TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel arazide kalan o mezarlar taşınacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla ilçesi Barbaros Köyü’nde özel alanda bulunan ve yargııya da taşınan mezarların taşınması kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 07:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Özel arazide kalan o mezarlar taşınacak

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de bir süredir artarak devam eden mezarlık sorununda ilişkin geçtiğimiz aylarda dikkat çeken bir husus gündeme gelmişti.

Özellikle meclis muhalefet grubu olan Cumhur İttifakı grubunun sıklıkla gündeme getirdiği ve AK Parti ve CHP’li meclis üyelerini merkezi idarenin de içine çekildiği tartışmalarda karşı karşıya getiren mezarlık sorunun çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi alternatif çözümler üretirken mezarlık vasfı taşımayan bazı taşınmazları da mezarlık olarak belirlemişti.

YARGIYA TAŞINMIŞTI

Öte yandan; geçtiğimiz ay meclis gündemine dikkat geçen bir önerge gelmişti. Urla ilçesi Barbaros Köyü’nde mezarlık vasfı taşımadığı halde geçmişte mezarlık olarak kullanılan bir taşınmaz üzerinde mülk sahibi Asiya Kafadar, mezarlıkların taşınması için yargıya başvurmuş ve İzmir 4. idare mahkemesi tarafından görülen ilgili dava sonrası yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi karar sonrası kararın iptali için İstinaf Mahkemesi’ne başvurma kararı alırken. İstinaf mahkemesinden de olumsuz görüş alınması sonrası ise Büyükşehir Belediyesi, mezarların taşınması için düğmeye basma kararı almıştı.

mezarparsel

Geçtiğimiz ay meclis gündemine gelerek Sosyal Hizmetler ve Hukuk Komisyonlarına gönderilen önerge hakkında komisyonlardan karar çıktı. Oybirliğiyle alınan karar kapsamında mezarların taşınması gerektiği belirtildi. İlgili önergede şu ifadelere yer verildi; ''Umumi mezarlıkların dışında kalan özel arazilerde (mezarlık vasfı taşımayan) geçmiş yıllarda Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının bilgisi dışında defin işlemleri yapılmış olup, bu arazilerden umumi mezarlıklarımıza taşınabilmesi için arazi sahipleri tarafından Kurumumuza başvurular yapılmakta, bu başvurulardan bir tanesi de İzmir ili, Urla ilçesi, Barbaros Köyü İsmailcik Mevkii 136 ada 11 parselde kayıtlı taşınmaza ilişkin mülk sahibi Asiye KAFADAR tarafından yargıya taşınmış olup, İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2020/1518 Esasına kayden açılan davada verilen 13/01/2022 tarih, 2022/42 sayılı Karara karşı Belediyemiz tarafından İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi nezdinde yürütmenin durdurulması istemli istinaf yoluna başvurulmuş olup, 16/03/2022 tarih, 2022/546 Esas sayılı Kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği bildirilmiş olduğundan; konu ile ilgili yasa ve yönetmelikler ile İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi tarafından alınan karar ve Belediyemiz 1. Hukuk Müşavirliğinin görüşüne istinaden, ''umumi mezarlıkların dışında kalan özel mülkiyete tabi taşınmazlarda defin işlemi yapılan ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının kayıtlarında mevcut olmayan mezar yerlerinin umumi mezarlıklara taşınabilmesinin emsal oluşturabilecek benzer konularda mahkeme kararı beklemeksizin cenaze yakınlarına yazılı bilgi verilerek, cenaze yakınlarına ulaşılamaması durumunda ise ilgili muhtarlıklara yazılı tebligat yapılarak cenaze nakil işlemlerinin yapılması''nın oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Sosyal Hizmetler – Hukuk Komisyonları Raporu''
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.