TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otizmde eğitim çilesi yolda başlıyor:  Servise almadılar!

Otistik oğlunun özel ihtiyaçları nedeniyle birkaç kez geciktiği için artık okul servisine alınmadığını söyleyen Elif Buldukoğlu, “Otobüste, apartmanda, okulda, serviste... Her yerde dışlanıyoruz. Bizim çocuklarımız da evlat” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 03:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Otizmde eğitim çilesi yolda başlıyor:  Servise almadılar!

ÇAĞLA GENİŞ/ÖZEL HABER

Elif Buldukoğlu, 10 yaşındaki otistik oğluyla birlikte İzmir’de yaşıyor. Eşiyle yıllar önce boşanan ve oğlunun her şeyiyle tek başına ilgilenen Buldukoğlu’nu asıl zorlayan hayatın her alanında karşılarına çıkan ayrımcılık. Oğlunun çıkardığı seslerden rahatsız olan komşuların baskıları sebebiyle bir dönem sürekli ev değiştirmek zorunda kalan Buldukoğlu, şimdilerde oğlunun eğitim hakkı için mücadele veriyor. Buldukoğlu, Karabağlar’da bir okulda eğitim gören oğlunun okul servisine birkaç kez geç kalması sonucu şoförle tartıştı. Oğlunun özel ihtiyaçları nedeniyle geç kaldığını anlatarak anlayış bekleyen Buldukoğlu, servis şoförünün “Beni ilgilendirmez, bir daha gelip almayacağım” yanıtıyla karşılaştı. Servise alınmadığı için 1 haftadır okula gidemediğini söyleyen Buldukoğlu, birçok yere başvuru yapsa da bir yanıt alamadı. Yaşanan ayrımcılıklara katlanamadığı için oğlunu artık okula göndermemeyi bile düşündüğünü dile getiren Buldukoğlu, “Servis şoförü benim çocuğumu nasıl almıyor? Kafasına göre bunun kararını nasıl verebiliyor? Çocuklarımız hiçbir yerde istenmiyor. Otobüste, apartmanda, okulda, serviste... Her yerde dışlanıyoruz. Bizim çocuklarımız da evlat” sözleriyle tepki gösterdi.

HER YERDE DIŞLANIYORUZ

10 yaşındaki otistik oğlu Osman Yağız Alban ile birlikte İzmir’de yaşayan Elif Buldukoğlu, “Eşimle yıllar önce ayrıldık. Aslında bayan kuaförüydüm ama oğlumdan dolayı mesleği bıraktım. Şu an her ay devletten aldığımız bakım ücreti ile geçiniyoruz. Oğlum Osman Yağız 10 yaşında. Özel bir çocuk” dedi. Hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kaldıklarını anlatan Buldukoğlu, oğlunun çıkardığı seslerden rahatsız olan komşularının baskısı sebebiyle bir dönem sürekli ev değiştirmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, “Sürekli bizi şikayet ettiler, apartmandan attırmak için aralarında imza topladılar. Çocuğum gürültü yapmadığında bile gece yarısı gelip kapımı çalıyorlardı. Kapımı çalıp, ‘Buradan gideceksiniz, sizi istemiyoruz. Oğlunu çöpün yanında bir kulübede besle’ bile dediler. Nereye gidersek gidelim aynı sorunları yaşıyoruz. Her alanda ayrı bir ayrımcılık ile karşılaşıyoruz. Otobüste, apartmanda, okulda, serviste… Her yerde dışlanıyoruz. Kimse anlayış göstermiyor. Bizim çocuklarımız da evlat” ifadelerini kullandı.

MÜDÜR “BENİ İLGİLENDİRMİYOR” DİYOR

Karabağlar’da faaliyet gösteren bir okulda eğitim gören oğlunun birkaç kez geç kaldığı gerekçesiyle servise alınmadığını iddia eden Buldukoğlu, “Birkaç sabah tuvalet ihtiyacı sebebiyle servise geç kaldı. Servis şoförü bir daha gelip almayacağını söyledi. Müdüre söylediğimde ‘Beni ilgilendirmiyor’ diyor. Peki biz bu çocukları kime emanet ediyoruz? Servis benim çocuğumu nasıl almıyor? Kafasına göre bunun kararını nasıl verebilir? Servis annesini aradığımda şoförün, çocuğu almak istemediğini söylüyor. 1 haftadır çocuğum okula gidemiyor. Bu nasıl bir okul? Zaten aldığı eğitimin kalitesi de tartışılır. Özel eğitim konusunda eğitim almamış bir öğretmen benim oğluma ne verebilir? Çocukların eline bir boya kalemi veriliyor başka bir şey yok” diye konuştu.

NEREDE BU DEVLET?

Buldukoğlu, son olarak şunları söyledi: “Sorunlarımız ne yazık ki görmezden geliniyor. Hayatımızı kolaylaştıracak uygulamaları hayata geçirmesi gerekenler sadece seçim dönemi ortaya çıkıyor. Oy isterken bir düşünsünler. Bizim çocuklarımız hep itilip kakılıyor. Bu şekilde hangi çocuğumuzu topluma kazandıracağız. Nerede bu devlet? Özel çocuklarımıza ait bir alan yok maalesef. Dışarı çıksak sorun, içeri girsek sorun, apartmanda otursak sorun… Her yerde sorun! Okula veriyoruz, orada da sorun. Bu devlet bu okula özel çocuklar için açmadı mı? Siz benim sorunumu dinlemez ve çözmezseniz hangi devlet benim çocuğuma sahip çıkacak? Artık buramıza kadar geldi! Çocuklarımız hiçbir yerde istenmiyor. Artık çocuğumu okula göndermemeyi bile düşünüyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.