TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MTA açıkladı… Yüzlerce diri fay hattı var!

MTA, diri fay hatları haritasını güncelledi… Yüzlerce diri fay hattı olduğu açıklandı. Peki, siz evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini biliyor musunuz?

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
MTA açıkladı… Yüzlerce diri fay hattı var!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelledi. Kurum yayınlamış olduğu harita aracılığıyla toplam 485 diri fay hattı olduğunu kamuoyuyla paylaştı.

Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya’nın da olduğu 45 il diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor.

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Bu paylaşımın yapılması üzerine vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamaya başladı. Sizler de evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından, AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.

DİRİ FAY NEDİR?

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, fay olarak adlandırılır.

Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç Kuvaterner çökellerini  kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Deniz yükseldikçe kıyılar yükseltiliyor… İç Körfez tehlikede!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.