TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kemeraltı’nda sorun ekonomi değil kiralar

Ekonomik sebeplerden dolayı esnaf ardı ardına kepen kapatırken, Kemeraltı’nda ise esnafı zor durumda bırakan en büyük sorunun dükkân kiraları olduğunu belirten Girgin, “Uyguna kiralık dükkân bulabilmek hayal oldu” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 06:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kemeraltı’nda sorun ekonomi değil kiralar

Türkiye zorlu bir ekonomik süreçten geçerken bu durumdan belki de en çok esnaflar etkileniyor. Pandemi süreci, depremler ve yaşanan savaşlar esnafın toparlanıp ayağa kalkmasına fırsat tanımıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre Türkiye’de 2 bin 67 şirket, 2 bin 546 gerçek kişi ticari işletmesi ve 89 kooperatif kapandı. İzmir’de ise 1 ayda 298 kuruluş kapısına kilit vururken, yılın ilk 7 ayında ise kentte toplam 1645 kuruluş kepenk kapattı. İzmir genelinde açıklanan verileri değerlendirerek Kemeraltı esnafının en büyük sorunun ekonomik sebepler dışında artan dükkan kiraları olduğunu belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Kira maaliyetleri gerçekten çok yüksek. Uyguna kiralık dükkân bulabilmek hayal oldu. Şu anda kira fiyatları tamamen dükkân sahibinin insafına kalmış durumda” dedi.

girgin_ilkses

UYGUNA KİRALIK DÜKKAN HAYAL OLDU

Ülkede yaşanan ekonomik krizi atlatmak ve kepenk kapatmamak için Kemeraltı esnafının kar oranını düşürerek kendisine çare bulmaya çalıştığını ifade eden Girgin, “Kemeraltı’nda çok fazla esnafımız kepenk kapatmadı belki ama sürekli yükselen kiralar, girdi maliyetleri ve giderler her geçen gün esnafın belini biraz daha büküyor. Kapatmaların en büyük sorunlarında biri de dükkân kiralarıdır. Kira maliyetleri gerçekten çok yüksek. Uyguna kiralık dükkân bulabilmek hayal oldu. Şu anda kira fiyatları tamamen dükkân sahibinin insafına kalmış durumda. Devlet kurumları da bu zam furyasından etkileniyor. Şimdi önünüzde bir yılbaşı var. Yılbaşında tekrar belediyeler ve vakıflara ait dükkanlarda kira artışları yaşanacak. Bu zamlar bizi çok korkutuyor. Çünkü bunları örnek alan mal sahipleri de dükkân kiralarına zam yapıyor. Esnaf karşı çıktığı zaman ise dükkanını boşaltmasını istiyor. Esnaf Kemeraltı’ndan kalkıp başka bir yerde düzen kuramıyor. Çünkü Kemeraltı’na yatırım yapmış, müşterisini oraya alıştırmış ürününü oraya göre belirlemiş esnaf başka yerde yabancılık çekecek. Bu yüzden de esnaf ayakta kalabilmek için bir ürüne yüzde 100 zam yapması gerekirken, müşteri kaybetmemek için kar oranını düşürerek daha az bir zam uyguluyor. Biz hayatta kalma savaşını minimum karla çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

kemeraltı izmir_ilkses

ESNAF BANKAYA MECBUR BIRAKILDI

Son zamanlarda esnafın yaşadığı bir diğer sorunun kredi limitleri ve faiz oranlarının olduğunu dile getiren Girgin, “Esnafın geçmiş zamanlarda bankayla işi olmazdı. Elinde ne kadar parası varsa ona göre işini yönlendirirdi. Şu anda ise esnaf ayakta kalabilmek için bankaya gidiyor. Buna mecbur bırakılıyor. Geldiğimiz noktada ise bankadan mecburen kredi çekmek isteseniz bile yeni düzenlemelerle bunu da yapamıyorsunuz. Esnaf bu durumda yine yalnız. Bunun sonucunda da bu kötü durumdan yine tüketici etkilenecek. Çünkü esnaf elinde nakit para olmadığı için mal alamıyor. Almak istediği zamanda zamlı fiyatlardan alıyor. Mecburen de kâr marjını koyarak tüketiciye bu şekilde satması gerekiyor. Yüksek fiyatlarda haliyle bir enflasyon yaratıyor ve şu anda bir kısırdöngüye girmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

kiralık tükkan_ilkses

EKİM’DEN SONRA GİDİŞAT DAHA KÖTÜ

Tüm Türkiye genelinde ki esnafların aslında Ekim ayından sonra durumlarının daha zor olacağını söyleyen Girgin, konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı; “Yaz aylarında gurbetçiler geldi, iyi kötü düğünler oldu ve esnaf bu süreçte biraz olsun nefes aldı. Ekim’den sonra ise çocukların okul masrafı, yakıt giderleri gibi masraflar ortaya çıkacak. Bu durum da pandemi sürecinden beridir kendisini toparlayamayan esnafı daha zor duruma sokacak. Esnaf yemeğinden, giyiminden, yakıtından ve ailesinin giderlerinden kısmaya başlayacak. Ne kadar kötü bir durum bir insanasın yemeğinden, giyiminden veya ısınmasından tasarruf etmesi. Bunu hak eden bir esnaf kitlesi kesinlikle değiliz. Umarım bu durumu düzlüğe çıkaracak sağlıklı ekonomik adımlar atılır. Yapamazlarsa eğer gelecek dönem bizim için çok daha ağır olacaktır. Biz yine edebildiğimiz kadar savaşmaya devam edeceğiz. Çünkü Kemeraltı esnafının hayalleri bitmiyor. Her zaman yarından ümitlidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.