TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Can Atalay'ın başvurusunu AYM, genel kurula sevk etti

Anayasa Mahkemesi, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay'ın başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Can Atalay'ın başvurusunu AYM, genel kurula sevk etti

Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü, Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti.

Can Atalay, vekil seçilmesinin ardından yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

2023 Mayıs ayında gerçekleşen Türkiye genel seçimleri sonrasında, özellikle sosyal medya ve ana akımda sıklıkla adı geçen Can Atalay, pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Tüm bu süreçte adını hemen hemen her kesimden insanın öğrendiği ve bu nedenle hayatına ilişkin detayların merak edildiği Can Atalay kimdir? Kariyeri, tutukluluk ve milletvekilliği sürecine yönelik bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Can Atalay’ın hayatı

24 Mart 1976 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Can Atalay’ın tam adı, Şerafettin Can Atalay’dır. Annesi bankacı, babası ise muhasebecidir. Ailenin tek çocuğu olan Can Atalay, önemli bir siyasi figür olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay’ın yeğenidir. (Şerafettin Atalay, 1971 yılında siyasi bir suikastle öldürüldü.) Çocukluk ve gençlik çağlarını İstanbul’un Kadıköy semtinde geçiren Atalay, o dönemde ailesinin arkadaşları olan Aziz Nesin, Can Yücel ve Yaşar Kemal gibi ünlü isimlerle zaman geçirme şansı elde etti. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan Can Atalay, mezuniyetinin ardından NTV’nin hukuk departmanında işe başladı. O dönemlerde Ahmet Şık’ın avukatlığını yaptı. Merkezi İstanbul’da bulunan Sosyal Haklar Derneği’nin yönetim kurulunda görev aldı. 2014 yılında meydana gelen ve 301 maden işçisinin ölümüne sebep olan Soma Maden Faciası olayında avukatlık görevi üstlendi. Adından Ermenek’te meydana gelen maden kazasında da avukat olarak rol aldı. 2016 yılında yaşanan Adana öğrenci yurdunda çıkan yangında mağduriyet yaşayan ailelerin de avukatı oldu. Avukatlık hayatı boyunca bunlar gibi pek çok davada aktif görev alan Can Atalay hem toplumsal olaylarda hem de bireysel mağduriyet davalarında zorluk yaşayan kişilerin safında yer alması ile tanındı.

Can Atalay neden tutuklandı?

İstanbul Taksim’de konumlanan Gezi Parkı’na alışveriş merkezi açılmasına yönelik yapılan girişimin engellenmesi amacıyla, Taksim Dayanışması birtakım çalışmalar yürütüyordu. O dönem Can Atalay, Taksim Dayanışması’nın avukatı olarak görev aldı. Ardından Gezi Davası’nda, dava sürecine sanık olarak dahil edildi ve gözaltına alındı. Hakkında açılan 2 davadan da beraat etti. Ancak hemen akabinde “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla hukuk önünde yargılandı. 25 Nisan 2022 tarihinde, davanın Silivri 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında ise 18 yıl hapis cezası almasına karar verildi. O tarihten bu yana cezaevinde bulunuyor.

Can Atalay nasıl milletvekili oldu?

Can Atalay, 14 Mayıs 2023 yılında gerçekleştirilen Türkiye genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi (TİP) üzerinden Hatay milletvekili adayı oldu. Çıkan sonuçlara göre girmiş olduğu bu seçimi kazanan Atalay, Hatay Milletvekili olarak seçildi. Bu durum sonucunda hapishaneden tahliye edilmesi için Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunuldu. Ancak talebi oy çokluğu ile reddedildi. Tüm bu sürecin sonunda Can Atalay, kişi hürriyet ve güvenlik hakkının ihlalini gerekçe göstererek, Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.