TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcak havalara ve enfeksiyona dikkat!

Son günlerde artan sıcaklıklar vatandaşları olumsuz etkiliyor. Uzmanlar yaz mevsiminde görülebilecek enfeksiyonlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2023 05:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sıcak havalara ve enfeksiyona dikkat!

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Birdenbire artan sıcaklar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sıcak havayı seven enfeksiyonlar, yaz aylarında daha çok yayılmakta. Hijyen koşullarına dikkat edilmemesi bazı mikroorganizmaların üreyip çoğalmasına neden oluyor. Enfeksiyonlara karşı nasıl korunmamız gerektiğine dair açıklamalar yapan Tabip Odası Genel Sekreteri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, vektörlerden korunmamız gerektiğini söyleyerek gıda zehirlenmelerine karşı da uyarılarda bulundu. Dr. Ayhan vatandaşların sıvı tüketimini arttırması gerektiğini söyledi.

Dr. Yüce Ayhan_ilkses

VEKTÖRLER ENFEKSİYONA YOL AÇIYOR

Vektörlerin enfeksiyon taşımasında önemli bir risk grubu olduğuna dikkat çeken Dr. Ayhan, “Sıcak havanın enfeksiyona doğrudan eğilimi arttırmasındaki en önemli şey birinci olarak vektörlerin artmasıdır. Sivrisinek, kene gibi canlıların enfeksiyona yol açan mikroorganizmaları taşıyan canlıların artmasıdır. İklim krizi ile değişen vektör durumu var. Daha eski yıllarda görmediğimiz sinek türleri ülkemizde de artık görülmeye başladı. Bu vektörlerin tropikal hastalıkları taşıma özelliği olduğunu biliyoruz. O hastalığın yaygın olduğu bölgelerde o vektörler aracılık yapıyor. Bizim ülkemizde bu tropikal hastalıkları henüz görmedik vaka yok ama bu sinekler şu anda tehlikeli olmasa da bir vaka olduğunda birçok kişiye taşıyabilirler. Örnek veriyorum Batı Nil rahatsızlığı Türkiye’de görülmüştü. Bu vektörlere özelikle temas etme riski varsa açık alanlarda direkt vektör uzaklaştırıcı spreyler losyonlar sürülmeli” dedi.

sıcak hava_ilkses

HİJYEN VE TAZELİĞİ ÖNEMLİ

Hava sıcaklığının vücut direncini etkilediğini söyleyen Dr. Ayhan, gıda kaynaklı enfeksiyonlara karşı uyardı: “Sıcak havanın açıkta bekleyen gıdaların üzerinde olumsuz etkisi mikroorganizmaların üremesine olanak sağladığı için gıdaların bozulması söz konusu. Sıcak hava genel olarak vücut direncine etkisi olunca kişilerde enfeksiyon duyarlılığı da artabiliyor. Özellikle tüketilen gıda kaynaklı enfeksiyonlara dikkat edilmeli. Vatandaşlar dışarda tükettikleri gıdaların tazeliğinden ve uygun koşullarda saklandığından emin olsunlar. Çünkü sıcakta gıdaların bozulma oranı daha yüksek olduğundan bu konuda bir kuşkuları varsa tüketmemelerini öneririm. Özellikle sindirim yoluyla bulaşan ve ishalle seyreden enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalılar. Bu tür enfeksiyonlarda bir sıvı kaybı olduğu için ishalli hastalıklarda veya gıda zehirlenmelerinde sıcağın da etkisiyle vücudun su ihtiyacı aşırı artabilir. Kişinin normal zamanda tükettiği sıvı oranı belki fazla olabilir ama sıcağın etkisiyle ihtiyaç çok daha artacağından su tüketimi arttırılmalı. Sıcağın etkilendiği konularda biraz daha dikkatli olmalarında fayda var. Su tüketimine ağırlık vermelerini öneririm. Vücut dirençlerini ve sağlıklarını açısından sıcak havaların etkilerinden korunmalılar. Sıcağa ilişkin genel önlemlerin alınması şart. Solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonları yaz döneminde daha az görüyoruz. Yine de ani ısı değişimi vücut direncini bozabiliyor. Çok sıcaktan çok soğuğa geçmek gibi. Havuzlarda riskli ortamlardır. Yeterli klorlama olmayan havuzlarda yüzmemeliler. Doğada durgun sular çeşitli enfeksiyonları bulaştırabilir.”

Dr. Mustafa Torun_ilkses

10.00-18.00 SAATLERİ ARASI ÖNEMLİ 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, sıcak havaların etkisine maruz kalmamak adına vatandaşları uyardı. Belli saat aralığında mecburiyet yoksa dışarı çıkmamak gerektiğini söyleyen Dr. Torun, “Aşırı sıcaklar karşısında özellikle risk grupları daha önemli olmak üzere sabah ve akşam serin saatlerde dışarı çıkmanın dışında diğer sıcak saatlerde dışarı çakmamak gerekir. Kronik hastalıkları olanlar devamlı kullandıkları ilaçlarını aksatmamalı, çok ihtiyaç olmadığı sürece mümkünse hiç dışarı çıkmamaları uygundur. Sıvı özellikle su gereksinimi artacağından idrar rengimiz açık olana kadar bol su içmeliyiz. Çok sıcak ortamdan geliyorsak hemen soğuk su içmeyip, duş alınmamalı. Bir müddet beklenmeli sıcaklığımız oda sıcaklığına geldikten sonra oda sıcaklığında duş almalıyız. Ağır ve yağlı yemekler yerine sıvı ağırlıklı hafif yemekler yemeliyiz. Acil çağrı ve haber duyurularına dikkat edilmeli, verilen direktiflere uyulmalıdır. Genel durumumuzda veya yakınlarımızda bozulma durumunda sağlık otoritelerine haber verilmelidir. Dışarı çıkarken dikkat edilmesi gereken saat aralığı 10.00-18.00 arasıdır. Mümkünse bu saatlerde dışarı çakmamak gerekir. Özellikle 10 yaş altı çocuklar ile 65 yaş üstü grup çok risklidir. Hamileler, bakım hastaları, kronik hastalar risk grubundadır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.