TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Popüler kültürün etkisi: Su diyeti

İncelmeye çalışırken sağlığımızı etkileyecek diyet yöntemlerinden uzak durmamız gerektiğini söyleyen Çarıkçı, su diyetinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 04:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Popüler kültürün etkisi: Su diyeti

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Günümüzde insanlar kolay yoldan zayıflama yöntemlerine başvurmakta. Düzenli beslenme alışkanlığını yaşam standartlarına oturtamayan kişiler; kısa süreli, vücuda şok etkisi yaratan diyetleri tercih etmekte. Hızlı kilo kaybına neden olan diyetlerin vücuda zararlarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Çarıkçı, su diyetinin de bu tarz diyet yöntemleri arasında olduğunu ifade etti. Su diyetinin, bol miktarda su ve sıvı içecek tüketerek yapıldığını dile getiren Çarıkçı, beden için arınma etkisi yaratarak kilo vermeyi hedefleyen bireylerin popüler kültürün de etkisi altında kalarak uyguladıkları konusunda konuştu.

VÜCUDA ZARARLARI…

Su diyetinin vücuda zararlarından bahseden Çarıkçı, bu diyeti uygulamak isteyen kişileri uyardı: “Su diyeti, vücudunuzu ciddi bir kalori açığına sokarak hızlı kilo kaybı sağlayan diyet şekillerden biri olsa da; kısa zamanlı size fayda sağlaması dışında günlük optimum sağlık koşullarını sağlamadığından uzun süreli uygulanması sağlık sorunlarına neden olabilir. Kan şekeri seviyesinin düşmesine neden olabileceği için elde ayakta uyuşma, uyku atakları beraberinde ise düşük tansiyon ve mide bulantısı yaratabilir. Vücudun besin ihtiyacı yeterli karşılanmadığı için vitamin ve mineral eksikliklerine de bağlı olarak; saç dökülmesi, koordinasyon kaybı yaratabilir. Yeme bozukluğu olanlarda ise düzensiz beslenme alışkınlığına sebep olabilir. Kısa zamanda hızlı sonuç almak için popüler kültüründe etkisi ile var olan bu diyeti uygulamak ne kadar sürdürülebilir bunu gerçekten bir kere daha düşünelim derim.” 

su diyeti

DİYET AN KURTARICIDIR

Diyetlerin anı kurtarma yöntemi olduğunu ve kişilerin yaşamlarını belli bir düzene sokup beslenme alışkanlıklarını da hayat düzenlerine göre ayarlamaları gerektiğine dikkat çeken Çarıkçı, “Diyet kelimesinin gündelik bir kelime olduğunu poliklinikte danışanlarıma hemen hemen her görüşmede söylerim. Diyet an kurtarıcıdır. Fakat sağlıklı beslenme öyle mi? Sürdürülebilir sağlıklı beslenmeden bahsederim. Porsiyon ayarından, yeterli fiziksel aktivitenin ve su tüketiminin varlığından akabinde stres yönetiminden ve tabi düzenli uykudan. Bahsettiğim bu konular birer zincirdir, sürdürülebilir beslenme ile de birleşirse diyet kelimesinin karşısında sağlıklı olmanın tam karşılığıdır diyebilirim. Hele ki su diyeti gibi temel dayanağı sadece detoks kültüründen gelme diyetleri öneren bir uzman değilim. Elbette bu tarz bir diyeti danışanım uygulamak istiyorsa da elimden geldiğince optimum sağlık koşulları hakkında makro/mikro besinlerin tüketimi hakkında tekrar tekrar bilgilendirme yapmayı ve bu koşulları da planlama içerisine almayı tercih ederim” diye konuştu.

HIZLI AMA SAĞLIKSIZ SONUÇ

Gıda alımı olmadan su ve sıvı tüketerek sağlıklı bir sonuç elde edilemeyeceğinden bahseden Çarıkçı, “Sadece su tüketerek ve herhangi bir gıda alımı olmadan kalıcı ve sağlıklı bir sonuç elde edilemez. Kısa dönemde hızlı ama sağlıksız bir sonuç almaya yaraması dışında elbette vücuda zararları sayılabilir. Bu tür diyetler başta hipoglisemi olmak üzere pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Beraberinde baş ağrısı, mide bulantısı, bilişsel işlevde bozukluklar gibi bir kısa süre içerisinde görülebilecek yan etkilere neden olur. Diyabet hastalığı olanlar en başta risk grubundadır. Aslında herkes bu tarz bir diyette riski altındadır. Buna benzeyen ve popüler kültürün de etkisi ile moda olan sadece sonuç almaya yarayan ama sonucu ne şekilde alınacağını çok öngörmeyen diyetlerin uygulanmasını uzmanlar da doğru bulmuyor” dedi.

DİYET DEĞİL, SAĞLIKLI BESLENME!

Çarıkçı, bu tarz diyetlerin kalıcı olmayıp tekrar kilo alımına neden olduğunu söyleyerek sağlıklı beslenme düzeninin şart olması gerektiğini anlatarak şunları söyledi: “Birey eğer kendi gündelik rutini üzerinden sürdürülebilir sağlıklı beslenme planlaması yerine sadece an kurtarıcı bir diyeti sahi ne kadar uygulayabilir? Akabinde tekrar kendi yemek yeme alışkanlığında döndüğünde ne yazık ki ister bir ay sonra isterse daha sonra olsun eski bedenine eski kıyafetlerine tekrar geri sahip olacaktır. Bu tarz diyetlerde sağlıklı beslenme ideolojisinde var olan sürdürülebilirlik felsefesi olmadığından kişinin gündelik yaşamına da uymadığı için bir süre sonra verilen kilo aynı hızla ne yazık ki geri alınacaktır. Diyet değil; sağlıklı beslenme!”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.