınlar korkmayın. Bu teklifi kölece bir yaşam dayatılan kadınlar olarak bizler durdurabiliriz. Eğer bir mağduriyet konuşulacaksa da onu yaşamlarıyla bedelini ödeyen kadınlardan çok kimse yaşamamıştır, bilemez. Artık biz konuşacağız” sözlerine dikkat çekildi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Foggo Çocuk Kongresi’nde konuştu: Yoksulluk insan hakları ihlalidir!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.