TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mor Çatı'dan iki yeni video

Yayınladıkları videolar aracılığıyla çocukların 'hayır' deme hakkının olduğunu vurgulayan Mor Çatı, yetişkinlere de kendi sorumluluklarını hatırlatıyor

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 08:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mor Çatı'dan iki yeni video

Mor Çatı'nın farklı çizgi karakterlerle hazırladığı videolarda çocukların şiddete ya da istenmeyen dokunuşlara maruz kaldıklarında güvendikleri bir yetişkinden yardım isteyebilecekleri vurgulanıyor. Mor Çatı, bu videoların çocuklara ‘hayır’ deme haklarını hatırlatsa da, çocukların şiddetten ve her türlü ihmal ve istismardan korunmalarının, yetişkinlerin ve kamu kurumlarının sorumluluğunda olduğunun altını çiziyor. Bu videolar aracılığı ile yetişkinlere de kendi sorumlulukları hatırlatılıyor.

Mor Çatı’ya maruz kaldığı şiddet nedeniyle ulaşan kadınların deneyimleri, çocukların da ev içi şiddetten etkilendiğini gösteriyor. Çocuklar ev içinde erkeklerin uyguladığı şiddete doğrudan maruz kalabildiği gibi, annelerinin şiddet gördüğü ortamda bu şiddetin etkilerini de yaşıyor. Bu nedenle Türkiye’de çocukların maruz kaldıkları her türlü ihmal, istismar ve şiddet destek sistemleri içerisinde görünmez durumda.

KAFA KARIŞIKLIĞI, KIZGINLIK VE ÖZLEM…

Şiddet ortamında büyüyen çocuklar maruz kaldıkları şiddet nedeniyle içe kapanma, kendini ve duygularını ifadede güçlük, kaygı, agresyon, öfke patlamaları, özellikle ergenlikten itibaren rastgele ve güvensiz ilişkilere girme, madde kullanımı, yoğun suçluluk, kafa karışıklığı, kızgınlık ve özlem gibi duygular ve davranışlar ortaya koyuyor.

Alt ıslatma, gece uyuyamama, ilişki kuramama, dissosiyatif bozukluklar, intihar düşüncesi ya da girişimi, dikkat eksikliği, tikler, obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları, konuşma bozuklukları, tekrarlı davranışlar, konuşma geriliği, uyaran eksikliği kaynaklı zekâ geriliği gibi psikiyatrik zorluklarla da karşılaşılabiliyor. 

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya Kız Çocukları Günü mesajları

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.