TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Savunmanın yok sayılmadığı yargı düzeni istiyoruz”

Avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılması ve ekonomik sorunlara ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, “Savunmanın yok sayılmadığı yargı düzeni istiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 07:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Savunmanın yok sayılmadığı yargı düzeni istiyoruz”

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Barosu, “Avukatlığı itibarsızlaştırmanıza, avukatları yoksullaştırmanıza karşı sözümüz var’” konulu basın açıklaması düzenledi. Bayraklı’daki adliye binası önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Avukatız buradayız” ve “Mesleğimizi savunuyoruz” yazılı dövizler taşındı. Avukatlar adına basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz okudu. Avukatların bir yandan fiziksel şiddetin hedefi haline geldiğini, bir yandan da ekonomik olarak güçsüzleştirildiğini söyleyen Yılmaz, “Biz avukatlar, bir hakkın tespiti, bir hakkın teslimi için görevimizi yaparken, hukuk düzeni içinde, yargılama süreçlerinde müvekkillerimizin hakları için mücadele ederken, Cumhuriyetimizi ve cumhuriyet değerlerini savunurken, kendi haklarımızı ve mesleğimizi de korumak ve savunmak durumundayız. Bu onurlu mesleği seçerken, sürdürürken yaşadığımız zorluklara karşı sessiz kalmamız elbette ki mümkün değil. Ne dün sustuk, ne bugün susuyoruz, ne de yarın susacağız. Bugün, avukatlar itibarsızlaştırılırken, bir taraftan fiziksel şiddet hedefi haline gelmiş diğer taraftan ise ekonomik olarak da güçsüzleştirilmiştir” dedi.

İzmir Barosu açıklama yapıyor

VAR OLMA SAVAŞI

Yaşanan ekonomik zorluklara değinen Yılmaz, “Ülkemiz ekonomisinde bugüne dek benzeri görülmemiş olumsuzluklar, avukatın iş alanlarının daraltılmasıyla birleştiğinde ayakta kalmakta güçlük çekiyoruz. Özellikle genç meslektaşlarımız, ekonomik düzenin yarattığı zorluklarla karşı karşıya geldiğinde, mutsuzluğun ve umutsuzluğun sürüklediği bir zeminde var olma savaşı veriyor. Artık nefes almakta zorlandığımız bu süreçte, aşağıda sıraladığımız taleplerin kabulü ve yerine getirilmesi için birlikte, yeni bir yol açıyoruz” ifadelerini kullandı.

SAVUNMANIN TALEPLERİNİ SIRALADI

Açıklamasının devamında talepleri sıralayan Yılmaz, “Adli Yardım ve CMK ücretleri, verilen kamu hizmetinin değeri ve saygınlığı ile orantılı olarak arttırılmalıdır. Bu hizmetlere ilişkin ücretler, gecikmeksizin, zamanında ve eksiksiz olarak ödenmelidir. Avukatlık hizmeti, kuvvetler ayrılığının yargı ayağında verilen, temel insan hakları kapsamındaki savunma hakkı kapsamında verilen bir kamu hizmetidir. Bireyin ve toplumun temel bir ihtiyacı avukatlar tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda elde edilen kazancın vergilendirilmesinde bu husus dikkate alınmalı, başta Adli Yardım ve CMK olmak üzere, avukatlık ücretinden alınan KDV yüzde 1’e indirilmeli, gelir vergisi oran ve miktarlarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Asgari ücrete, emekli ve memur maaşlarına oransal olarak büyük artışlar getirildiği şu günlerde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yeniden ve ivedilikle düzenlenmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Avukatlık ücreti alacağına, bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizine tabi tutulmalıdır. Stajyer avukatlar, staj dönemlerinde, sigortalanarak, staj yapıl süre boyunca asgari ücretten az olmayacak şekilde devlet tarafından ücret verilmeli, özlük hakları düzeltilmeli. İnsan ve meslek onuruna yaraşır staj ortamı sağlanmalıdır. Avukatlığın bir kamu hizmeti olduğu gerçeğinin, serbest meslek niteliğinin altında ezilmesine izin verilmemeli, yargıda savunmayı temsil eden avukatlar serbest rekabet koşullarına mahkum edilmemelidir” şeklinde konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Yılmaz, son olarak şunları kaydetti: “Biz avukatlar, avukatın gereksiz görülmediği, savunmanın yok sayılmadığı bir yargı düzeni istiyoruz. Sahip olduğumuz donanımın, en önemlisi emeğimizin karşılığı olan, hak ettiğimiz koşullarda, onurlu bir şekilde yaşamak ve mesleğimizi sürdürmek istiyoruz. İzmir Barosu olarak taleplerimizi gündemde tutmak, yaşama geçirilmesini sağlamak için, siz değerli meslektaşlarımızla omuz omuza, yan yana durarak her zeminde, yılmadan, usanmadan çalışacağımıza, engelleri aşmak için birlikte mücadeleye devam edeceğimize; söz veriyoruz.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.